Pannenkoeken bakken met kinderen: makkelijk recept!

Kids Culi is een nieuwe rubriek op Volgmama. Een á twee keer per maand delen we in deze rubriek een recept wat leuk is om samen met de kinderen te gaan maken. Bijvoorbeeld koekjes of pizza’s bakken maar ook spaghetti en taart. Vandaag beginnen we met een echt Hollands recept pannenkoeken. Een recept voor 4 tot 6 personen.

Zorg dat je de volgende ingrediënten in huis hebt:

 • 1 liter melk
 • 500 gram bloem
 • 3 eieren
 • zout
 • eventueel kaneel of vanillesuiker
 • olie of bak en braadboter om te bakken

pannenkoeken4

We gaan beginnen!

Bij De Kinder Kook Shop heb ik deze leuke schortjes gekocht zodat de jongens als echte koks aan het werk kunnen gaan. Er staat een leuk delfts-blauwe print op en is van stevige kwaliteit. Schorten om, handen wassen en we kunnen beginnen!

 1. Weeg de bloem netjes af op 500 gram. Tip: zeef de bloem 2 x om klontjes te voorkomen in het beslag.
 2. Breek 3 eieren open in een schaaltje.
 3. Schenk 0,5 liter melk in de maatbeker.
 4. Als je dit allemaal heb gedaan kan alles in de beslagkom.
 5. Voeg naar wens een snufje zout, kaneel, of vanillesuiker toe.
 6. Nu kun je alles gaan mixen.
 7. Voeg al mixend de andere 0,5 liter melk toe tot een glad beslag.

pannenkoeken3

Pannenkoeken bakken

Nu het beslag klaar is kunnen we gaan beginnen met bakken. Laat een beetje boter of olie in een pan met anti aanbaklaag smelten. Met een bijna volle soeplepel beslag kun je een pannenkoek maken. Help hierbij de kinderen zodat ze zich niet zullen branden aan de pan of het fornuis. Laat het beslag in alle hoeken uitvloeien door de pan een beetje schuin te houden.  Bij kinderen tot een jaar of 10 kan dit beter een volwassene doen want een pan is vaak zwaar om te tillen in die kleine kinderhanden. Op een halfhoog vuur bakken we de pannenkoeken aan beide zijden lichtbruin.

pannenkoeken1

Klaar, eet smakelijk!

Helpen jullie kinderen ook wel eens mee met koken of bakken?

pannenkoeken-recept

13 thoughts on “Pannenkoeken bakken met kinderen: makkelijk recept!

 1. Beslag in een lege (schone) ketjup fles of fles met grote opening kan ook goed werken om makkelijker het beslag in de pan te doen.
  Eventueel een deel in een poffertjesbeslag fles dan kan je creatieve pannenkoeken maken. Door bv eerst ogen/neus/mond te doen en pas even erna de rest. Dan worden de ogen ed net wat donkerder.

Geef een reactie