Plaswekker zo helpt het bij kinderen die bedplassen

Hoe een plaswekker kan helpen bij zindelijkheidstraining

Wist je dat erfelijke factoren een rol kunnen spelen bij het ontstaan van bedplassen? Dit komt vaak voor waarbij één van de ouders wat later zindelijk was. Dit kan natuurlijk gebeuren en is helemaal geen probleem, maar toch wil je als kind (en ouder) hier graag vanaf. Een plaswekker kan helpen om je kind van het bedplassen af te helpen. Een kleine investering, maar hopelijk met een groot en blijvend resultaat. In dit artikel vertellen we je meer over de plaswekker als hulpsteun naar zindelijkheid.

De plaswekker: zo werkt het

Een plaswekker is in het leven geroepen voor kinderen (en volwassenen) die moeite hebben met het drooghouden van de nacht. Het werkt als volgt: een speciaal broekje met een sensor staat in verbinding met een wekker. Wanneer het sensorbroekje nat wordt, dan gaat er een signaal af en is het tijd om naar het toilet te gaan. Zo wordt het kindje wakker en leert hij het gevoel van een volle blaas te herkennen. Wanneer je kindje twee weken achtereen droog blijft mét plaswekker en twee weken zónder, dan is mogelijk om te stoppen met de plaswekker. Maar vergeet niet, een terugval is heel normaal en daarom altijd fijn om de wekker in de buurt te houden. Wanneer er vier droge weken zijn geweest, waarvan twee zonder plaswekker, dan is de kans groot dat de plaswekker niet meer nodig zal zijn.

Begeleiding gebruik plaswekker

Doordat je kindje vaak jong is wanneer er sprake is van bedplassen, is het belangrijk om als ouder hierin te ondersteunen. Zo moeten ‘s nachts niet alleen de plasbroekjes worden vervangen, maar kun je ook helpen bij het aansluiten van de sensor. Wanneer het ‘s nachts misgaat, dan is het als kind fijn om een ouder in de buurt te hebben die helpt met de natte boel te verschonen. Het spreekt voor zich! Ondanks dat hulp fijn is, is het wel het beste als je kindje het zo veel mogelijk zelf probeert te doen. Zo wordt er een gevoel gecreëerd dat hij zelf de baas is over zijn blaas. Mocht het niet goed werken thuis, dan is het ook mogelijk om professionele begeleiding te krijgen. Zo bestaan er bepaalde plas poli’s waar je kindje extra steun krijgt bij de zindelijkheidstraining.

Vergoeding vanuit verzekering

Laten we maar gelijk met de deur in huis vallen: de plaswekker wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering, maar kan wel vallen onder de aanvullende verzekering. Wanneer er sprake is van regelmatig ‘s nachts in bed plassen, dan kan er aanspraak worden gedaan op deze verzekering. Zo krijg je bij de aanschaf van de zindelijkheidstraining niet alleen een plaswekker, maar ook plasbroekjes die bij de wekker horen. De meeste verzekeringen vergoeden hierin maximaal 3 broekjes. Een voorwaarde hierin is wel dat de broekjes tegelijk met de plaswekker moeten worden aangeschaft. Bekijk altijd even de voorwaarden van jouw verzekering voor de meest up-to-date informatie.

Is je kindje overdag ook nog niet zindelijk? Misschien heb je dan wat aan de tips in dit blogartikel.

Geef een reactie