review-ripleys-amsterdam-believe-it-or-not-museum

Dagje uit: Ripley’s Believe It or Not! Museum Amsterdam

Afgelopen weekend bezocht ik samen met mijn zoon het rariteitenmuseum Ripley’s Believe It or Not! Deze gekke museum attractie ligt midden in het centrum van Amsterdam. Met wel 5 verdiepingen hoog en meer dan 600 ongelooflijke exhibities, vinden wij Ripley’s Amsterdam een leuk uitje voor volwassenen en kinderen met een leeftijd vanaf een jaar of zes.

Ripley’s Amsterdam

Amsterdam met kinderen is ontzettend leuk. Er zijn tal museums en leuke uitjes zoals attracties en bezienswaardigheden die je kunt combineren met een dagje of weekendje weg in onze hoofdstad. Wij hebben al eerder verschillende museums in Amsterdam bezocht met onze kinderen, waaronder Nemo Science Museum, het Tropenmuseum, het Film Museum en nu ook Ripley’s Believe It or Not!

Ripley’s ontdekte ik via de site van Vakantieveilingen, waar je nu op tickets kunt bieden. Zo bepaal je je eigen prijs en als je geluk hebt, dan heb je de entreekaarten voor Ripleys Amsterdam met veel korting gewonnen. Er stonden hele gekke foto’s bij deze advertentie. Om deze reden trok dit uitje in Amsterdam onze interesse. Want wat is Ripley’s eigenlijk? En is het ook leuk voor kinderen? Mijn achtjarige zoon houdt wel van gekke dingen maar is dit niet te eng voor kinderen? Op de flyer en op de website staat namelijk dat Ripley’s voor alle leeftijden is. Wij gingen er heen en ik schreef er een review over, zodat jullie na het lezen hiervan, weten wat jullie ongeveer te wachten staat…

ripleys-amsterdam-review-entree-ingang
De ingang van Ripley’s aan de Dam in hartje Amsterdam

Wat is Ripley’s?

Ripley’s Believe It or Not! (in het Nederlands: Ripleys geloof het of niet!) is een Amerikaanse franchise en is opgericht door Robert Ripley. Ripley’s Believe It or Not! telt meerdere kunst- en rariteitenkabinetten over de hele wereld. Van Amsterdam tot Kopenhagen en van New York tot Hongkong. Robert Ripley verzamelde tijdens zijn vele wereldreizen allerlei objecten. In ongeveer 20 jaar reisde hij meer dan 200 landen af. Het hele franchise draait om deze bizarre verzamelingen waarvan de waarheid bijna niet te onderscheiden is van fictie. Eigenlijk noem je het dan ook geen museum maar odditorium, een rariteitenkabinet. Bepaal zelf of het waar is of niet wat je allemaal ziet. 😉

Onze ervaring bij Ripley’s Believe It or Not!

Ripley’s rariteitenmuseum was vrij makkelijk te vinden en is vanaf centraal station Amsterdam goed lopend te doen. Het odditorium ligt aan het Dam Square, oftewel het plein aan de Dam, waar zich ook het koninklijk Paleis, Madame Tussauds en het Nationale monument bevindt. Vanaf het monument kijk je er zo tegenaan. Meteen bij binnenkomst vallen onze monden al open en we zien een kunstwerk van blikjes drinken aan de muur, een 2,72 m lange Bugatti Veyron die helemaal van hout is gemaakt en de grote groene Hulk die je kent uit Marvel films. We vinden het nu al leuk hier!

ripleys-amsterdam-review
Met je favo Marvel held de ‘Hulk’ moet je toch wel even op de foto want hoe vaak kom je die nu tegen? De houten Bugatti Veyron is zo gaaf en onze bizarre reis door het edditorium kan beginnen…

Selfie spots: vergeet je telefoon of camera niet!

