schatzoeken boek kringloopgeluk tips tweedehands parels vinden

Schatzoeken: boek en tips over ‘kringloopgeluk’ en andere tweedehands pareltjes

Tweedehands producten kopen op een rommelmarkt of in een kringloopwinkel? Daar is helemaal niets mis mee, het kan zelfs spannend zijn! Vergelijk het maar met schatzoeken. Soms kun je geluk hebben en iets vinden dat precies is wat je wilt, en dat voor veel minder dan de winkelprijs. Dat geeft een goed gevoel en je bent ook nog eens duurzaam bezig. Gebruikte spullen kopen is geweldig omdat het ervoor zorgt dat er minder afval op stortplaatsen terechtkomt, wat beter is voor het milieu. Veel producten verdienen echt een tweede kans, misschien wel bij jou…

In dit blog zal ik jullie mijn tips vertellen over hoe je het beste tweedehands pareltjes kunt scoren en hoe het boek Schatzoeken – Hoe vind je tweedehands parels? van uitgeverij Snor je daarbij kan helpen!

Tweedehands kopen

Tweedehands kopen is niet alleen een kwestie van geld besparen en het milieu ten goede doen. Je steunt er soms ook lokale bedrijven of goede doelen mee. Een ander ziet het als een leuk uitje of als een plek om sociale contacten op te doen. Dat kan allemaal! Daarom hebben de meeste kringloopwinkels ook een koffietafel waar je onder het genot van een kop koffie of thee kunt kletsen met de vrijwilligers die er werken, of met andere ‘kringlopers’.

De drempel is laag en of je nu een kleine óf grote knip hebt, de kringloop en rommelmarkten zijn er voor iedereen.

Er zijn veel plekken waar je tweedehands parels kunt vinden, maar gewoon lekker rondneuzen op een marktje of beurs is ook leuk. Zelf scoor het meest op Vinted en in kringloopwinkels. Zo heeft ieder zijn favorieten, maar er zijn meer plekken waar je leuke gebruikte items kunt vinden. Denk aan weggeef- en verkoopgroepen op Facebook, Instagram winkeltjes, garage verkoop en vlooienmarkten of kledingbeurzen.

Zoeken in alle hoeken…

Mijn beste tip is ‘zoeken in alle hoeken’, wat eigenlijk van toepassing is op een rommelmarkt of kringloopwinkel. Mensen zijn vaak geneigd om alleen alles op oog- en handhoogte te zien. Toch vind ik de meeste tweedehands pareltjes vaak op lage plekken (zoals onder tafels of onderin de stellingen) en op hoge plekken of in hoeken. Daar staat vaak ook het één en ander. Deze plekken worden niet zo snel bekeken dus de kans dat je hier een mooie tweedehands parel vind is groot.

Beste kringloopwinkels per provincie Nederland en België
Kringloopwinkel SKDT in Twente

De beste kringloopadressen in Nederland en België

In het nieuwe boek ‘Schatzoeken – Hoe vind je tweedehands parels?’ van uitgeverij Snor, staat een overzicht met de beste kringloopadressen in Nederland en België, per provincie gesorteerd. Super handig dat iemand anders dat al voor je heeft uitgezocht. Dat scheelt jou een hoop tijd aan zoeken en recensies lezen op Google. 😉

Wel vind ik het jammer dat veel kringloopwinkels tegenwoordig ontzettend commercieel aan het worden zijn. De kleding hangt dan bijvoorbeeld allemaal netjes op kleur en de prijzen zijn niet bepaald goedkoop. Toch zijn er genoeg kringloopwinkels (vaak iets verder dan de randstad) waar je wel voor kleine prijsjes leuke artikelen kunt kopen. Neem bijvoorbeeld Kringloop de Pol in Losser als voorbeeld, één van mijn favoriete kringloopwinkels in Overijssel. Hier werkt een familielid van mij als vrijwilligster en ze steunen met de verkoop ieder jaar weer verschillende goede doelen. Babykleding koop je hier bijvoorbeeld voor 0,50 per stuk, ongeacht het merk. Goedkoper zul je het waarschijnlijk niet vinden. Ook het pand uniek, de kringloop is gevestigd in een oud ketelhuis. Zeker de moeite waard om eens rond te struinen als je in Twente bent. Mijn bureau komt hier ook vandaan.

Schatzoeken boek kringloop tweedehands pareltjes

Boekentip: Schatzoeken – Hoe vind je tweedehands parels?

Het nieuwe Snor-boek Schatzoeken, is dé hulp voor mensen die mooie tweedehands spullen willen scoren. Een boek vol inspiratie, met binnenkijkers in de huizen van schatzoekende influencers, een cursus ‘Bepaal je stijl’, ‘Hoe moet je afdingen?’ en echt van nep onderscheiden. En natuurlijk een overzicht van de beste tweedehands adresjes in Nederland en België.

Auteurs en influencers Anki Wijnen (Zilverblauw) en Marlous Snijder (Oh Marie!) zijn al jaren fervente schatzoekers én -vinders. Als geen ander kennen zij de do’s en don’ts van het kopen van tweedehands spullen. Waar Wijnen en Snijder in no time tegen een geweldige vondst aanlopen in een kringloopwinkel, heeft een ander daar meer moeite mee. Dus bedachten ze dit boek om iedereen te leren schatzoeken. Van ‘de stofkamtechniek’ tot dat ene superadresje net over de grens en binnenkijken bij bevriende schatzoekers: ál hun knowhow vind je in dit boek.

Ik heb het boek Schatzoeken gekregen en gelezen, en haal er veel inspiratie uit. Het is namelijk altijd leuk om even binnen te kijken in andere huizen. Stiekem doe ik dat ook wel eens op Funda! Sommige huizen in dit boek vind ik gewaagd ingericht en lijken net een museum, maar dat is een kwestie van smaak. Daar valt immers niet over te twisten. Het hoofdstuk over de onderzoeken en impact van tweedehands kopen vond ik erg indrukwekkend om te lezen, de stofkamtechniek was nieuw voor mij (ga ik zeker eens proberen) en met de adressenlijst ben ik enorm blij!

Het boek is onder andere te koop in de webshop van Snor en bij de boekhandels.

Geef een reactie