Kinderen komen tegenwoordig al vroeg in aanraking met internet. Menig peuter of kleuter kijkt regelmatig via een tablet of telefoon van zijn ouders naar filmpjes op YouTube of speelt online kinderspelletjes. Echter is er ook een schaduwkant van het internet. Zo zijn er bijvoorbeeld filmpjes met geweld of waar veel in gescheld word. Die beelden besparen we de kinderogen natuurlijk het liefst. Jij wilt je kindje toch ook veilig laten internetten? Met de tips in dit blog lees je hoe je dat het beste kunt aanpakken.
Mediaopvoeding aan kinderen
Digitale media zijn voor steeds meer jonge kinderen de normaalste zaak van de wereld. Sommige kinderen beschikken zelfs over een eigen tablet of telefoon. Bij een (groot) gezin waar veel apparaten worden gebruikt is internet tv bellen dan ook erg fijn. Zo kun je altijd blijven Netflixen, streamen en surfen tegelijk. Een ‘internet tv bellen’ is dus eigenlijk hetzelfde als een alles-in-1 pakket, met vaak extra voordelen voor het hele gezin.
Mediaopvoeding betekent dat je je kind leert om kritisch en bewust om te gaan met spelletjes te spelen, internetten, lezen en tv te kijken. Het is aan de ouders om hier de juiste balans in te vinden en dat kan (ik spreek uit ervaring) best een uitdaging zijn.
Lees ook: De eerste telefoon van je kind; handige tips voor ouders!
Je kind veilig op internet? Zo pak je dat aan…
Over veilig internetten gesproken… Als ouder wil je niets anders dan dat je kind veilig op internet kan rondsurfen. Maar hoe garandeer je de veiligheid van je kind online? Daar hebben wij een paar handige tips voor.
Beheer de instellingen van apparaten
Op bijna elke telefoon, tablet of computer kan je via de instellingen de optie ‘ouderlijk toezicht’ of ‘kids mode’ activeren. Meestal kun je dit via instellingen of via het configuratiescherm instellen. Voor Android apparaten zijn hier ook speciale apps voor. Zo kun je bijvoorbeeld schermtijd instellen en heel gericht aangeven wat je kind wel en niet op de tablet of telefoon mag. Bij de kids mode zitten er vaak ook spelletjes bij die geschikt zijn voor kleine kinderen.
In gesprek gaan met je kind over de gevaren van internet
Cyberpesten, ongewenste reclame, naaktfoto’s, filmpjes met geweld… Je kunt dit soort dingen helaas niet altijd 100% voorkomen en daarom is het belangrijk om met je kind over de gevaren van internet te praten.
Toon ook interesse door af en toe eens met je kind mee te kijken zodat je op de hoogte bent over wat voor soort filmpjes bekeken of spelletjes gespeeld worden.
Ook interessant voor ouders: de Media Ukkie Dagen
Tijdens de jaarlijkse ‘Media Ukkie Dagen’ campagne staat Mediawijzer.net samen met bibliotheken, Centra voor Jeugd & Gezin en vele andere netwerkpartners van Mediawijzer.net een week lang stil bij het belang van mediawijsheid en mediaopvoeding voor kinderen van 0 t/m 6 jaar. De Media Ukkie Dagen 2021 vinden plaats van 26 maart t/m 2 april 2021 en heeft dit jaar als thema: ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet’. Kijk hier voor meer informatie en een overzicht van de diverse activiteiten bij jou in de buurt.