Modderkeuken maken - DIY Mudkitchen

Modderkeuken DIY; zelf maken met Euro-pallets

Een mudkitchen of modderkeuken is leuk buitenspeelgoed voor kinderen in de kleuterfase, die graag met water en zand spelen. Je kunt modderkeukens kant-en-klaar kopen maar ook heel makkelijk zelf maken. Daarom delen wij onze modder keuken DIY met twee Euro-pallets; een klusproject waarmee we ongeveer twee uur bezig zijn geweest. In dit blog vertel ik stap voor stap hoe we hem hebben gemaakt en hoe je een modderkeuken op kunt leuken met toffe items!

Modder keuken maken

Een modder keuken is een leuk alternatief voor een watertafel. Kleuters kunnen buiten lekker knoeien wat water en zand, modder-muffins en zandtaartjes bakken. Bovendien kan het keukentje door kinderen ook gebruikt worden voor rollenspellen. Wil je een houten modder keuken kopen, betaal je daar vaak tussen de 100 en 200 euro voor. Zelf maken is een stuk goedkoper en leuk om te doen!

Modderkeuken diy - modder keuken maken van pallets

Benodigdheden

 • 2 stevige gelijke Euro-pallets
 • Spoeltafel/gootsteen of wasbak
 • Zaag
 • Hamer
 • Schuurmachine
 • Schroeven in allerlei maten
 • Schroefmachine
 • Waterdispenser
 • Hangsysteem om pollepels e.d. in op te bewaren
 • Potjes, bakjes, oude pannen…

Diy: zo maak je een modderkeuken stap voor stap

 1. Een pallet gebruik je compleet als achterwand, deze leg je apart. De andere gaan we gebruiken voor het keukenblad en de ondersteunende poten.
 2. Haal losse en kromme spijkers uit de pallets als deze er nog inzitten.
 3. Leg de spoeltafel op de pallet zodat je weet hoe breed het blad moet worden. Teken af met een potloodje en zaag dat stuk van de pallet eraf. Wat overblijft gebruik je straks voor de poten.
 4. Maak het keukenblad passend voor de spoeltafel. Dit is meet- en zaagwerk. Hier waren we ook het langst mee bezig. Als het goed past dan mag je de spoeltafel vast zetten met schroeven. Gebruik hier een schroefmachine voor. Omdat wij een oude spoelbak hadden moesten wij de randen platslaan met een hamer.
 5. Meet en zaag de poten op maat.
 6. Dan zet je de modderkeuken in elkaar met schroeven en een schroefmachine.
 7. Schuur de planken en hoeken glad met een schuurmachine om splinters te voorkomen.
 8. Zet een waterdispenser neer zodat je kindje deze als kraan kan gebruiken en leg er oude keukenspulletjes bij.
 9. Eventueel kun je de modderkeuken opleuken met onderstaande tips.
modder keuken diy - mudkitchen van pallets

Tips om je modderkeuken op te leuken

Heb je je houten modderspeelkeuken klaar of kant-en-klaar gekocht en wil je deze nog wat opleuken? Dan hebben wij daar een paar leuke tips en ideeën voor.

Personaliseer het modderkeukentje met naam of tekst

Voorzie het buitenspeelkeukentje met de naam van je kindje of kinderen. Dit kan met naamstickers of schilder het er zelf op. Een leuke tekst op het keukentje kan natuurlijk ook, bijvoorbeeld:

 • keukenprins(es)
 • mud kitchen
 • (naam van je kind) ’s keuken

Verf het houten speelkeukentje in vrolijke kleuren

Met weerbestendige verf kun je de modderkeuken leuke kleuren geven; roze, blauw of in alle kleuren van de regenboog?

Maak een uitwisbare menukaart met schoolbordverf

Door een van de planken te verven met schoolbordverf of zwarte krijtverf voor buiten kan je kindje hier oneindig veel opschrijven met krijtjes. Je kunt ook een schoolbordje als menukaart maken en deze aan het keukentje bevestigen.

Koop er leuke accessoires bij

Een modderkeuken zonder accessoires kan natuurlijk niet. Kijk thuis je nog oude keukenspullen hebt zoals een garde, soeplepels, pannen etc. Ook bij de kringloop kun je dit soort dingen scoren voor een prikkie!

Lees ook: Meer leuke ideeën met pallets

4 thoughts on “Modderkeuken DIY; zelf maken met Euro-pallets

 1. Hey!
  Dank je wel voor het leuke idee en stappenplan. Ik vroeg me nog af of jullie het keukentje hebben behandeld met iets van beits zodat het hout minder snel kapot gaat.
  Groetjes!

Geef een reactie