5 x prentenboeken over duurzaamheid en milieu

Prentenboeken over klimaatverandering, duurzaamheid en milieu

Klimaatverandering, duurzaamheid & milieu is een belangrijk onderwerp voor iedereen, maar kleine kinderen weten misschien niet wat het betekent. Het (voor)lezen van deze prentenboeken zal hen helpen het idee te begrijpen en enthousiast te worden over een duurzamere levensstijl. Er zijn veel kinderboeken die een duurzaamheidsthema hebben. In deze blogpost belichten we slechts vijf van onze favorieten voor peuters en kleuters!

1. Koos zoekt een huis

Op een ochtend krijgen Koos en zijn vrienden de schrik van hun leven: grote gele monsters hakken alle bomen om! Gelukkig weet Koos te ontsnappen, maar zijn geliefde huisje met al zijn spulletjes is weg. Wat nu? Koos gaat vol moed op zoek naar een nieuwe plek om te wonen. Help jij hem een nieuw huis te vinden? Kids en hun (groot)ouders ontdekken met Koos waarom en hoe we voor onze aarde moeten zorgen. Milieuthema’s worden klein en toegankelijk gemaakt en hierdoor zie je dat je zelf meer kunt doen dan je denkt om de aarde groen door te geven aan volgende generaties.

In dit boek zit ook een extra zoekopdracht voor kinderen, op elke opengeslagen pagina’s komen steeds 4 dingen terug. Een zoek- en voorleesboek in één!

2. Klimaatjes – Plasticsoep

Plasticsoep is een vrolijk verhaal waarin kinderen beleven en ervaren dat ze met iets kleins grote dingen kunnen bereiken. Het is bedoeld voor alle kinderen vanaf 5 jaar. De Klimaatjes genieten van de zon en de zee. Wanneer Kikker een frisse duik neemt, lijkt hij daarna wel een plastic zeemonster. Er plakt allemaal rommel aan zijn kikkerlijf! Gelukkig weten de Klimaatjes een oplossing…

Klimaatjes is een vrolijke boekenserie (klik hier voor meer boeken uit de serie) over duurzaamheid en milieu voor peuters en kleuters.

3. SOS Pjotr

Pjotr en zijn opa wonen samen op het strand. Op een dag vindt hij een flesje met een brief erin. SOS HELP! staat erop. Pjotr kijkt meteen om zich heen. Zal het hem lukken de afzender te vinden? Een bijzonder boek over een jonge held (én het klimaatprobleem).

Voor avontuurlijke lezers vanaf 4 jaar.

4. Sari’s wollen sjaal

Sari woont op een kleine boerderij. Er groeien appels aan de bomen en er lopen kippen rond. Ze heeft zelfs een eigen lammetje! Als het lammetje groter wordt, is het tijd om het te scheren. De wol wordt geverfd, gesponnen en gebreid op traditionele wijze. Het resultaat is een prachtige gele sjaal. De tijd verstrijkt en de sjaal wordt te oud. Op de composthoop vergaat de sjaal langzaam tot aarde waarop nieuwe planten kunnen groeien en waar de schapen op kunnen grazen.

Het gaat over het ambachtelijk maken van kleding, de kringloop der dingen en de schatten die de aarde ons schenkt. Een ode aan een duurzame en bewuste leefstijl.

5. Lotta ruimt het op

Lotta gaat met de kuikens van tante Cato naar hun lievelingsplekje bij de vijver. Als ze daar aankomen, schrikken ze erg: de plek ligt vol met afval! De kuikens bedenken van alles om van de troep af te komen, maar geen van hun oplossingen deugt. Tot Lotta een geweldige ingeving krijgt!

De vrolijke kip Lotta maakt in dit prentenboek op een makkelijke manier duidelijk hoe je beter kunt omgaan met afval en met het milieu en is bedoeld voor kinderen vanaf 4 jaar.

Welke prentenboeken over klimaatverandering, duurzaamheid en milieu spreken jou het meest aan? Ken jij nog andere leuke kinderboeken met dit thema?

One thought on “Prentenboeken over klimaatverandering, duurzaamheid en milieu

  1. Rok de rommelrat. Een pas verschenen prentenboek over een rat die allemaal spullen in zijn bos vindt die zijn achtergelaten door mensen. Hij neemt alles mee naar zijn hol, maar daar wordt het al snel veel te vol. Samen met Muis bedenkt Rok een mooi en grappig kringloopavontuur.

Geef een reactie