review-ons-lieve-heer-op-solder-museum-amsterdam-met-kinderen

Museum Ons’ Lieve Heer op Solder met kinderen bezoeken

Amsterdam bruist en kent vele leuke musea. Ons’ Lieve Heer op Solder is daar eentje van. Afgelopen maandag nam ik mijn jongste twee kinderen, van 4 & 8 jaar, mee naar dit museum. Het is een bijzonder museum aan één van de Amsterdamse grachten, met als parel een verborgen kerk op zolder. Of het museum leuk is om met kinderen te bezoeken? Zeker weten! En nog spannend ook… 😉

Amsterdam met kinderen

Amsterdam loont zich ideaal voor een citytrip met kinderen. Zo zijn er leuke musea voor peuters, voor wat oudere kinderen en volwassenen. Dat niet alleen… wat dacht je van attracties, leuke eettentjes, uitzichten en speelplekken? Ik zal mijn tips binnenkort eens voor jullie bundelen. Natuurlijk mag museum Ons’ Lieve Heer op Solder daarin zeker niet ontbreken. Het museum in Amsterdam stond al hoog op ons verlanglijstje om te bezoeken en afgelopen maandag hadden we daar alle tijd voor.

Museum Ons’ Lieve Heer op Solder

Museum Ons’ Lieve Heer op Solder ligt op loopafstand van Centraal Station Amsterdam en is al lopend makkelijk te vinden als je even op Google Maps kijkt. Het museum ligt aan een van de Amsterdamse grachten in de binnenstad en is gevestigd in drie aan elkaar verbonden grachtenpanden.

Van buitenaf lijkt het op het eerste oog een normaal grachtenpand. Maar niets is minder waar… Op zolder zit namelijk een goedbewaarde schuilkerk uit de zeventiende eeuw en dat zie je van buiten niet. Voordat je bij dit pareltje komt, loop je eerst door allerlei gangetjes en vertrekken en kom je oude keukens, bedstedes en prachtig bewaarde kunststukken tegen.

De kerk is destijds gebouwd in opdracht van de toenmalige eigenaar van het pand: een katholieke koopman; Jan Hartman (1619-1668). Hij woonde er met zijn gezin in de periode dat openbare katholieke vieringen in Nederland officieel verboden waren.

Zullen we maar een kijkje nemen?

Bij de entree werden we vriendelijk ontvangen en kregen we een korte uitleg. Je kunt het museum zo bekijken, met een Lieveheersbeestje op Solder speurtocht, Feest! op Solder of een audiotoer (in verschillende talen) voor volwassenen. Kies er sowieso minstens één want dan leer je echt meer over het museum, en kijk je heel anders naar de vertrekken.

Lieveheersbeestje op Solder speurtocht

recensie-ons-lieve-heer-op-solder-speurtocht

Mijn kinderen wilden graag de Lieveheersbeestjes speurtocht proberen. Volgens de site is deze speurtocht geschikt voor families met kinderen van 5 t/m 10 jaar. Voor deze speurtocht betaal je 1 euro en dit is een prima prijs gezien de drukwerk van het boekje die je erbij krijgt. Ook kregen we een klein zaklampje mee voor de donkere plekken in het museum. Deze mochten we lenen en gaven we na ons bezoek weer netjes terug aan de kassamedewerker.

Voordat we konden beginnen moesten we eerst even onze tassen in een kluisje doen. Begrijpelijk want zo’n rugtas is eigenlijk alleen maar hinderlijk voor andere bezoekers en onhandig in kleine smalle ruimtes. Ook bevinden zich daarnaast de toiletten. Gezien je ongeveer een uur tot anderhalf uur over de speurtocht of een audiotoer doet, is het verstandig om de kleintjes eerst nog even te laten plassen.

Op zoek naar de kapoentjes!

We slaan het boekje van de speurtocht open en beginnen te lezen. Gezien mijn dochter van 4 nog niet kan lezen, lees ik alles hardop voor. Niet te hard want we willen de andere bezoekers niet storen.

Je maakt op de eerste pagina kennis met Kapoentje, het Lieveheersbeestje op Solder, en hij wijst ons de weg door het museum. De eerste kwamen we beneden tegen op het trappetje bij het witte grachtenpand op tafel. Het was even zoeken maar we hebben hem gevonden!

review-ons-lieve-heer-op-solder-museum
Mijn zoon wijst hem aan op deze foto. Kapoentje is erg klein en kom je vooral tegen op de plinten en vloeren.
Kapoentjes op de plinten

Het witte huis op tafel is eigenlijk een kleiner formaat van het museum. Dat hadden de kinderen snel door. Aan de achterkant zie je de vertrekken van het huis en hoe de kerk op zolder in elkaar zit.

