De allereerste schooldag voor kinderen die in Duitsland wonen is één groot feest. Dit noemen ze de ‘Einschulung’ en daar horen ook tradities bij. Die hele grote puntzak? Dat heet een Schultüte; ook wel een Zuckertüte genoemd omdat deze vaak gevuld is met lekkernijen. De broertjes en/of zusjes van de Erstklasler (eerste klassers) krijgen vaak een kleiner formaat Schultüte. Onze 6 jarige dochter mag komend weekend haar Einschulung vieren en daar kijkt ze erg naar uit. Wij hebben het al twee eerder meegemaakt en we kunnen jullie er nog véél meer over vertellen. Daarom heb ik er een blog geschreven over de Schultüte…
Wat is een Schultüte?
De Schultüte is een Duitse traditie, die al jarenlang bestaat. Kinderen in Duitsland gaan doorgaans met 6 jaar naar school. Meestal niet op of rond hun verjaardag zoals in Nederland, maar wanneer het nieuwe schooljaar begint. Na de zomervakantie dus. Kinderen worden dan ‘Eingeschult’. De Einschulung vind meestal plaats op een zaterdag, soms met kerkdienst vooraf, Kuchen en Kaffee (taart en koffie) en het eerste uur les. Vervolgens vind thuis of op locatie een klein feestje voor familie en vrienden plaats. De Schultüte nemen ze die dag, samen met hun rugtas en schoolspullen, mee naar school. Meestal is er ook een fotograaf bij die een groepsfoto maakt, al dan niet voor de lokale krant.
Van wie krijgt het kind een Schultüte?
Er zijn verschillende manieren om aan een Schultüte te komen. Deze kan opa of oma kopen voor hun kleinkind, de ouders/verzorgers maar soms worden ze ook geknutseld of overhandigd tijdens het laatste jaar van én door de Kindergarten. Voor de kinderen is de Einschulung een belangrijke dag. Het maakt dan ook niet uit van wie hij of zij een Zuckertüte krijgt, maar stem van te voren met het kind af wat zijn/haar wensen zijn. Zo voorkom je teleurstelling op de grote dag.
Schultüte kant-en-klaar kopen of zelf maken?
De Schultüte kun je kant-en-klaar kopen, al dan niet gevuld, maar ook zelf maken.
Knutselpakket bestellen of kopen
Elk jaar verkopen ze bij de Duitse filialen van Aldi en Lidl de zogenoemde ‘Schultüte knutselpakketten’. Met zo’n compleet pakket (kost rond de 6 euro) heb je in een half uurtje tijd een mooie puntzak geknutseld. Om ervoor te zorgen dat je kind een unieke Schultüte heeft, kun je de puntzak personaliseren met de naam van je kindje of stickers/glitters toevoegen. Je kunt natuurlijk ook lekker rondstruinen op Pinterest naar andere Schultüte voorbeelden en tutorials.
Van Schultüte tot kussensloop
Ben jij niet zo’n knutselfanaat? Ebay, Etsy en Kleinanzeigen staan vol met ‘stoffen Schultüten’, die je speciaal naar wens kunt laten naaien. Sommige van deze Schultüten kun je na de Einschulung omtoveren tot een kussensloop. Geniaal! Ook winkels als de Kik, Tedi en Posten Börse verkopen ‘kartonnen’ kant-en-klare Zuckertüten om zelf te vullen.
Gratis Schultüte acties
Net als de schoenzetacties voor Sinterklaas in Nederland, zijn er in Duitsland ook supermarkten en winkels die speciale acties hebben voor kinderen die Eingeschult worden. Zo hebben wij een paar dagen geleden bij de Rewe in Nordhorn een gratis Disney Schultüte opgehaald, gevuld met een liniaal en veel fruit. 🙂
Waarmee kun je de Schultüte vullen? Wat zit er in?
Zo’n grote puntzak moet je meestal zelf vullen en daar gaat behoorlijk wat in. Je kunt het onder andere vullen met speelgoed, schoolspulletjes en wat lekkers. Maak de Tüte niet te zwaar. Gezonde dingen zoals fruit, laten de puntzak al snel zwaar wegen.
Dit zijn onze vul tips voor de Schultüte
- Potlood
- Pen of vulpen
- Gummetjes
- Kinderhorloge
- Haarknipjes
- Klein doosje LEGO
- Klein doosje Playmobil
- Snoepjes / spekjes
- Popcorn zakje
- Kinder Surprise ei
- Knuffeltje
Wanneer mag het kind de Schultüte openmaken?
Zodra het Einschulungsfeest op school is afgelopen, kunnen kinderen thuis hun Schultüte uitpakken.