sinterklaas-met-oudere-kinderen-vieren-tips-ideeen

Sinterklaas met oudere kinderen vieren

Sinterklaas is een van de meest geliefde Nederlandse tradities, waarbij kinderen cadeautjes krijgen van Sinterklaas en zijn knechten. Hoewel de viering traditioneel gericht is op jonge kinderen, kunnen ook oudere kinderen nog steeds genieten van deze feestelijke tijd van het jaar. In dit artikel bespreken we enkele tips en ideeën om Sinterklaas te vieren met oudere kinderen.

1. Maak het Sinterklaasverhaal interessant

Oudere kinderen kunnen meer genieten van Sinterklaas als je het verhaal erachter interessanter maakt. Lees bijvoorbeeld boeken of artikelen over de geschiedenis van Sinterklaas en zijn tradities. Zo krijgen ze meer begrip voor de achtergrond van het feest en kunnen ze zich beter identificeren met de traditie.

2. Verzin creatieve surprises

Een van de hoogtepunten van Sinterklaas is het uitwisselen van surprises en gedichten. Voor oudere kinderen kun je de surprises wat uitdagender maken. Denk aan complexere knutselprojecten of gebruik moderne technologieën zoals 3D-printers om unieke surprises te maken.

3. Organiseer een Sinterklaasquiz

Een leuke manier om oudere kinderen te betrekken bij Sinterklaas is het organiseren van een Sinterklaasquiz. Stel vragen over de geschiedenis van Sinterklaas, bekende Sinterklaasliedjes, en andere feiten over het feest. Je kunt zelfs kleine prijzen uitreiken aan de winnaars om het competitie-element toe te voegen.

4. Geef cadeaus met een persoonlijke touch

Oudere kinderen waarderen vaak meer persoonlijke en doordachte cadeaus. Probeer de cadeaus af te stemmen op hun interesses en hobby’s. Het laten weten dat je hun individuele voorkeuren hebt overwogen, zal de viering extra speciaal maken.

5. Organiseer een Sinterklaasdiner

Een Sinterklaasdiner is een geweldige manier om de feestvreugde te vergroten. Laat de oudere kinderen meehelpen bij de planning en bereiding van het diner. Je kunt ook traditionele Sinterklaasgerechten op tafel zetten, zoals speculaas, pepernoten en chocoladeletters. Presenteer dit op een Sinterklaas borrelplank. Inspiratie haal je uit het Grote Sinterklaaskookboek.

sinterklaas borrelplank hapjesplank volgmama

6. Creëer een gezellige sfeer

Ook al zijn je kinderen ouder, de magie van Sinterklaas kan nog steeds behouden blijven door de juiste sfeer te creëren. Decoreer het huis met Sinterklaasversieringen en steek kaarsen aan om een warme en gezellige sfeer te creëren. Zo schreven wij al eens een blog over pepernoten als decoratie.

7. Betrek oudere kinderen bij het schoencadeautje

Ook al zijn je kinderen ouder, het schoenzetten kan nog steeds een leuke traditie zijn. Laat oudere kinderen hun eigen schoen zetten en laat ze zelf kiezen wat ze graag in hun schoen willen vinden.

8. Laat oudere kinderen Sinterklaasgedichten schrijven

Laat oudere kinderen hun creatieve schrijfvaardigheden gebruiken door Sinterklaasgedichten voor elkaar te schrijven. Dit is een leuke manier om hun talenten te benutten en tegelijkertijd de traditie voort te zetten.

9. Organiseer een Sinterklaasfilmavond

Sluit de Sinterklaasviering af met een gezellige filmavond waarbij je samen Sinterklaasfilms bekijkt. Dit is een ontspannen manier om samen te zijn en van elkaars gezelschap te genieten.

10. Geef oudere kinderen meer verantwoordelijkheid

Betrek oudere kinderen bij de organisatie van de Sinterklaasviering. Laat ze meehelpen met het plannen, inkopen doen en de voorbereidingen treffen. Dit geeft hen een gevoel van verantwoordelijkheid en maakt de viering nog specialer.

Kortom, Sinterklaas vieren met oudere kinderen kan net zo leuk en betekenisvol zijn als met jongere kinderen. Door de traditie aan te passen aan de leeftijd en interesses van je kinderen, kun je ervoor zorgen dat Sinterklaas een blijvende en dierbare herinnering blijft voor het hele gezin. Geniet van de festiviteiten en maak er een onvergetelijke tijd van voor iedereen, ongeacht hun leeftijd!

Geef een reactie