recept-oreo-cheesecake-nobake

Paasinspiratie – Makkelijke Tiramisu en een heerlijke no-bake cheesecake, beide met een beetje minder calorieën


Twee weken geleden ontving ik een testpakket SPLENDA stevia van Fansquare in samenwerking met Francescakookt. SPLENDA stevia is een hittebestendige zoetstof die geen bittere nasmaak heeft. Het klopt inderdaad dat het geen bittere nasmaak heeft, het gaat meer de munt kant op.

Tijdens de testperiode heb ik verschillende dingen gemaakt en de 2 beste en lekkerste resultaten deel ik vandaag met jullie in deze blog.
De 2 dingen die ik heb gemaakt zijn zeker geschikt voor de komende feestdagen, ik ga ze zelf ook weer maken. De tiramisu is lekker bij de paasbrunch en de cheesecake heerlijk voor bij de thee of koffie. Suiker heb ik vervangen voor SPLENDA stevia kristal.

Recept Tiramisu

Sinds vorig jaar heb ik de Bak Bijbel van Rutger van den Broek. Echt een mooi basiskookboek, waarin alles duidelijk word uitgelegd. Ik had al heel lang geen tiramisu meer gemaakt en Ronald had daar wel zin in. In de bakbijbel staat een heerlijk recept in voor tiramisu inclusief het recept voor lange vingers. De lange vingers heb ik deze keer niet zelf gemaakt, maar gekocht.

Ingredienten Tiramisu 6 tot 8 personen

  • Voor de lange vingers
    200 ml espresso50 ml amaretto en lange vingers
    Voor de Tiramisu 4 eidooiers, 110 gr SPLENDA stevia kristal of suiker, 500 gr mascarpone op kamertemperatuur, 3 eiwitten, snuf zout
    Voor bovenop cacaopoeder, om te bestrooien

Bereiding

Klop de eidooiers met de helft van de suiker tot een zeer romig mengsel, dit duurt zeker 5 minuten. Voeg vervolgens de mascarpone toe aan het eidooiermengsel en klop dit tot een egale massa. Doe de eiwitten in een vetvrije kom en voeg een snuf zout toe. Klop deze stijf en voeg lepel voor lepel de resterende suiker toe. Spatel het stijfgeklopte eiwit door het mascarponemengsel en meng dit tot een egale crème.
Meng de espresso met de amaretto en roer dit goed door. Doop hier kort de lange vingers 1 voor 1 in, en bedek daarmee de bodem van een (oven)schaal. Verdeel hier de helft van het tiramisumengsel overheen en strijk het glad. Herhaal beide stappen en zet de tiramisu minimaal 4 uur in de koelkast om op te stijven. Ik laat de schaal het liefst een nacht staan, dan trekt de smaak goed door de tiramisu. Bestrooi de tiramisu voor het serveren met een dikke laag cacaopoeder.

Recept Oreo – Aardbei – Limoncello Cheesecake

De inspiratie voor deze heerlijke no-bake cheesecake heb ik gekregen op de site van Rutger bakt. Het recept is van Pauline van Uit Pauline’s keuken en haar recept ga ik zeker nog maken. Omdat we nu in het aardbeienseizoen zitten wilde ik er een lekkere taart van maken waarin ik aardbeien kon verwerken. En al zeg ik het zelf, het is een onwijs lekker taartje geworden. Ik heb de suiker vervangen door SPLENDA stevia, deze kun je 1 op 1 vervangen.

Ingrediënten Cheesecake 6 tot 8 personen

  • Voor de bodem
    300 gram Oreo’s
    75 gr boter, gesmolten
  • Voor het cheesecakemengsel
    5 blaadjes gelatine (=8,3 gr) 
    1 bak Hollandse aardbeien, liefst mooie grote
    50 ml Crema di Limoncello 
    250 ml slagroom 
    100 gr SPLENDA stevia kristal of suiker 
    400 gr Philadelphia naturel
    150 gr Griekse yoghurt
  • Voor de topping
    Aardbeien 
    Oreo Thins

Bereiding

Bekleed de bodem van een springvorm van 20 cm met bakpapier en vet de randen in met bakspray of wat neutrale olie

Maal de Oreo’s fijn in een keukenmachine en meng ze met de gesmolten roomboter.
Verdeel dit mengsel over de bodem van de springvorm en druk dit goed aan met de bolle kant van een lepel (of een glas). 
Laat de bodem opstijven in de koelkast.  
Laat de gelatine weken in koud water.
Klop de slagroom met de suiker stijf met een mixer, voeg de Philadelphia toe en meng deze er doorheen, voeg de Griekse yoghurt en de crema di Limoncello toe en meng deze er doorheen,
Verwarm de gelatine 5 a 10 sec in de magnetron en mix dit door de vulling, LET OP de gelatine mag niet koken, als je dit wel doet verliest het z’n werking. 

Snijd het kroontje van de aardbeien en halveer ze, snijdt er zoveel af dat je ze op de bodem kunt zetten.
Zet de aardbeien tegen de rand van de springvorm en giet de vulling op de bodem, strijk de bovenkant glad en laat de cheesecake vervolgens minimaal 4 uur (of liever een nachtje) opstijven in de koelkast.
Garneer de cheesecake met de overige aardbeien en de Oreo thins.
Eet smakelijk!!!

Wat zetten jullie dit jaar op tafel tijdens de paasbrunch?

Geef een reactie