Modderdag 2020

ModderDag

ModderDag valt dit jaar op 29 juni 2020. Als er iets is dat we dit jaar ontdekt hebben, is het wel hoe fijn het is om lekker buiten te zijn. Bovendien helpt buitenspelen in de natuur kinderen hun ruimtelijk inzicht en creatief vermogen te ontwikkelen. Helaas spelen steeds minder kinderen regelmatig buiten: slechts 14 procent van alle kinderen tussen de 6 en 12 jaar speelt dagelijks buiten, terwijl de schermtijd in die groep rap toeneemt. Juist daarom gaat nationale ModderDag op 29 juni gewoon door!

Wat is ModderDag?

ModderDag is een jaarlijks terugkerend evenement voor kinderen. Laarzen aan, of op de blote voeten buitenspelen met modder. Het IVN volgt de datum van International Mud Day die elk jaar op 29 juni valt. Laat kinderen lekker buiten kliederen met modder: op school, bij de kinderopvang of in je eigen tuin. Bak moddertaarten, maak een gezichtsmasker of houd een moddergevecht, alles mag!

Ook leuk: een modderkeuken maken met pallets.

Hoe is de nationale ModderDag ontstaan?

International Mud Day is ontstaan in Nepal en Australië om kinderen de noodzakelijke positieve natuurervaringen te geven en de verbinding tussen kinderen en hun omgeving te vergroten. In navolging hiervan wordt ook in o.a. Denemarken, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië sinds enkele jaren in juni International Mud Day gehouden. In 2013 is ModderDag voor het eerst in Nederland georganiseerd. Inmiddels doen in 13 landen honderdduizenden kinderen mee aan ‘International Mud Day’.

Pedagogisch verantwoord

Juist in een tijd als deze is aandacht voor buiten spelen extra belangrijk. De zorgwekkende trends zijn algemeen bekend: kinderen zitten uren gekluisterd aan schermen, spelen weinig buiten en kampen vaker al op jonge leeftijd met overgewicht en psychische klachten. Buiten spelen en contact met de natuur is gezond voor kinderen blijkt uit veel onderzoeken. Steeds meer studies laten zien dat kinderen die opgroeien in een groenere omgeving een betere psychische gezondheid hebben. En kinderen die goed in hun vel zitten hebben meer kans om hun talenten volop te benutten.

Modderdag 2020; ideeën en activiteiten
Modder Dag 2020

Vies weer naar huis

Voor Pedagogisch Medewerker Jasper Bodenstaff van Humankind BSO Natuurlijk in Zevenaar is de afnemende buitenspeeltijd van kinderen een belangrijke reden om ModderDag te organiseren. “Kinderen komen steeds minder in aanraking met de natuur en sommige ouders hebben liever dat ze niet vies worden. Voor mij een uitdaging om dit om te buigen. Want lekker buiten spelen is belangrijk en leuk voor kinderen. Op ModderDag gaan we ons best doen om de kinderen zo vies mogelijk weer naar huis te sturen. Gelukkig reageren veel ouders heel enthousiast op onze plannen”, vertelt Bodenstaff. Op 29 juni bieden ze zo’n 60 kinderen van twee BSO-locaties de mogelijkheid om ModderDag te vieren. “We bouwen een sportieve Mudrun voor de oudste kinderen, er komt een blote voeten-pad en we gaan moddertaartjes bakken met de jongsten. We hebben veel ruimte waardoor we het veilig met twee locaties kunnen organiseren.”

Modderdag op basisscholen, kinderopvang en thuis

Naar buiten dus op ModderDag en lekker kliederen en rollen in de modder! 2532 scholen en kinderdagverblijven doen ook dit jaar wel mee aan ModderDag. ModderDag kan in verschillende vormen veilig en volgens de richtlijnen vanuit de overheid georganiseerd worden. Ook thuis kun je natuurlijk zelf gewoon ModderDag houden in de tuin. Kijk voor het perfecte modderrecept op www.ivn.nl/modderdag.

Ideeën en activiteiten voor ModderDag

Wil je thuis of ergens anders aandacht besteden aan ModderDag en ben je op zoek naar leuke ideeën en activiteiten met modder? Wij hebben er een aantal voor kinderen verzameld, voor thuis en op school.

  • Een modderkeuken maken met afwasteiltje en plastic servies.
  • Blote voetenpad maken met modder of bezoeken.
  • Organiseer een MudRun.
  • Maak een moddermasker en smeer benen, armen en gezicht in.
  • Houd een moddergevecht.
  • Maak moddertaarten.
  • Pak een wit laken en laat kinderen hier een modderkunstwerk van maken door er met modder op te gooien.
  • Een sneeuwengel maken maar dan in modder.
  • Vul een zwembad met modder en maak er een modderbad van.
  • Maak een stormbaan door vuilniszakken aan elkaar te verbinden en deze van een laag modder te voorzien. Glijden maar!
Modderdag activiteiten

*De uitgelichte modderfoto is van Julie P – Shutterstock

2 thoughts on “ModderDag

Geef een reactie