Duplo en LEGO schoonmaken

LEGO Duplo schoonmaken

De LEGO Duplo kist van mijn kinderen heeft jaren op zolder gestaan. Zonder deksel, en er is daarvoor ontzettend veel mee gespeeld… Nu wil de jongste van het gezin met de Duplo blokken spelen. Maar hoe maken wij de ‘vieze en stoffige’ LEGO Duplo & BioBuddi schoon? Deels in de wasmachine en deels met de hand…

Wij zijn groot fan van LEGO en Duplo. Mijn jongens hebben lang met Duplo blokken gespeeld maar toen wij met de kleine blokjes LEGO zijn begonnen, vonden de jongens de Duplo niet meer interessant. Ze wilden vanaf dat moment alleen nog maar met de kleine LEGO bouwsteentjes bouwen. Zo’n grote bak Duplo staat dan snel in de weg en daarom hebben we deze op zolder gezet.

LEGO Duplo wassen

Nu is mijn dochter er aan toe om met Duplo te spelen. Maar om dat nu zo te geven? Er zitten veel plakkerige en stoffige blokken tussen. Bah! Ik vroeg mijn man wat wij ermee moesten. Het is duur en duurzaam speelgoed dus het moest vast schoon te maken zijn. Hij wist wel een oplossing. In de wasmachine ermee! Na wat rondvragen bleken meer ouders dit te hebben gedaan.

Duplo en LEGO wassen in de wasmaschine

Wij hebben alle Duplo bouwstenen en BioBuddi blokken gewassen. Ze zijn weer helemaal schoon en klaar voor een nieuwe ronde! Hoe we dat precies hebben gedaan?

Blokjes sorteren voor het schoonmaken

Sommige Duplo onderdelen (vooral de blokken van BioBuddi) hebben stickertjes. Die kunnen niet in de wasmachine want dan kunnen de stickers los laten. De blokken met stickers haal je eruit en maak je met de hand, een afwasborstel in een lauwwarm sopje schoon en laat je drogen op een grote handdoek.

Grote platen was je ook met de hand af. Eveneens (grote) LEGO Duplo stukken met aparte vormen en stukjes die metaal bevatten, sommige auto’s bijvoorbeeld uit de LEGO Duplo Disney Cars serie.

LEGO Duplo wassen in de wasmachine

Alle basic blokken en poppetjes heb ik in een kussensloop gedaan en vastgeknoopt met een haarelastiek zodat ze er niet uit kunnen. Leg er een paar handdoeken omheen zodat de wasmachine niet zoveel kabaal maakt. De wasmachine heb ik op een kort programma met 30 graden gezet (warmer zou ik niet proberen want dan kan het misschien zijn dat de vorm veranderd/smelt) en de centrifuge uitgeschakeld! Wel heb ik een klein beetje wasmiddel toegevoegd maar geen wasverzachter. Daarna laten drogen op een grote handdoek en de Duplo is weer fris om mee te spelen!

Lego Duplo wassen doe je zo - Tips!

Disclaimer: mocht je zelf LEGO of Duplo gaan schoonmaken dan is dat uiteraard geheel op eigen risico. Ik laat in deze blog alleen weten hoe wij LEGO Duplo hebben schoongemaakt en wij zijn tevreden over het resultaat.

Geef een reactie