lekkere-pannenkoeken-maken-doe-je-zo

Lekkere pannenkoeken maken doe je met deze bak- en variatietips!

Als avondeten, lunch of ontbijt: een pannenkoek op z’n tijd is heerlijk! Alhoewel het bakken ervan wellicht een eitje lijkt, kan er best eens wat misgaan. Om te voorkomen dat jouw pannenkoeken minder mooi of lekker worden dan gehoopt, delen we in dit artikel tips om de lekkerste (en verrassende) pannenkoeken te bakken.

Baktips

Gebruik verse ingrediënten

Maak elk pannenkoeken recept met verse ingrediënten. Met name oudere eieren of melk in het beslag, kunnen de smaak en textuur van de pannenkoeken beïnvloeden. Bovendien is het aan te raden om de (plantaardige) melk voor gebruik op kamertemperatuur te laten komen.

Laat het beslag rusten

Maak het beslag voor de pannenkoeken tenminste één uur voor het bakken en laat het rusten in de koelkast. Dat geeft de gluten de tijd om meer verbindingen met elkaar te maken, waardoor de pannenkoeken een betere textuur zullen krijgen.

Gebruik je beste pan

Bak je pannenkoeken altijd in de beste koekenpan die je hebt. Over het algemeen geldt dat een koekenpan met een antiaanbaklaag het makkelijkste is om pannenkoeken in te bakken. Het is belangrijk dat de pannenkoek niet aanbakt, maar ‘loslaat’ als deze gaar is.

Maak de pan goed heet

Een van de beste tips voor pannenkoeken bakken: laat de koekenpan goed heet worden! Juist bij de eerste pannenkoek. Als de koekenpan niet goed op temperatuur is, kook je het pannenkoekbeslag in de olie of boter die je gebruikt en dat is niet zo smaakvol.

Variatietips

Variatie op zoete pannenkoeken

Een pannenkoek met stroop of poedersuiker is heerlijk, maar niet meer zo bijzonder. Probeer eens een pannenkoek met karamelsaus en geroosterde noten. Of voeg cacaopoeder aan het beslag toe voor ware chocoladepannenkoeken. Voor het optimale chocolade-effect, eet je ze met chocopasta (en aardbeien). Dit maakt pannenkoeken ook nog eens ontzettend geschikt als toetje.

Variatie op hartige pannenkoeken

Dat pannenkoeken samengaan met de hartige smaak van kaas en spek, is geen verrassing meer. Wist je dat pannenkoeken ook lekker zijn met allerlei groenten? Voeg eens zongedroogde tomaatjes, paddenstoelen, courgette of spinazie toe. Zo wordt je pannenkoek een volwaardige maaltijd!

Ook leuk: presenteer de pannenkoeken als hapjes op een borrelplank.

Geef een reactie