Een paar maanden geleden kwamen we erachter dat onze dochter lactose-intolerant is. Dit was best even slikken, vooral omdat we binnen ons gezin echte liefhebbers zijn van lekkernijen als pannenkoeken en wafels.
Onze dochter is dol op wafels, dus het was voor ons een kleine omstelling om ons overheerlijke familierecept voor wafels om te toveren naar een lactosevrije variant. Na wat experimenteren in de keuken, hebben we een perfect lactosevrije wafels recept ontwikkeld dat net zo lekker smaakt als het origineel.
Vandaag deel ik graag dit recept met jullie.
Ingrediënten voor ongeveer 15 lactosevrije wafels maken
- 250 gram Roombeter (plantaardig alternatief voor roomboter)
- 200 gram suiker
- 2 zakjes vanillesuiker
- 6 eieren
- 500 gram meel
- 1 zakje bakpoeder
- 250 ml lactosevrije melk
Bereidingswijze:
- Smelten van de Roombeter
Begin met het smelten van de Roombeter. Dit plantaardige alternatief voor roomboter zorgt ervoor dat de wafels mooi smeuïg worden. Laat de boter na het smelten even afkoelen tot kamertemperatuur. - Eieren kloppen
Klop de eieren in een grote kom tot ze mooi luchtig zijn. Voeg vervolgens de suiker en vanillesuiker toe en klop dit mengsel nog een paar minuten door tot het licht en romig is. - Droge ingrediënten toevoegen
Zeef het meel en het bakpoeder boven de kom en voeg dit geleidelijk toe aan het eiermengsel. Meng dit tot een glad beslag. - Melk en boter mengen
Voeg de gesmolten boter en de lactosevrije melk toe aan het beslag. Roer het geheel rustig (eventueel met een mixer) door totdat alle ingrediënten goed gemengd zijn en je een glad beslag hebt. - Bakken maar!
Verwarm je wafelijzer voor en vet het licht in met een beetje plantaardige boter of bakspray. Giet iets meer dan een halve pollepel beslag in het ijzer en bak de wafels goudbruin. Dit duurt meestal zo’n 3-5 minuten, afhankelijk van je wafelijzer. - Serveren
Serveer de wafels warm met je favoriete toppings. Denk aan vers fruit, poedersuiker, of lactosevrije slagroom. Onze dochter is vooral fan van wat verse aardbeien en een scheutje ahornsiroop.
Tip: voeg ook eens wat kaneelpoeder aan het recept toe voor een andere twist.
Deze wafels zijn bij ons thuis een groot succes. Het is fijn om te weten dat onze dochter nu ook onbezorgd kan genieten van haar favoriete traktatie, zonder zich zorgen te maken over haar lactose-intolerantie. Hopelijk vallen ze bij jullie net zo goed in de smaak!
Eet smakelijk!