Een vakantiepark is de perfecte plaats om even op te laden. Het geluid van spelende kinderen, kletsende mensen en gelach vult de lucht, terwijl je in je omgeving kunt genieten van alles wat de natuur te bieden heeft. Maar wat als je een beperkte mobiliteit hebt en niet of nauwelijks kunt lopen? Gelukkig zijn er meestal wel mobiliteitshulpmiddelen die je tijdens je verblijf op het park kunt huren, of kopen in een zorgwinkel. Pluspunt: de meeste vakantieparken in Europa zijn tegenwoordig voorzien van een aantal aangepaste bungalows om de vakantie voor iedereen wat prettiger te ervaren. Deze blogpost gaat over hoe je je vakantie op een vakantiepark met ‘verminderde mobiliteit’ een stuk aangenamer kan maken. Omdat er geen pasklare oplossing voor iedereen is geef ik een paar ideeën die gebaseerd zijn op mijn persoonlijke ervaring en die van familieleden, die ook met mobiliteitsproblemen te kampen hebben.
Mobiliteitsproblemen
Mobiliteitsbeperkingen zijn voor veel mensen een grote zorg. Het meest voorkomende en bekende probleem is artritis, maar er zijn ook andere problemen die de mobiliteit kunnen beïnvloeden, zoals verwondingen of ziekten. Meestal spelen deze problemen zich af in de extremiteiten, zoals heupen, knieën, enkels en voeten. Er zijn verschillende soorten mobiliteitshulpmiddelen om mensen te helpen die moeite hebben ‘zich op eigen kracht’ te verplaatsen als gevolg van een mobiliteitsbeperking. Een opvouwbare scootmobiel zou bijvoorbeeld vanwege de afstanden een heel prettig hulpmiddel zijn als je naar een vakantiepark of regelmatig dagjes uit wilt gaan. Door naar buiten te gaan krijg je vaak positieve energie. Maar als je pijn hebt of niet veel kunt bewegen is dat natuurlijk erg vervelend. Kijk eens bij een zorgwinkel of vraag je arts of een rollator, rolstoel of scootmobiel uitkomst kan bieden voor méér bewegingsvrijheid.
Voordelen van een vakantiepark bij slecht ter been
Voor mensen met mobiliteitsproblemen en hun familie is het vaak een uitdaging om op vakantie te gaan. Het goede nieuws is dat er toegankelijke vakantieparken zijn, die aan je wensen en behoeften tegemoet komen door toegang te bieden tot alles wat je op één plaats nodig hebt zoals: ruime invalidenparkeerplaatsen, restaurants, speeltuinen, winkels, golfbanen, zwembaden en meer! Alles zit vaak onder één dak, maar dat is niet bij elk park zo. Check dit voordat je een vakantiepark gaat boeken. Luxe vakantieketens als Center Parcs en Landal hebben zelfs aangepaste vakantiehuisjes voor mindervaliden en met de (al dan niet gratis of betaalde) broodjes service die zij aanbieden, kan je elke dag verse broodjes laten leveren tot aan de deur van je accommodatie.
Scootmobiel, rolstoel of rollator; wat neem je mee op vakantie?
Een vakantie is een tijd om te genieten maar als je mobiliteitsproblemen hebt kan de ervaring moeilijk zijn. Welke uitrusting kun je dan het beste meenemen? Neem je een scootmobiel, rolstoel of rollator mee op vakantie?
Rolstoelen en scootmobielen zijn geweldig om je op de vakantiebestemming of tijdens een dagje weg te verplaatsen.
Voor sommige mensen is het de moeite waard om hun eigen rolstoel of rollator mee te nemen. Je kunt misschien ook overwegen om er een te huren als je op de bestemming aankomt. Veel vakantieparken bieden deze service aan en werken samen met een zorgwinkel. Dat scheelt ruimte als je weinig plek in de auto of bus hebt. Mijn tante kocht dit jaar een opvouwbare scootmobiel en heeft daar geen spijt van gehad. Let er wel op dat als je naar een heuvelachtig vakantiepark gaat, dat je de scootmobiel mogelijk wat sneller dan anders moet opladen. Het kost namelijk net wat meer energie dan rijden op vlakke ondergrond.
Een andere mogelijkheid is een wandelstok meenemen, die kan helpen steun te geven bij het oplopen van heuvels en treden die niet gelijk met de grond zijn.
Denk ook aan reiskousen
Indien je langer dan 4 uur moet reizen naar het vakantiepark, denk dan aan regelmatige stops om even je benen en armen een beetje te strekken (indien dat mogelijk is) en drink voldoende. Ook kun je tijdens de autorit proberen om je lichaamsdelen een beetje te bewegen.
Dan heb ik nog een laatste tip! Zelf draag ik sinds begin dit jaar compressiekousen. Niet omdat ik nu zozeer slecht ter been ben maar omdat ik ze moet dragen voor het genezen van mijn trombosebeen. Wist je dat ze ook voor lange autoritten en vliegvakanties erg handig zijn? Kilometers lopen, zitten in vliegtuigen, en uren rijden kunnen heel wat eisen van je benen. Luchtdrukveranderingen die tijdens lange vluchten optreden en zelfs de druk die op je voeten wordt uitgeoefend door de hele dag schoenen te dragen, kunnen gezwollen enkels, overtollig vocht in het kniegewricht of spataders veroorzaken. Ook langdurig zitten kan problemen geven. De kousen zijn ontworpen om de bloedsomloop te bevorderen door zachte maar stevige druk op het been uit te oefenen, wat deze veel voorkomende problemen helpt verminderen…