koningsdag-prentenboeken-boeken-voor-kinderen-peuters-kleuters-voorlezen-tips-inspiratie

Top 10 leukste prentenboeken en kinderboeken met thema Koningsdag & Koning

Het is bijna 27 april, oftewel: Koningsdag. Daarom maakten wij voor jullie een top 10 met de leukste prentenboeken en kinderboeken met het thema Koningsdag en koning. Leuk als activiteit voor op de thematafel in de klas, bij de gastouder, op de peuterspeelzaal of gewoon om thuis voor te lezen aan je kinderen. Lees hier onze kinderboeken tips voor Koningsdag.

1. Een kroontje voor prinsje Alexander – Prentenboek door Marianne Busser & Ron Schröder

Voor alle mensen in ons mooie landje wappert trots de rood-wit-blauwe vlag omdat ons kleine prinsje Alexander nu een echte koning worden mag! Leuk prentenboek om voor te lezen op Koningsdag aan peuters en kleuters.

2. Opa Jan viert Koningsdag – Prentenboek door Marius van Dokkum

In het huisje waar opa Jan met al zijn dieren woont, gebeurt altijd wel iets bijzonders. De koning komt bij opa Jan op bezoek om zijn verjaardag te vieren maar hij wil jong blijven… Opa Jan bezorgt hem de verjaardag van zijn dromen!

3. Bobbi viert Koningsdag – Prentenboek door Monica Maas

Het geliefde beertje Bobbi viert Koningsdag! In deze feestelijke titel brengt Bobbi een bezoekje aan de vrijmarkt en doet hij mee aan de kinderspelen. Hoera voor de koning! Een leuk prentenboek over Koningsdag wat bij de kleintjes in de smaak zal vallen.

4. Waarom de Koning geen kroon draagt – Kinderboek door Gaby Kuijpers

Dit is niet zozeer een prentenboek een eerder gedacht voor kinderen vanaf 7 jaar die al goed kunnen lezen. Het is een leuk boek om op de verteltafel of thematafel voor Koningsdag te zetten. Prima boek voor nieuwsgierige kinderen met leuke feitjes.

Koning Willem-Alexander viert feest en wij vieren mee! In 2018 zit koning Willem-Alexander al vijf jaar op de troon. Maar zit hij in zijn dagelijks leven ook echt op een troon? En hoe heeft hij eigenlijk koningin Máxima leren kennen? In dit prachtige fullcolour boek lees je alles over het koninklijke leven van nu, met een vleugje historie. Je vindt er interessante feiten en geestige weetjes over koning Willem-Alexander, koningin Máxima en de drie prinsessen. Ook staan er korte fictieve (voorlees)verhalen in die een beeld schetsen van de rol van ons koningshuis in onze samenleving. De kleurrijke en gedetailleerde illustraties en de echte foto’s van Willem-Alexander en zijn gezin geven het boek koninklijke allure. Ieder die ons koningshuis een warm hart toedraagt, zal ervan smullen en verrast worden door nieuwe weetjes en de realistische, originele invalshoek van de verhalen. Leuk én leerzaam!

5. Waar is Willem? – Koninklijk zoekboek door Emanuel Wiemans

Waar is Willem? is een vrolijk en grappig zoekboek voor Koningsdag of voor gewoon zomaar, geïllustreerd door Emanuel Wiemans, waarin je al zoekend allerlei feitjes over de koninklijke familie leert. Koning Willem-Alexander In dit koninklijke zoekboek vind je Willem en zijn familie in allerlei situaties. Van de tribune bij de Olympische Spelen tot het bordes van het Paleis, je vindt hen overal. Terwijl je zoekt, leer je van alles over de koninklijke familie. Lukt het jou om alle familieleden te vinden? Emanuel Wiemans Dit vrolijke, grappige zoekboek is geïllustreerd door illustrator-alleskunner Emanuel Wiemans. In zijn gedetailleerde prenten beelden is de koninklijke familie goed verstopt.

