coffee blog - hoe en waar koffie drinken

Ik drink mijn koffie meestal…

Hoeveel koffie drink jij op een dag? Ben je een gewoontedrinker, die vooral op vaste momenten een kopje erbij pakt? Of een gezelschapsdrinker, die het eigenlijk alleen samen met anderen drinkt; een gelegenheidsdrinker, die het vooral gebruikt om wakker te blijven of een stoot energie te krijgen? Hoe en waar drink jij je koffie vooral?

Thuis: altijd naar mijn eigen smaak

Wanneer je het vooral thuis drinkt, dan is de kans groot dat je hier een vaste gewoonte voor hebt. Die gewoonte zie je terug op verschillende manieren. Allereerst in de tijdstippen. De meeste mensen die thuis koffiedrinken, doen dit op vaste momenten op de dag. Bij het ontbijt bijvoorbeeld, of rond dezelfde tijd ergens in de ochtend en/of middag, al dan niet afgesloten met een laatste kopje aan het begin van de avond.

Ook de smaak is vaak uit gewoonte ontstaan. We kopen voor thuis vaak iedere keer dezelfde soort koffie, of dit nu filterkoffie is of een andere variant. Deze bevalt goed, dus waarom zou je het veranderen? Toch is er hier ook wel een andere trend zichtbaar. Met de steeds verder uitbreidende manieren om koffie te zetten, verandert ook het aantal keuzemogelijkheden dat we hebben. En heel wat mensen doen daar hun voordeel mee, en staan er wel voor open om wat meer te variëren. Is er eenmaal een variant gevonden die goed bevalt, dan is de kans echter wel weer groot dat deze de nieuwe gewoonte gaat worden. Thuis lijken we toch vooral te kiezen voor vertrouwd en gemakkelijk.

koffie thuis op het werk onderweg hoe drink jij het liefst coffee

Op het werk: als gezellige gewoonte

Drink je het vooral op het werk, dan kan dat verschillende redenen hebben. Misschien heb je wel moeite om de dag door te komen, en geeft de cafeïne je net dat beetje extra energie dat je nodig hebt. Voor veel mensen geldt echter dat koffiedrinken op het werk meer is dan de dorst lessen of extra energie tanken. Het is een sociaal gebeuren, iets dat je samen met collega’s doet. De beste gesprekken, zowel zakelijk als privé, ontstaan vaak bij de koffiemachine, en ook een moeizame vergadering loopt vaak beter als iedereen er een lekker kopje koffie bij pakt. Ook hier geldt echter dat het vooral een gewoontedrankje is: het is de dorstlesser die vaak het makkelijkst te krijgen is, dus drinken we het massaal.

Onderweg: steeds hetzelfde of iedere dag wat anders

Natuurlijk kun je de drank ook ‘to go’ halen. Hierin kun je grofweg twee groepen mensen onderscheiden: de groep die iedere dag precies hetzelfde kopje bestelt. Gemaakt van dezelfde koffiebonen, met (of zonder) precies dezelfde extraatjes als iedere dag. En de mensen die juist iedere dag iets nieuws willen proberen, en zo’n koffie to go als de ideale mogelijkheid zien. Vanaf de enorme menukaart zoek je iets uit dat lekker klinkt, en gaan. Ook slim: bevalt hij niet, dan heb je daar maar een paar minuten last van, en kies je morgen gewoon weer een andere.

Bekijk ook eens het Dalgona coffee recept van Jungja.

Geef een reactie