wat trek je aan naar sollicitatiegesprek

Kledingkeuze voor een sollicitatiegesprek; wat moet je aantrekken?

Wat trek je aan als je naar een sollicitatiegesprek gaat voor een nieuwe baan? Er zijn veel factoren die meespelen bij de beslissing wat je voor een sollicitatiegesprek moet dragen, en elke factor is anders, afhankelijk van je bedrijfstak of gewenste carrièrepad. Voor het ene bedrijf kun je beter een nette pantalon dragen (bijvoorbeeld één van deze gave Rosner damesbroeken, gezien bij Jeroen Beekman Mode) in combinatie met een effen blouse of blazer en pumps, bij het andere reikt een casual outfit met een zwierige jurk en mooie laarzen.

Voor mij is zo’n gesprek al even geleden omdat ik eigen ondernemer ben, maar mijn man heeft net een sollicitatiegesprek achter zijn rug en begint per januari met zijn nieuwe job als directeur bij een ander bedrijf! Trots ben ik zeker en dat inspireerde mij tot het schrijven van dit artikel over tips voor het perfecte sollicitatie outfit. Ik hoop dat jullie er ook iets aan hebben.

Wat trek je aan naar een sollicitatiegesprek?

Sollicitatiegesprekken zijn zenuwslopend, en een van de belangrijkste dingen naast je cv, is dat je er op je best uitziet. Mijn persoonlijke voorkeur voor dameskleding voor solliciteren gaat uit naar een casual chic outfit. Niet strak in pak maar wel heel netjes en vrouwelijk. Als je niet professioneel gekleed bent voor een sollicitatiegesprek, zal het moeilijker zijn om de baan te krijgen. Het is gemakkelijk om mooie kleren te vinden die goed passen en je op je best laten zien, je hebt alleen wat hulp nodig om te weten wat goed staat op een sollicitatiegesprek. Hieronder een paar gouden hoofdregels die gelden voor elk gesprek.

 • Als je naar een sollicitatiegesprek gaat, is het belangrijk je gepast te kleden.
 • Draag een pak als het bedrijf een formele dresscode heeft.
 • Als het bedrijf geen formele dresscode heeft, draag dan iets dat er leuk uitziet maar toch passend is voor je beroep of functie.
 • Voor vrouwen geldt: laat niet te veel huid zien en draag niets dat te onthullend of te strak zit.
 • Voor mannen: vermijd het dragen van iets met gaten erin of storende patronen.
 • Vermijd het dragen van opzichtige sieraden, want werkgevers kunnen dit opvatten als onprofessioneel en ongeschikt voor de werkplek.

Tips voor het kiezen van een sollicitatie outfit

Tijdens een sollicitatiegesprek wil je natuurlijk goed voor de dag komen. Hier zijn nog een paar tips om je te helpen om het juiste outfit te kiezen.

Zorg dat je kleding goed past en comfortabel zit

Het is belangrijk dat elk kledingstuk dat je draagt goed past, en wel om verschillende redenen. Ten eerste zal het je beter staan en ten tweede zal het ook comfortabeler zijn. Zorg ervoor dat je kleren goed passen en schoon zijn – dit laat je professionaliteit en zelfvertrouwen zien.

Een te strakke broek kan bijvoorbeeld ongemak in je onderrug of kruisstreek veroorzaken, terwijl losse kleding misschien niet de bedekking biedt die nodig is om je warm te houden. Slecht passende kleding heeft ook invloed op hoe mensen je waarnemen, dus het is belangrijk om voor elke gelegenheid (dus ook op een sollicitatiegesprek) passende kleding te dragen. Het is immers een eerste indruk die je achter laat.

Kleed je voor succes maar niet te gekleed

Het kan verleidelijk zijn om dat nieuwe pak of die ene nieuwe jurk te dragen die je net gekocht hebt, maar probeer niet te overdrijven want dat kan overkomen als “te hard proberen”. Kleed je voor succes, maar niet te gekleed. Als je naar een sollicitatiegesprek gaat draag dan je beste zakelijke kleding in plaats van jeans en t-shirt (tenzij je bij een jeanswinkel solliciteert, dan is het een ander verhaal). Draag iets dat geschikt is voor wat je doet. Het is belangrijk te onthouden dat je passend kleden net zo belangrijk is, als bekwaam zijn in wat je doet of weet hoe je het moet doen.

Accessoires maken je outfit compleet

Een mooi outfit is nooit compleet zonder een paar belangrijke accessoires zoals een riem, een houten horloge, sjaaltje of sieraden. Een riem kan een anders eenvoudige look naar een hoger niveau tillen, en een goed paar nette schoenen geeft je een zelfverzekerd gevoel. Deze kunnen altijd een extra vleugje stijl geven zonder te veel te doen maar probeer niet te overdrijven met de hoeveelheid aan accessoires. Soms is minder meer.

Tot slot, zorg dat je je comfortabel voelt met het gekozen outfit en wij wensen jullie veel succes en geluk met solliciteren!

One thought on “Kledingkeuze voor een sollicitatiegesprek; wat moet je aantrekken?

 1. Handige tips! Ik ga je tips zeker opvolgen, want ik heb volgende week een sollicitatiegesprek en ik ben gewoon nu al zenuwachtig. Ik vind het altijd zo lastig om te bepalen wat ik aan ga doen. Een net pak vind ik altijd net iets te. Maar het zal vast wel goedkomen.

  Met vriendelijke groet,

  Felix

Geef een reactie