Iedere ouder zal beamen dat je huis er gewoon niet meer zo uit kan zien als voordat je kinderen had. De tijd dat alles er altijd even goed gestyled bij moest staan is nu echt wel voorbij. Het gaat nu vooral om praktisch. Dat betekent natuurlijk niet dat een woning met kinderen niet sfeervol kan zijn. Juist niet. Maar je prioriteiten veranderen wel. Hoe creëer je bijvoorbeeld een sfeervolle woonkamer waar je heerlijk romantisch met je partner tijd door kunt brengen, maar die tegelijkertijd ook dient als fijne en veilige speelplek voor de kinderen? We zetten een aantal tips op een rijtje.
1. Functionaliteit boven alles
Bedenk eerst goed welke meubels en decoraties je echt niet kunt missen. Als je kinderen groter worden, zullen ze steeds meer ruimte in beslag gaan nemen. Bijvoorbeeld doordat ze een eigen speelhoekje in huis krijgen. Daar moet wel ruimte voor zijn en dat betekent dus ook vaak dat sommige decoraties en meubels moeten verdwijnen. Dingen als een wandklok of een opbergmeubel moeten natuurlijk blijven, maar misschien kan een grote plantenpot of onnodige extra lamp wel plaatsmaken. Kijk kritisch de kamer rond en bepaal dan hoe je meer ruimte kunt creëren.
2. Grotere meubels
Een groter gezin vraagt ook om grotere meubels. Het voordeel van grote meubels is dat deze direct de sfeer maken in de ruimte. Veel meer is niet nodig. Je kunt het decoreren dus heel minimalistisch houden. Geheel passend bij de huidige populaire interieurstijlen. Zo zien we bijvoorbeeld in de industriële woonstijl deze kenmerken sterk terug. Muurdecoratie industrieel heeft een functie, maakt een statement en heb je ook niet veel van nodig. Je laat de meubels en de enkele decoraties voor zichzelf spreken. Hierdoor oogt de kamer verder veel ruimtelijker en is het ook een stuk kindvriendelijker door gebrek aan spullen die ze kunnen omstoten of waar ze simpelweg niet aan mogen komen. Dat bespaart jou een heleboel stress en doet dit af aan de fantastische sfeer in de woonkamer.
3. De juiste materialen
Een ongeluk zit nou eenmaal in een klein hoekje. Grote kans dat een beker sap een keer op de grond ligt of een bord spaghetti op de bank. Het zijn van die dingen die je nooit helemaal kunt voorkomen en elke ouder wel een keer mee zal maken. Je kunt je hier ontzettend veel zorgen over maken of gewoon al de nodige voorbereidingen treffen. Bijvoorbeeld door voor de juiste materialen te kiezen. Kies bijvoorbeeld liever niet voor een stoffen bank met jonge kinderen. Vlekken zijn hier moeilijk uit te krijgen. Een lederen gemakkelijk is veel gemakkelijk te reinigen. Dit zorgt al voor heel veel minder stress. Ook kun je kijken naar de vloer. Een parketvloer is veel gemakkelijker met kinderen dan tapijt. Als er een keer geknoeid wordt, is dit zo weer opgeruimd.
4. Een mooie speelhoek
Ook een mooie speelhoek of leeshoek voor de kinderen mag niet ontbreken. Het zou fijn zijn als je deze op een aparte plek in de woonkamer kunt realiseren. Zo blijft de rest van de woonkamer een beetje van jezelf en hebben de kinderen hun eigen plekje om ongestoord te kunnen spelen. Kies voor een fijn opbergmeubel en eventueel een tafeltje om lekker aan te kunnen spelen. Stem de kindermeubeltjes ook af op het eigen interieur. Zo blijft de woonkamer één geheel.