We leven in een wereld waarin we omringd worden door plastic. Als je boodschappen gaat doen bij een supermarkt of drogist dan kun je er niet omheen. Veel producten zijn al in plastic verpakt en soms wel meerdere keren. Plastic is zo’n integraal deel van onze samenleving geworden dat er geen ontkomen meer aan is! Maar wat als ik je zou zeggen dat die er wel is? Wat als ik zei dat er een eenvoudige stap was die je kunt nemen om minder plastic te gebruiken? Laten we eens in de badkamer beginnen. Daar zou je toch wel meer over willen weten!
5 goede tips om plastic in de badkamer te verminderen
Je badkamer opruimen is een klusje dat de meesten van ons minstens een keer per week moeten doen. En wat is het eerste dat we meestal schoonmaken? Het toilet, de wastafel en de douche. We zijn zo druk met het wegschrobben van vuil en viezigheid dat we gemakkelijk alle kleine plastic flesjes en bakjes over het hoofd zien die rond onze gootstenen verspreid liggen. We maken er een gewoonte van ze bij ons gewone vuilnis of recycle bakje te gooien, zonder erbij stil te staan hoeveel afval we produceren uit een klein hoekje van ons huis! Nu is het tijd voor verandering en daar kun jij wat aan doen. Alle beetjes helpen voor een beter milieu. Op naar een plasticvrije badkamer. Lees verder voor mijn tips om je plasticgebruik in de badkamer te verminderen en doe er je voordeel mee. Ik ben heel benieuwd welke van de tips jou het meeste zal aanspreken.
Tip 1: bamboe tandenborstel
De tandenborstel is een hoofdbestanddeel van iemands ochtendroutine en avondroutine (en indien nodig vaker). De traditionele tandenborstel werd gemaakt met nylon borstelharen of borstelharen van varkenshaar, die ook nu nog overal verkrijgbaar zijn. Er is echter een toenemende vraag naar bamboetandenborstels, omdat ze milieuvriendelijker zijn dan andere soorten tandenborstels. Deze tandenborstels maken gebruik van duurzame grondstoffen en laten weinig koolstofvoetafdruk op de aarde achter nadat ze op een verantwoorde manier zijn weggegooid. Hierom alleen al zou je de overstap moeten maken naar een bamboe tandenborstel zoals de Humble Brush!
Tip 2: stuk zeep
Ik gebruik thuis al jaren zeepdispensers. Het is zo’n handige manier om af te wassen en snel de klus te klaren, maar ik heb er nooit over nagedacht hoe het zou zijn om zonder eentje te moeten. Een flacon handzeep bestaat uit veel plastic en kun je makkelijk vervangen voor een stuk zeep. Maak zelf zeep of neem eens een kijkje bij een winkel zoals de Tuinen.
Lees ook: maak van je badkamer een home spa!
Tip 3: shampoo bar
De shampoo bar is er al een tijdje, maar lijkt nu een ware trend te zijn geworden. Er zijn veel voordelen van de shampoo bar ten opzichte van de traditionele shampoos en conditioners. Het eerste voordeel is dat ze gemakkelijker mee te nemen zijn op reis omdat er geen vloeistof in zit. Ze gaan ook langer mee dan flessen shampoo en tenslotte is er minder afval mee gemoeid, want als je je zeep op hebt, kun je wat over is composteren of recyclen!
Tip 4: plasticvrije gezichtsdoekjes
Je kunt je gezicht wassen met een katoenen washandje maar dat vind ik zelf nogal stug en niet lekker aanvoelen. Zelf gebruik ik graag gezichtsdoekjes om mijn make-up te verwijderen of om mij op te frissen bij het opstaan of voor het slapengaan. Wat ik niet wist is dat er in de meest gangbare gezichtsdoekjes plastic deeltjes zit. Onlangs maakte ik kennis met de plasticvrije gezichtsdoekjes van Naïf. Ze ruiken heerlijk en zijn enorm verfrissend. De gezichtsdoekjes van Naïf zijn gemaakt van eucalyptusvezels en niet van plastic. Het bevat natuurlijke ingredienten en geen parfum en alcohol. En ze zijn alles behalve stug!
Tip 5: wasbaar maandverband
Het is een grote beslissing om al dan niet te investeren in wasbaar maandverband voor je menstruatie. Hier zijn de voordelen van overschakelen op wasbaar: ze zijn zuiniger, milieuvriendelijker (in de meeste gevallen plasticvrij), en besparen je het gedoe om elke maand nieuwe te moeten kopen. Wasbaar maandverband van ImseVimse gaat wel 10 jaar mee zeggen ze! Reken uit je winst. 😉