kinderen-bezig-houden-tijdens-lange-autorit-vakantie

Kinderen bezig houden tijdens een lange autorit

Ken je dat gevoel? Je bent net een uurtje onderweg naar je vakantiebestemming en de eerste vraag “zijn we er al?” klinkt al vanaf de achterbank.

Lange autoritten kunnen voor zowel ouders als kinderen een uitdaging zijn. Hoe houd je de kleintjes bezig en zorg je ervoor dat de reis voor iedereen aangenaam verloopt?

In dit blog delen we tips om kinderen bezig te houden tijdens een lange autorit.

Waarom zijn lange autoritten uitdagend voor kinderen?

Eindelijk, we gaan op vakantie! De koffers zijn ingepakt, de Hapro dakdragers zitten op de auto, en de tank is vol. Alleen moeten we nog wel enkele uren rijden voordat we er zijn. Herkenbaar? Voor veel kinderen is stilzitten al een hele opgave, laat staan voor meerdere uren in een auto.

De beperkte bewegingsvrijheid, het constante gezoem van de weg en het ontbreken van hun vertrouwde speelomgeving kunnen voor onrust zorgen. Voeg daar de opwinding van een vakantie of een bezoek aan oma en opa aan toe, en je hebt het perfecte recept voor een ongeduldig kind. Maar wat doe je daar aan?

Interactieve spelletjes voor onderweg

Een van de leukste manieren om de tijd te doden en kinderen bezig te houden, is door samen spelletjes te spelen. Denk aan ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet’, het nummerbordenspel waarbij je zoveel mogelijk verschillende kentekens probeert te spotten, of verhalenspellen waarbij iemand een zin begint en de volgende het verhaal verder brengt.

Luisterboeken en muziek

Zet een paar leuke luisterboeken voor kinderen op je telefoon of tablet. Verhalen die speciaal zijn ontworpen voor kinderoortjes kunnen wonderen doen. En vergeet ook de kinderliedjes niet! Een gezamenlijke zangsessie kan de stemming aanzienlijk verbeteren.

Kleine verrassingen

Bereid je voor op de reis door enkele kleine cadeautjes in te pakken. Dit hoeven geen dure dingen te zijn: een nieuw kleurboek, een set kleurpotloden of een klein speeltje kan al wonderen doen. Geef ze op bepaalde tijdsintervallen of als ze zich goed hebben gedragen.

bulbby-speelkoffer

Creatieve snacks

Lekker eten kan ook een goede afleiding zijn. Ga voor gezonde en creatieve snacks die niet al te veel rommel geven. Denk aan fruit in leuke vormpjes, rijstwafels of zelfgemaakte mueslirepen. Zorg ook voor genoeg drinken, maar wees voorbereid op extra plaspauzes!

Technologie als bondgenoot

Hoewel je misschien niet wilt dat ze de hele rit naar een scherm staren, kan een tablet of draagbare dvd-speler in korte doses een ware redder in nood zijn. Download van tevoren wat educatieve spelletjes of hun favoriete tekenfilms.

Een lange autorit met kinderen hoeft niet per se stressvol te zijn. Met een beetje voorbereiding en creativiteit kun je de reis aangenaam maken voor zowel de volwassenen als de kleintjes. Door te zorgen voor entertainment, snacks en regelmatige pauzes, wordt de vraag “zijn we er al?” niet langer gevreesd, maar misschien zelfs met een glimlach ontvangen. Goede reis en geniet van de tijd samen onderweg!

Geef een reactie