Maandverband basisschool

Menstruatie op basisschool taboe? Maak het bespreekbaar…

Afsluitbare prullenbakjes op het toilet en toegang tot maandverband en tampons zijn op veel Nederlandse basisscholen eerder uitzondering dan regel. Met als gevolg dat meisjes thuisblijven van school tijdens hun menstruatie. Daar moet verandering in komen, blijkt uit het grootschalige Essentials Initiatives onderzoek van gezondheids- en hygiënebedrijf Essity onder ruim 1.000 Nederlanders. Niet alleen de scholen worden hiervoor verantwoordelijk gehouden, de respondenten zien ook een belangrijke rol weggelegd voor de overheid. 

Jaarlijks blijft een kwart (23%) van de vrouwen in Nederland thuis van werk of school vanwege hun menstruatie. Van hen geeft 10 procent aan dat zij zich geen hygiëneproducten kunnen veroorloven en 25 procent geeft als reden dat zij op school of werk geen toegang hebben tot schone en veilige toiletten. Dit begint al op de basisschool.

Ongesteld op de basisschool

“Gemiddeld worden meisjes tussen hun 12e en 13e levensjaar voor het eerst ongesteld. Voor een groot deel van hen betekent dit dat zij nog op de basisschool zitten en dit kan – zo blijkt – tot ongemakkelijke situaties leiden. Zo moet maandverband stiekem worden weggegooid bij gebrek aan goede prullenbakken en wordt het taboe op ongesteldheid in stand gehouden doordat er onvoldoende openlijk over wordt gesproken”, aldus Gertie Eikenaar, communicatiedirecteur bij Essity Benelux. 

Gratis maandverband en menstruatieles

Op tijd beginnen met gesprekken kan bijdragen aan verandering. Zo vindt een ruime meerderheid (78%) dat kinderen onder de 12 jaar op school al voorlichting moeten krijgen over menstruatie. Driekwart (77%) vindt bovendien dat menstruatie een standaard lesonderdeel moet zijn op basisscholen. Problemen met het verkrijgen van hygiëneproducten, kunnen worden opgelost door maandverband gratis beschikbaar te maken op basisscholen, vindt 60 procent van de respondenten. Op dit vlak is nog veel te behalen; bij slechts 16 procent is dit nu het geval op de basisschool van zijn/haar kind.

Lees ook: alternatieve producten voor maandverband en tampons

Rol van de overheid

Dit is overigens niet alleen een verantwoordelijkheid voor de basisscholen zelf. Ruim een derde (39%) vindt het de rol van de overheid om ervoor te zorgen dat menstruatie een lesonderdeel is op de basisschool. Daarbij moet de toegang tot hygiëneproducten worden verbeterd (38%), bijvoorbeeld door deze te ontdoen van belastingen (26%). Om armere en kwetsbare vrouwen tegemoet te komen, pleit 29 procent voor het gratis beschikbaar maken van hygiëneproducten voor deze doelgroep.

Kleine veranderingen, grote gevolgen

Door meer en openlijk te praten over menstruatie, hoeft de menstruatie om te beginnen al niet in de taboesfeer te komen. En dat is goed voor het welzijn van meisjes en vrouwen van alle leeftijden. Het verbeteren van condities, zoals prullenbakken, schone toiletten en open gesprekken, heeft naar verwachting een positieve invloed op emotioneel welzijn (45%), ziekteverzuim (33%) en daarmee ook ziektekosten (29%). Bovendien verwacht 19 procent dat de prestaties van leerlingen op school vooruit zullen gaan. 

Al jaren zet Essity zich in voor de gezondheid en het welzijn van mensen. Essity en dochtermerk Libresse gaan daarom, in samenwerking met de LINDA.foundation, aan ongeveer honderd basisscholen in Nederland gratis maandverband leveren. Daarnaast faciliteert Libresse sinds 2012 gastlessen over puberteit en menstruatie op middelbare scholen. Per jaar worden daarmee ruim 30.000 meisjes en jongens bereikt. Essity en Libresse willen hiermee bijdragen aan het doorbreken van barrières op het gebied van welzijn.

Lees hier meer over het Essentials Initiative onderzoek.

Geef een reactie