Planten tegen muggen in de tuin en slaapkamer

Planten tegen muggen in de slaapkamer

Last van muggen? Dit artikel gaat over hoe je muggen weg kunt houden met behulp van planten. Je kunt ze in je tuin planten of als een pot met bloemen neerzetten in de buurt van waar je de meeste tijd in huis doorbrengt. Er zijn veel verschillende soorten waaruit je kunt kiezen, en ze hebben allemaal hun eigen voordelen als het gaat om het weren van muggen. Dit is een geweldig alternatief als je geen chemische sprays of citronella kaarsen rond je huis wilt gebruiken!

Zelf vind ik het heerlijk om tijdens de zomermaanden wat langer buiten te zitten. Onze tuin wordt steeds mooier en daar willen we van genieten. Maar als je lek wordt gestoken door de muggen is de lol er al snel vanaf. Zelfs als je lange kleding aan hebt prikken ze er gewoon doorheen. En dan hebben we het nog niet eens over dat gezoem langs je oren…

Muggen komen op onze geur af maar gelukkig zijn er ook planten tegen muggen. De geur van deze planten maskeren als ware onze ‘mensengeur’ en daardoor blijven ze meestal uit de buurt. Je doet er dan ook goed aan om deze planten op plekken in de buurt te zetten waar vaak mensen komen. Bijvoorbeeld in de buurt van je terras, balkon of slaapkamer(raam). Er zijn veel middelen om muggen op afstand te houden maar vandaag gaan we het over 5 planten tegen muggen hebben.

1. Lavendel – Lavandula angustifolia

Planten tegen muggen in de tuin en slaapkamer

Lavendel is een vaste plant die in elke soort grond en klimaat groeit. De bloemen kunnen gebruikt worden om van alles te maken, van parfum tot ijs. Lavendel is tevens een natuurlijk afweermiddel tegen muggen. Studies hebben aangetoond dat de geur van lavendel muggen op afstand kan houden. Een hele fijne (en ook mooie) plant!

2. Citroengras – Sereh

Citroengras wordt al eeuwenlang gebruikt met koken, zeep maken, in parfums, aromatherapie, en meer. Het is ook een geweldig kruid om in huis te hebben! Wist je dat het gebruikt kan worden als een natuurlijk muggenwerend middel? Muggen houden helemaal niet van citroengeur.

3. Rozemarijn – Salvia rosmarinus

Planten tegen muggen in tuin slaapkamer

Weet je dat rozemarijn ook een natuurlijk muggenwerend middel is? Het is waar! De plant kan gebruikt worden als een organische manier om muggen weg te houden. Daarnaast kan je Rozemarijn ook in de keuken gebruiken om voedsel op smaak te brengen en er aroma aan toe te voegen. Knip het wel regelmatig bij want de plant groeit snel en kan anders erg groot worden.

4. Munt – Mentha

Munt planten tegen muggen

Heb je een muntplant in je tuin staan? Zo ja, dan zul je misschien verbaasd zijn en ontdekken dat hij kan helpen muggen op afstand te houden. Dit komt omdat de oliën die vrijkomen uit de bladeren en stengels, sterk genoeg zijn om muggen van bijten af te houden. Dus als je iets natuurlijks zoekt om deze zomer rond je huis te gebruiken, overweeg dan wat muntplantjes te planten!

5. Kattenkruid – Nepeta

Planten Kattenkruid tegen muggen

Kattenkruid (Catnip op zijn Engels) is een plant in je achtertuin die muggen kan afweren. Deze plant wordt al eeuwenlang gebruikt om insecten zoals muggen en andere vliegende insecten af te schrikken. Ze hebben een milde geur die ongedierte op afstand houdt, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat je de hele zomer naar citronella kaarsen ruikt!

Planten tegen muggen

Ken jij deze planten tegen muggen al? Staat er één in jouw slaapkamer of tuin?

Geef een reactie