Op plekken waar een kaartje met een Kapoentje aan hangt mogen kinderen aan zitten. Aan andere dingen is het museum absoluut niet. Hier word ook streng op gecontroleerd.

De dingen waar de kinderen dan wel aan mogen zitten zijn vaak leuke opdrachten die je in het boekje tegenkomt na een kort verhaaltje. Mijn kinderen vonden het super spannend wat er dan achter zo’n deurtje of in een kistje zat. Ik ga niet alles verklappen maar in de oude keuken op de eerste verdieping kwamen we het eerste kastje tegen. Hier was een voelspelletje waarbij je moest raden welke voorwerpen er in het kastje zaten.

Ook kom je van alles te weten over lieveheersbeestjes, het huis en de kerk. De speurtocht is echt superleuk in elkaar gezet en goed te doen met kinderen vanaf 4 jaar. Na afloop van de Lieveheersbeestje op Solder speurtocht mag je bij de kassa om een gelukslieveheersbeestje vragen.

Feest! op Solder

Feest! op Solder is een audiotour met quizvragen die door het museum wordt aangeboden voor kinderen van 10-12 jaar. Dit zit bij de entreeprijs in en kost niets extra.

Nadat wij de Lieveheersbeestjes speurtocht hebben gedaan, wilde mijn zoon nog erg graag de Feest! op Solder audiotoer doen. Gezien we alle tijd hadden, het rustig was in het museum, en ze zich goed hadden gedragen tijdens te Lieveheersbeestjes speurtocht, stemde ik daarmee in. Eigenlijk kun je het ook best tegelijkertijd combineren met de Lieveheersbeestjes op Solder speurtocht, kwamen we achteraf achter.

Bij bijna elk vertrek in het museum heb je een genummerd bordje staan met twee plaatjes. Een voor de audiotoer voor volwassenen en een voor Feest! op Solder. Even het apparaatje ervoor houden en bliep… je hoort nu een vriendelijke stem door het apparaatje die je van alles vertelt over de ruimtes. Bij sommige vertrekken krijg je na het verhaaltje een Feestvraag. Dit is een meerkeuze vraag waarbij je op het apparaatje antwoord kunt geven door op de A, B of C knop te drukken.

Mijn zoon en ik hebben de hele audiotoer met Feestvragen afgemaakt. Mijn vierjarige dochter had het halverwege wel gezien en bliepte een paar keer voor de fun. Het duurde haar te lang denk ik en ik betwijfel ook of ze het allemaal wel snapt… Gezien mijn zoon het wel erg leuk vond om te luisteren en de vragen te beantwoorden raden wij de Feest! op Solder audiotoer aan vanaf 8 jaar tot ongeveer 14 jaar.

Aan het einde van de audiotoer kun je het apparaatje scannen om je score te horen. Goed onthouden want daarna kun je je Feest! op Solder diploma ophalen bij de kassa. Voorop komt je naam en het aantal behaalde punten te staan. Achterop kun je de vragen en antwoorden nog eens nalezen.

kerk-op-zolder-amsterdam-ons-lieve-heer-op-solder
De kerk op zolder is moeilijk om op een foto te krijgen gezien het uit 3 etages bestaat. Er is ruimte voor 150 mensen in de kerk. Ongelooflijk hè?

Tot slot

Nog even napraten onder het genot van een hapje en/of een drankje? Dat kan in het museumcafé. In het gehele museum kun je gratis gebruik maken van het Wifi netwerk zodat je meteen wat leuke foto’s naar familie en vrienden kunt sturen.

Wij hebben echt genoten van het museum en de kinderen hebben zich prima vermaakt met de speurtocht en audiotoer. Vergeet ook niet om tussendoor uit de ramen te kijken voor een prachtig uitzicht.

Handige informatie

Het museum is zeer beperkt toegankelijk voor buggy’s en kinderwagens. Gelukkig hebben wij deze niet meer zoveel nodig maar ik wilde het wel even zeggen. Wil je toch met kleine kinderen komen? Dan raden we het aan om even te wachten tot ze minimaal 4+ jaar zijn. Dan is de Lieveheersbeestje op Solder speurtocht echt een must do. Voor kinderen vanaf 8 jaar is de audiotoer Feest! op Solder erg leuk.

Adres: Oudezijds Voorburgwal 38-40
1012 GD Amsterdam

Open: Maandag t/m zaterdag van 10.00 tot 18.00 uur en
zondagen van 13.00 tot 18.00 uur. Op Koningsdag is het museum gesloten.

Prijzen 2019 (onder voorbehoud)
Volwassenen: € 12,50
Kinderen 5 t/m 17 jaar: € 6,00
Kinderen 0 t/m 4 jaar en houders van een Museumkaart: gratis

Neem voor meer informatie een kijkje op de website van het museum.

Geef een reactie