Haal je fotocamera of telefoon meteen uit je tas of jas als je bij ripley’s bent. Meteen bij binnenkomst begon ik in de lobby al met foto’s maken van de houten Bugatti & de grote groene Hulk… Mijn zoon zei zelf ook steeds “Mama, kun je hier even een foto van mij maken?” De beste plekken waar je foto’s kunt maken, kun je herkennen aan de zogenaamde ‘Selfie Spots’. Dit zijn geel/rode stickers op de vloer of op de wanden met de tekst ‘Selfie Spot’ en een afbeelding van een mobieltje. Je kunt gebruik maken van het gratis Wifi netwerk om de de gemaakte foto’s direct naar je vrienden en familie te sturen of op social media plaatsen. Met de hashtag #ripleysamsterdam op Instagram kun je de foto’s van andere bezoekers zien/volgen.

Tour door het rariteitenkabinet

Waar je normaal gesproken bij de meeste museums weer bij de ingang naar buiten komt, loop je bij deze museum attractie een route van 5 verdiepingen en kom je in een gebouw ernaast via een shop weer naar buiten. Om deze reden is er geen garderobe voor jassen en tassen aanwezig. Deze neem je dus gewoon met je mee. Binnen was het best warm en daarom namen we onze winterjassen onder onze armen mee. Niet echt handig maar we hebben geen andere keus.

ripleys-believe-it-or-not-amsterdam
Welkom in de Jungle… kinderen op het menu vandaag?

Op de eerste verdieping kom je onder andere door een Jungle gebied met een illusische waterval. Hier zie je een vrouw zitten met veel zware ringen om haar nek en een vrouw met schaaltjes door haar lippen. Ook ontdek je hier de zwaarste spin ter wereld, gekrompen hoofden, en kun je als fotomomentje in een grote pan gaan staan. Iemand trek in een kopje mensensoep? Ook zie je hier een collectie Europese kunst, een stukje van de Berlijnse muur en een schilderij uit Jelly Beans gemaakt. Echt heel gaaf on te zien!

Ga je voor de griezelroute of chickenroute?

Vervolgens kun je kiezen voor de enge of de chickenroute. Wij gingen voor de griezelige route. Dit is echter niet zo geschikt voor kleine kinderen. Er staan een aantal angstaanjagende objecten zoals zombies, een vampier-dodingskit en een onthoofd gezicht op een dienblad. De zombie vond mijn zoon nog wel grappig maar ook vreemd. Zie de foto hieronder, maar eigenlijk liepen we daarna snel door omdat hij deze route met exhibities een beetje onsmakelijk vond.

amsterdam-ripleys-museum-kinderen-leeftijden
Ga je voor de enge route of de chicken route? Af en toe loopt hier het bloed over de ramen…

Nog meer bizarre objecten

Op de tweede verdieping komen we gelukkig geen enge dingen meer tegen. We zien een collectie riemplaatjes, een kalfje met twee hoofden en een mega groot kunstwerk dat uit luciferstokjes is gemaakt. Heel bijzonder om te zien en wat een werk moet dat zijn geweest voor deze kunstenaar. Ook maken we hier kennis met de dikste, de kleinste en de langste man ter wereld. Oké, ik ben al niet de slankste met maat 42, maar even ter vergelijk maakte mijn zoon een foto van mij bij de dikke man.

ripleys-amsterdam-review
Een foutje van moeder natuur: een kalfje met twee hoofden.
ripleys-believe-it-or-not-amsterdam-review
Hoe vinden jullie dit hondje die van fietskettingen is gemaakt?
ripleys-amsterdam-robot-kinderen
Deze robot is maar liefst twee verdiepingen hoog!

Attracties in Ripley’s Believe It or Not

Het meest coolste hoogtepuntje van Ripley’s Believe It or Not! vond mijn zoon deze reusachtig grote robot van twee verdiepingen hoog. Het lijkt wel een echte Transformer! Deze robot is helemaal gemaakt uit allerlei auto onderdelen. Op de derde verdieping heb je er ook een mooi uitzicht op.

