kinderkamer-verduisteren

Kinderkamer verduisteren

Raamdecoratie heb je in alle soorten, kleuren en maten. Maar wat is de beste raamdecoratie voor in de baby- of kinderkamer? Is het nodig om de kinderkamer te verduisteren, en hoe en waarmee doe je dat?

Maaaaam het is nog niet donker, ik hoef nog niet naar bed… Mijn dochter kan moeilijk in slaap vallen als het nog licht is in haar slaapkamer, en ze werd vaak al vroeg wakker zodra de zon begon te schijnen. Nu hebben we voor noodgevallen zoals logeerpartijtjes en vakanties wel een slaapmasker voor haar… maar dat is voor thuis in haar eigen bed niet helemaal de bedoeling. Het was daarom een logische keuze voor ons om naar verduisterende raamdecoratie te zoeken. Omdat haar kamer een schuin Velux dakraam heeft hebben wij voor een passend verduisterend rolgordijn gekozen. De jongens hebben rolluiken en die maken hun kamers al helemaal donker. Luxe hè?

Babykamer verduisteren of niet?

De grote vraag, is het nou echt nodig om een babykamer te verduisteren? Nee niet altijd. Een baby heeft de eerste weken (en soms maanden) meestal nog geen vast slaapritme. Ik heb drie kinderen en toen ze baby waren sliepen ze altijd en overal, ook met daglicht en het liefst in de buitenlucht tijdens een wandeling. Een verduisterend gordijn was toen nog niet nodig omdat ze voldoende sliepen. Ze sliepen zelfs de nacht door met gordijnen open. Maar als je een baby hebt die moeite heeft met slapen, dan kan ik mij voorstellen dat je van alles gaat proberen. Verduisterende raamdecoratie kan in dit geval misschien wel eens helpen om je baby eerder (of langer door) te laten slapen.

Leestip: maak zelf een romantisch hemeltje voor een babybedje.

Mogelijkheden om de kinderkamer te verduisteren

Tegenwoordig zijn er verschillende mogelijkheden om de babykamer of kinderkamer te verduisteren. Soms zelfs met leuke printjes voor kinderen.

Verduisterende rolgordijnen

Het is verstandig als je voor verduisterende rolgordijnen kiest, ze op maat te laten maken. Als er aan de zijkanten licht doorkomt omdat je voor een standaardmaat hebt gekozen, is dat jammer. Het verduisterende effect is dan al snel weg. Verduisterende rolgordijnen kun je in allerlei kleuren kopen maar ons advies uit eigen ervaring is wel om voor een donkere tint te kiezen. Denk aan donkerblauw, bruin, antraciet of zwart. Deze kleuren laten minder zonlicht door. Het voordeel is dat je rolgordijnen overdag helemaal open kunt doen. Let wel op dat je de ketting of het touwtje aan de zijkant knoopt (eventueel met een extra plakhaakje) waar je kindje niet bij kan. Dit i.v.m. met de veiligheid voor je kindje.

Verduisterende kindergordijnen

Een kinderkamer mag best wat kleur hebben. Als de muren van de baby- of kinderkamer egaal van kleur zijn dan breekt een kindergordijn met een leuk motiefje de kamer. Dat is erg leuk! Zo zag ik bij Voordeelgordijnen deze leuke verduisterende Frozen gordijnen. Mijn dochter vind Disney prinsessen altijd erg leuk. Ook voor jongens heeft deze shop hele leuke motiefjes. Denk aan Superman, Paw Patrol of Brandweerman Sam…

Jaloezieën

Jaloezieën kunnen ook voor in de kinderkamer. Je kunt ze in verschillende standen zetten en ze ogen chique. Natuurlijk is dit wel iets wat je mooi moet vinden, smaken verschillen.

Verduisterend plakfolie

Beneden op het toilet hebben wij plakfolie met een motiefje zodat er vanaf de buitenkant niemand naar binnen kijken. Super handig! Dit soort raamfolie bestaat er dus ook in een donkere zonwerende variant. Het is vaak goedkoper dan maatwerk gordijnen maar het heeft wel het nadeel dat het dan echt altijd donker is in de kinderkamer. Je verwijdert het plakfolie namelijk niet zo snel van de ramen om het her te gebruiken. Als je kindje ook moet leren voor school in zijn of haar kamer is dat niet zo handig. Bovendien is het jammer dat de lamp dan ook overdag moet branden als je kindje in zijn of haar kamer speelt.

Welke optie vinden jullie het mooist of het handigst voor in de kinderkamer?

Babykamer en kinderkamer verduisteren - mogelijkheden en tips

*De uitgelichte stockfoto van het meisje in een donkere slaapkamer is van FamVeld / Shutterstock.

One thought on “Kinderkamer verduisteren

Geef een reactie