6. Hiep hoi Koningsdag – Kinderboek door Janny den Besten

In de klas van Jens en Jolien gaat een Oranjeproject van start. Het project wordt afgesloten met een fietsoptocht op Koningsdag. Wie zijn fiets of skelter het mooist versiert, wint een prijs! Jens ziet het al helemaal voor zich: hij gaat een Canadese legerjeep maken, en zelf wil hij zich verkleden als soldaat. Maar dat is niet zo simpel als gedacht. Het pak is veel te duur en mama is helaas niet van plan om het zomaar te kopen. Jens moet dus zelf iets verzinnen om het geld bij elkaar te krijgen. Samen met Jolien bedenkt hij een plan. Zou het genoeg geld opleveren om het pak te kunnen kopen? En … zou het Jens lukken om de prijs te winnen?

7. Waar is de kroon? – Prentenboek door Dolf Verroen

De koningin vindt het tijd dat haar zoon haar opvolgt. Maar de kroon past hem niet. De prins krijgt hem alvast in een hoedendoos mee naar huis. Als de koningin op een dag vraagt of de kroon al past, is de doos leeg Een modern sprookje vol koninklijke grapjes.

8. Opa en Oma Oelewapper op reis met de koets – Prentenboek door Marianne Busser

Als de bel gaat kijken Joep en Jetje snel door het raam. Buiten staat een geheimzinnig figuur met een lange regenjas, een flaphoed en een woeste baard. ‘Wat een engerd!’ fluistert Jetje tegen oma. Oma pakt snel een paraplu, klaar om hem een mep te geven.
‘Mag ik binnenkomen?’ fluistert de man als opa de deur opendoet. Hij loopt meteen het huis in. Dan trekt de man zijn hoed en zijn baard weg. En… in plaats van te slaan, kan oma alleen nog maar buigen. Want ze ziet meteen wie het is. En deze man heeft wel een heel bijzonder verzoek aan de Oelewappers…

9. Koningin nijntje – Prentenboek door Dick Bruna

Nijntje heeft een heel bijzondere droom. Ze droomt dat ze koningin is van konijnenland en in een mooi paleis woont. Ze knipt linten door en alle konijnen zwaaien naar haar. Maar ook als het niet zo goed gaat staat koningin nijntje voor iedereen klaar.

de koningin kreeg heel veel post
zij las het allemaal
en schreef ook veel brieven terug
vaak met een lang verhaal.

Dan wordt het koninginnedag…

10. Leve de Koning(in) – Kinderboek van Reinildis van Ditzhuyzen

Prins Willem-Alexander is onze troonopvolger. Dat betekent dat hij na zijn moeder, koningin Beatrix, onze nieuwe koning wordt. Waarom hebben we eigenlijk een koning? Wat doet die precies? Heeft hij een kroon? Waarom werkt hij niet in onze hoofdstad, Amsterdam, maar in Den Haag? Heeft hij ook een achternaam? Is het leuk om koning te zijn? Hoeveel macht heeft onze koning eigenlijk? Van 2013 tot 2015 viert Nederland het tweehonderdjarig bestaan van ons koninkrijk. Gezien de actualiteit van het koningschap is het goed als de kinderen in ons land (en hun ouders) hierover meer te weten komen. Tijdens haar bezoeken aan basisscholen in heel Nederland viel het Reinildis van Ditzhuyzen op hoe prachtig en boeiend de leerlingen het onderwerp koningschap vinden. Maar ook hoorde ze dat er op school helaas, aldus de leerkrachten maar nauwelijks aandacht aan wordt besteed. Met dit montere en informatieve boek hoopt van Ditzhuyzen deze leemte in het onderwijs te vullen. In begrijpelijke taal worden in negen overzichtelijke hoofdstukken de belangrijkste vragen over onze monarchie beantwoord. Verder staat er een aantal koninklijke kleurplaten in en zijn er vragen die kinderen zelf kunnen beantwoorden.

Koningsdag prentenboeken en kinderboeken

Geef een reactie