Er is ook een space tunnel waar je over een bruggetje kunt lopen. Er zit een grote ton omheen die continu ronddraait. Het bruggetje staat stil en toch werd ik mega duizelig terwijl ik hier doorheen liep. Hoe zoiets je hersenen in de war kan maken is echt bizar. Je hoeft hier niet perse doorheen en kunt er ook voor kiezen om hier langsheen lopen.

spave-tunnel-ripleys-amsterdam-attractie
Durf jij door deze space tunnel?
ervaring-ripleys-amsterdam
Luchtballonen schieten op een groot scherm
ripleys-amsterdam-ervaringen
Ontdek de ruimte met zijn planeten…

Er is ook een schietkraam waar je wel voor moet betalen als je hier gebruik van wilt maken, en je kunt ook tegen betaling een foto in Hollandse kledingdracht laten maken. Op de bovenste verdieping is een 5D theater en een café met panoramisch uitzicht. De gratis games zoals luchtballonnen schieten vonden we ook erg leuk om te doen.

Wij hebben ongeveer anderhalf uur over de gehele tour gedaan (zonder de 5D ervaring en de betaalde attracties). Na afloop van de tour hebben we nog een drankje gedronken in de Ripley’s Lounge op de 5e verdieping en liepen daarna de regenboogkleurige trappen af naar de uitgang.

ripleys-amsterdam-review
Druk je eigen gezicht in deze plastic pinnen. Wat was dit lachen!
review-ripleys-amsterdam
In de oceaanwereld zien wij de grootste haaientanden ter wereld.

Is Ripley’s geschikt voor (kleine) kinderen?

Alhoewel Ripley’s overal bestempeld staat voor alle leeftijden, kan ik mij voorstellen dat dit uitje enorm spannend is voor (kleine) kinderen. Zeker als zij bij binnenkomst in het Jungle gedeelte al mensen zien met schoteltjes in hun lippen en een glazen bakje met daarin de zwaarste spin van de wereld… Ik zou met kleine kinderen zeker de ‘chicken route’ nemen en niet de griezelroute. Als ik alleen met mijn dochter van 3 jaar naar Amsterdam was gegaan, had ik echter niet voor dit uitje gekozen. Ik denk namelijk dat zij al deze indrukken nog niet goed kan verwerken. Mijn zoon van acht vond het echt een super gaaf uitje en toen we na afloop weer naar buiten gingen vroeg hij zelf; “Mama, wanneer gaan we nog een keer?”.

Het Ripley’s odditorium vinden wij zeker een must-see met kinderen vanaf een jaar zes, om te combineren met een bezoekje aan Amsterdam. Wij hebben erg gelachen, veel foto’s gemaakt en zijn een unieke ervaring rijker.

ripleys-amsterdam-review
Het blijft indrukwekkend om te zien, deze mega robot van twee verdiepingen hoog!

Adres en openingstijden

Ripley’s Believe It or Not!: Dam 21, 1012 JS Amsterdam

Dagelijks geopend van 9.00 tot 22.00 uur

Entreeprijzen en kaartjes met korting

Entreeprijs volwassenen: € 21,00 (€ 19,00 online), kinderen 5 t/m 15 jaar: € 15,00 (€ 13,00 online), kinderen t/m 4 jaar mogen gratis mee naar binnen. Verschillende kortingssites zoals Vakantieveilingen, Actievandedag, Groupon etc. bieden wel eens kaartjes met korting aan.

Overige handige informatie

Het museum is rolstoel en buggy/kinderwagen vriendelijk. Toiletten zijn ruim aanwezig en je kunt in de Ripley’s lounge op de 5e etage, eten en drinken bestellen. Kijk voor meer info en tickets op de website van Ripley’s. P.s. vergeet je telefoon of camera niet om selfies en foto’s mee te maken! Er is een gratis Wifi netwerk.

Heb jij al zin gekregen om Ripley’s Believe It or Not! (met kinderen) te bezoeken?

* Dit blog is ontstaan door een samenwerking en bevat affiliatielinkjes. Voor meer info zie onze disclaimer.

Geef een reactie