Het Binnenschifffahrtsmuseum in Duisburg, bijzonder leuk voor jong en oud!

Duisburg heeft de grootste binnenhaven van Europa en dat heeft de stad mede te danken aan de industrie. Het is dan ook logisch dat Duisburg een Binnenschifffahrtsmuseum (binnenscheepvaartmuseum) heeft. De locatie maakt het wel heel bijzonder omdat het museum in een voormalig zwembad gevestigd is, hoe gaaf is dat?

Lang geleden in het jaar 1910 werd dit zwembad of misschien beter verwoord; badhuis geopend. In dit grote gebouw waren 2 zwembaden aangezien de mannen en vrouwen in die tijd gescheiden zwommen. Het gebouw is van de buitenkant al een plaatje om te zien maar van binnen nog mooier. Op deze unieke locatie is in 1998 het Binnenschifffahrtsmuseum geopend.

binnenschifffahrtmuseum-ingang-gebouw
De hoofdentree van het Binnenschifffahrtsmuseum

Binnen bij de entree is een gratis garderobe en er zijn kluisjes waar je voor € 1,- ook je jas of tas in kunt doen. Mijn tas was te groot en die mocht niet mee naar binnen. Deze heb ik tijdens ons bezoek in een kluisje achter gelaten. De dames achter de balie waren gelukkig attent genoeg om ons bij vertrek even aan de tas in het kluisje te herinneren want die waren we bijna vergeten door alle indrukken. Wij waren op een zaterdagmorgen in het museum en het was toen vrij rustig. Dat vonden we best vreemd maar we hoorden dat er in de middagen en in de schoolvakanties meestal meer bezoekers kwamen.

binnenschifffahrtmuseum-duisburg-review-met-kinderen
Voor het schip de “Goede Verwachting” in het lege zwembad.
binnenshifffahrtmuseum-duisburg-voormalig-zwembad-blog
Hier staan we op de bodem van het voormalig zwembad naar museumstukken te kijken.
binnenschifffahrtmuseum-duisburg-dilpoma-quiz
Jippie, geslaagd voor het binnenscheepvaart – diploma!

Wat is er te doen in het Binnenschifffahrtsmuseum?

In dit museum zie je vaste maar ook tijdelijke tentoonstellingen. Voor kinderen is er een speciale speurtocht waarbij ze vragen moeten beantwoorden. Als ze alle vragen beantwoorden hebben krijgen ze een diploma. Mijn man heeft dit samen met onze oudste zoon gedaan. Je bent er namelijk wel even een tijdje mee bezig en dit geduld hebben mijn jongste twee kinderen nog niet. Voor hen is er binnen ook een groot speelschip. Hier kunnen ze boekjes lezen, aan het stuur draaien en spelen.

binnenschifffahrtmuseum-duisburg-met-kids
Mini blogger met haar houten camera, samen fotograferen een modelschip 😉
binnenschifffahrtmuseum-binnentuin
Op de binnenplaats kun je heel leuk buitenspelen.

Er staan in het museum heel veel miniatuurschepen en je kunt er alles leren over de geschiedenis, hoe ze de schepen bouwden en over de materialen. Helaas voor de Nederlanders, staat de informatie er alleen in het Duits geschreven. Als je een beetje Duits kunt verstaan dan is het wel te lezen.

Via bordjes kun je de aanbevolen looproute volgen. Bij binnenkomst zagen we meteen het grote binnenvaartschip de “Goede Verwachting” liggen in het lege zwembassin. Dit zag er heel bijzonder uit. De route begint met een stukje geschiedenis over de binnenscheepvaart. Na een rondje over de begane grond ging ik met de jongste twee kinderen een trap naar beneden. We kwamen toen op de bodem van het zwembad. Dit vonden de kinderen erg stoer! Je ziet hier de onderkant van het schip, een duiker en wat steentjes en spullen die normaal ook in de Rijn liggen. Ook kun je nog een verdieping lager van alles zien en kun je met de trap naar boven om het schip van bovenaf te zien.

In het speelschip aan de andere kant van het museumgebouw mogen de kinderen spelen. Hier worden ook regelmatig kinderfeestjes en rondleidingen voor kinderen georganiseerd. Ook heeft het museum een restaurant maar die is alleen in het hoogseizoen geopend. Jammer voor ons anders hadden we er zeker geluncht op de binnenplaats. Wij vinden het Binnenschifffahrtsmuseum zeker de moeite waard om te bezoeken als je in Duisburg bent.

binnenschifffahrtmuseum-duisburg-met-kinderen

Praktische informatie

Het Binnenschifffahrtsmuseum is iedere week van dinsdag tot en met zondag van 10 tot 17 uur geopend. Parkeren kun je gratis voor het museum en er is een lift aanwezig in het museum. Voor een  familie entreekaart voor twee volwassenen en twee kinderen betaal je slechts € 10. Meer informatie over openingstijden, overige bezoekersinformatie en actuele entreeprijzen is te vinden op de website van het Binnenschifffahrtmuseum in Duisburg.

Lijkt jullie dit museum ook leuk?

Ook leuk om te zien of te doen in Duisburg:

Tiger and Turtle Sculpture, lopen over de langzaamste achtbaan van de wereld.

*Dit blog is geschreven in samenwerking met Duisburg Toerisme.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

6 thoughts on “Het Binnenschifffahrtsmuseum in Duisburg, bijzonder leuk voor jong en oud!

  1. Hartstikke leuk om te lezen Nathalie! Mijn (overleden) neefje heeft ooit in Duisburg gewoond en helaas heb ik hem daar nooit bezocht. Dit klinkt als een cultureel en leuk uitje die mijn dochtertje ook heel leuk zou kunnen vinden.

Geef een reactie