wintertijd-met-kinderen-klok-verzetten-voorbereiden-tips-wennen-nieuwe-tijd

Je kindje voorbereiden op de wintertijd

Het is een jaarlijks terugkerend fenomeen en zondag 29 oktober 2023 is het weer zover: de klok wordt verzet naar de wintertijd. Voor volwassenen betekent dit meestal een uurtje extra slaap, maar voor kinderen kan de verandering behoorlijk verwarrend zijn.

Jonge kinderen hebben vaak moeite met deze plotselinge verandering in hun routine, wat kan leiden tot slechter slapen en meer prikkelbaarheid. Gelukkig zijn er manieren om deze overgang voor je kleintje zo soepel mogelijk te laten verlopen. In dit artikel geven we je praktische tips om je kindje te helpen wennen aan de wintertijd.

1. Begin op tijd

Begin een week voordat de wintertijd ingaat met het geleidelijk aanpassen van het slaapschema van je kind. Schuif elke dag de bedtijd en het moment van opstaan 10 tot 15 minuten op. Hierdoor went je kindje stap voor stap aan het nieuwe ritme en zal de uiteindelijke overgang minder abrupt zijn.

2. Maak gebruik van daglicht

Ons biologische ritme is sterk afhankelijk van licht. Maak daarom optimaal gebruik van natuurlijk daglicht. Zorg ervoor dat je kindje overdag voldoende buiten komt. Ga bijvoorbeeld samen wandelen of laat je kindje buiten spelen. Dit helpt om de biologische klok van je kindje te resetten.

In de avond kun je het beste de kamer dimmen om aan te geven dat het bijna tijd is om te slapen. Vermijd fel licht en schermen (televisie, tablets, smartphones) minimaal een uur voor bedtijd.

3. Consistente Routine

Kinderen houden van voorspelbaarheid. Behoud een consistente avondroutine, zelfs als de bedtijd iets verschuift. Dit kan bestaan uit activiteiten zoals samen lezen, een badje nemen of zingen. Door vast te houden aan deze vertrouwde routine, geef je je kindje een gevoel van veiligheid.

4. Praat erover

Oudere kinderen kunnen baat hebben bij een uitleg over de wintertijd. Leg op een eenvoudige manier uit wat er gaat gebeuren en waarom. Dit kan onnodige verwarring of angst voorkomen.

5. Gezonde Voeding

Het klinkt misschien verrassend, maar voeding speelt ook een rol bij de aanpassing aan een nieuw ritme. Zorg voor voldoende magnesiumrijke voedingsmiddelen zoals noten, zaden en groene bladgroenten. Magnesium heeft een ontspannende werking en kan bijdragen aan een betere slaap.

6. Creëer een Rustige Slaapomgeving

Een rustige, donkere en koele kamer bevordert een goede nachtrust. Overweeg om verduisterende gordijnen te gebruiken als de kamer te licht is in de ochtend. Ook kan het helpen om rustgevende geluiden of muziek af te spelen.

7. Blijf Geduldig

Elk kind is anders. Sommige kinderen hebben nauwelijks last van de overgang naar de wintertijd, terwijl anderen er meer moeite mee hebben. Het is belangrijk om geduldig te blijven en je kindje de tijd te geven die hij of zij nodig heeft om te wennen.

Tot slot

De overgang naar de wintertijd kan voor kinderen een uitdaging zijn, maar met de juiste voorbereiding en aanpak kan deze periode soepeler verlopen. Door te beginnen met een geleidelijke aanpassing van het slaapschema, gebruik te maken van natuurlijk licht, consistent te blijven in routines, te praten over de verandering, aandacht te besteden aan voeding en een rustige slaapomgeving te creëren, kun je je kindje helpen zich aan te passen aan de wintertijd.

Het belangrijkste is om attent en begripvol te zijn. Met liefde, geduld en consistentie zal je kindje uiteindelijk wennen aan het nieuwe ritme. En onthoud: deze fase is slechts tijdelijk. Voor je het weet, is je kleintje weer helemaal gewend aan zijn of haar nieuwe routine.

Geef een reactie