baredine-grot-porec-istrie

De Baredine Jama grotten in Istrië bezoeken met kinderen

De Jama grotten van Baredine vond ik één van de meest bijzonderste uitstapjes in Istrië. De grotten kun je vinden in Nova Vas, tussen Tar en Porec. Je kunt er samen met je kinderen heerlijk even afkoelen tijdens een wandeling in de grot en het is prachtig om door de botanische tuin te wandelen. Ik schreef er een review over.

Onze kinderen vonden het een spannend uitje. Aangezien ze nog nooit in een grot waren geweest wisten ze niet goed wat ze moesten verwachten. Toch is dit een heel geschikt uitje voor het hele gezin. Pretparken zoals het Dinopark Funtana istrië zijn natuurlijk ook leuk, maar een bezoek aan een grot is wel iets bijzonders. Het is zo prachtig om te zien hoe de natuur zoiets heeft kunnen vormen. De grot van Baredine is een druipsteengrot vol stalagmieten en stalactieten. We vertellen jullie er graag over.

Baredine grotten – onze ervaring

Grotten bezoeken is niet alleen leuk maar ook heel leerzaam. Ook voor kinderen. De Baredine grot is één van de vijf druipsteengrotten die Istrië en Kroatië rijk is. Wij gingen er op een doordeweekse dag heen en we konden gelijk aanschuiven om met de eerstvolgende ronde mee naar beneden te gaan. Dit doen we natuurlijk niet op eigen houtje want bij elke ronde gaat er een gids mee die je alles vertelt. Voordat we naar beneden gaan krijgen we een hoop informatie en uitleg. Daarna gaan we voorzichtig de trappen af naar de grot.

baredine-grot
De stijle trappen af naar de ingang van de grot. I.v.m met de privacywet heb ik het beeld een beetje verwassen.

Een rondleiding kun je volgen met een Kroatische, Engelse, Italiaanse, Russische of Duits sprekende gids. Wij gingen met een Engelse gids mee. Onze kinderen kijken ook vaak Engelse tv zenders en daarom konden ze het ook wel een beetje verstaan.

Wat ik erg leuk vond is dat de gids niet alleen feiten over de grot vertelde maar ook humor had. Zo vertelde hij wat vorige bezoekers in bepaalde vormen zagen en dat was best grappig. Zo liet hij ons een ‘kebab aan het spit’ zien en een kindergarden (kleuterschool).

baredine-jama-review
Hierboven die je een “kindergarden” met veel nieuwe stalactieten.
baredine-grot-istrië
Helemaal onder de indruk..

De rondleiding met gids door de Baredine grot duurt ongeveer 40 minuten en eindigt onderaan de grot op een diepte van zo’n 60 meter. Hier ligt een klein meertje waar een bijzonder en zeldzaam diertje leeft; een witte salamander die ze een Olm noemen.

Hier kun je nog even foto’s maken en dan is het tijd om zelf weer alle trappen op te lopen om er weer uit te komen. Mijn peuter moest ik daarbij veel op de arm dragen omdat ze de trapjes eng vond. Ik had natuurlijk een draagzak mee kunnen nemen en haar op de buik dragen maar je moet soms even bukken om je hoofd niet te stoten, dus of dat nou echt handig is? De andere kinderen konden zelf lopen.

witte-salamander-olm
In het meertje onderaan de grot leven zeldzame witte (albino) salamanders. Ze worden Olms genoemd.

Er is nog meer te doen bij de Baredine grotten op het erf

Wij waren erg onder de indruk hoe de natuur zoiets moois kan maken. In de grot was het ongeveer 14 graden maar na al die trappen omhoog te hebben gelopen krijg je het vanzelf wel weer warm. Er zit een gezellig restaurant met terras waar je kunt eten en drinken. Wij hebben wat drinken besteld en zijn daarna verder gaan kijken want er is meer te doen op het erf van de Baredine grotten.

Baredine-cave
Speeltuin met een fantastisch uitzicht met bergen op de achtergrond

Er is een leuke overzichtelijke speeltuin voor de kinderen waar ze hun energie even kwijt kunnen. Mijn kinderen hebben zich hier een half uurtje vermaakt. Rondom de speeltuin is een botanische tuin met verschillende kunststukken en boompjes met naambordjes.

Ook kun je er tegen extra betaling abseilen in de grot. Hoe gaaf is dat? En neem ook even een kijkje naast de Speleo. Hier zit een gebouw waar je een tentoonstelling ziet over het leven en de dieren in de grotten door de jaren heen. Vergeet na afloop de souvenirshop niet waar je ook een leuke foto kunt laten maken als ansichtkaart.

Wij hebben een ontzettend leuke middag gehad in Nova Vas. En kan het zeker aanraden aan jullie. De medewerkers zijn aardig, hebben gevoel voor humor en het is echt een toplocatie! Het is je geld zeker waard om een kijkje te nemen als je in Istrië op vakantie bent.

baredine-grot-speleo

Dit moet je weten over de Baredine grot

  • Trek stevige schoenen aan het kan glad zijn op bepaalde stukken in de grot.
  • Neem een zomerjasje of vestje mee. Het is 14 graden binnen.
  • Er is genoeg parkeergelegenheid en parkeren is gratis.
  • Je kunt eten en drinken bestellen bij het restaurant maar eigen picknick meenemen is ook toegestaan.
  • Rondleidingen zijn in groepen met een gids die Kroatisch, Engels, Russisch, Italiaans of Duits spreekt.
  • Luister naar de gids en raak de stalactieten en stalagmieten niet aan. Dit kan tot afbraak leiden.
  • Het is een ontzettend leuk en leerzaam uitje. Ook voor kinderen!
  • Extra activiteiten zoals een speeltuin, botanische tuin en Speleo met mogelijkheid om tegen extra betaling te abseilen.
  • Goed te combineren met een uitstapje aan het tractormuseum ‘Traktor Story’ op loopafstand van de Baredine grot.

Entreeprijzen Baredine grot 2018: kinderen tot en met 4 jaar mogen gratis mee naar binnen, kinderen van 5 tot 15 jaar betalen 45 Kuna (ongeveer 6 euro) en vanaf 15 jaar betaal je 60 Kuna (ongeveer 10 euro) per persoon. Kijk voor de actuele openingstijden en meer informatie op de website van de Baredine Jama grot.

Bezoekadres: Nova Vas 52446 Poreč, Istra, Hrvatska

Ben jij al eens in een druipsteengrot geweest?

6 thoughts on “De Baredine Jama grotten in Istrië bezoeken met kinderen

Geef een reactie