De kosten voor gas en energie is geen abracadabra, dat is namelijk gewoon op de markt gebaseerd. Je kunt het vergelijken met vraag en aanbod. Als er veel vraag is, maar weinig aanbod, schieten de prijzen omhoog. Is er weinig vraag, maar wel veel aanbod dan duiken de prijzen omlaag.
Dit is natuurlijk heel erg logisch, want zo werkt het nu eenmaal. Ben je benieuwd uit welke facetten deze kosten bestaan, lees dan gauw verder. Ik heb het namelijk voor je uitgezocht.
Dit wordt meegenomen in de kosten
Hoe de uiteindelijke kosten worden berekend hangt natuurlijk af van welk tarief de energieleverancier hanteert, wat jouw verbruik is en natuurlijk de belastingen die nog over de kosten heen komen. Wat kost 1kWh is dus niet zo te zeggen, het ligt aan de tarieven van dat moment.
Gelukkig kun je wel een klein beetje je verbruik sturen, door gewoon op te letten. Dit hoeft helemaal niet groots en meeslepend, maar kan al een simpele: ‘doe het licht uit als je een kamer uit loopt’ zijn. Als je op deze kleine dingen let, zul je zien dat je verbruik langzaam maar zeker omlaag gaat en daarmee ook je energierekening.
Er worden naast de tarieven ook vaste kosten berekend
Wat kost een kuub gas ligt aan wat de tarieven zijn op dat moment. Dat wil zeggen wat de marktwaarde is. Soms is dat hoog en soms is dat laag. In tijden van crisis zijn die tarieven hoog, omdat er schaarste is. Er is veel vraag, maar weinig aanbod en daardoor schieten de prijzen door het dak.
Naast de vaste tarieven op dat moment, rekenen energieleveranciers ook vaste kosten. Onder die kosten wordt bijvoorbeeld de aansluiting op het netwerk bedoeld. Deze kosten worden iedere maand doorberekend en kun je dan ook vinden op je factuur.
Naast deze vaste kosten betaal je uiteraard ook belasting aan de overheid, aangezien er over alles belasting wordt berekend. Deze belastingen worden weer gebruikt om duurzame energieprojecten te financieren.
Profiteer van de marktschommelingen
Wist je dat je van deze marktschommelingen kunt profiteren? Als je kiest voor een dynamisch energiecontract, neem je altijd energie af tegen inkoopprijzen. Na aanmelding krijg je toegang tot een speciale app waarin je je verbruik kunt bijhouden, maar je kunt hierin ook zien welke tarieven er op dat moment gelden.
Als je op een tijdstip ziet dat het tarief super laag is, kun je juist extra energie gaat verbruiken. Je kunt dan bijvoorbeeld je vaatwasser draaien of de droger aanzetten. Staat het tarief hoog? Probeer dan zo min mogelijk energie te verbruiken.
Door op deze manier met de markt te spelen, kun je op de lange termijn veel besparen. En als de leverancier een overschot aan energie heeft, kun je zelfs energie verbruiken en geld toe krijgen. Dat klinkt toch als een droom? En toch is het waar. Al is het niet veel, krijgen is krijgen.
Lees ook: