snowboarden met kinderen tips

Snowboarden met kinderen; waarop te letten?

Er zijn veel redenen die ik kan opnoemen waarom je eens samen met je kinderen zou moeten gaan snowboarden. Een daarvan is de mooie herinneringen die je met ze zult maken, en óók het opbouwen van een band. Een andere reden is dat het een goede manier is om ze te leren over verantwoordelijkheid en het afhankelijk zijn van anderen voor hulp als dat nodig is in het leven. De laatste is dat het een geweldige manier is om meer beweging te krijgen!

Snowboarden met kinderen

We leven nu midden in augustus en het is nog hartje zomer, toch zijn wij al plannen aan het smeden voor onze eerste wintersportvakantie met het gezin! Hoe vet zou het zijn als wij straks met onze kinderen kunnen skiën en/of snowboarden? Mijn man kan al goed snowboarden en mijn zoontjes van 10 & 13 jaar willen het graag leren. In dit blog delen we een aantal tips voor snowboarden met kinderen.

Wat is snowboarden?

Snowboarden is een sport waarbij iemand van een helling afrijdt met zijn voeten vast op een plank, de een voor de ander. De rijder gebruikt zijn gewicht en evenwicht om zowel zichzelf als de plank naar links of rechts te sturen. Het is één van de avontuurlijkste wintersporten voor volwassenen én voor kinderen! Hieronder lees je waarop te letten…

Overweeg de leeftijd van je kind voordat je hem of haar meeneemt voor snowboarden

Er bestaan al speciale snowboardplanken voor kinderen vanaf 3 jaar, deze zijn 70 cm lang. Toch is snowboarden een uitdagende sport die veel vaardigheid, evenwicht en snelheid vergt. Het kan voor hele jonge kinderen (daarbij doelen we vooral op peuters en kleuters) nogal angstaanjagend zijn om het te leren, omdat ze de benodigde vaardigheden misschien nog niet goed onder de knie kunnen krijgen. Misschien zou je eerst eens samen wat filmpjes met je kind kunnen kijken over snowboardlessen voor kinderen.

Denk aan een goede snowboarduitrusting

Wat heb je nodig om te gaan snowboarden? Een snowboardplank, snowboardschoenen, skibril, bindingen, handschoenen, de juiste kleding en een helm zijn de standaard materialen wat nodig is. Maar er is meer uitrusting beschikbaar voor wie dat wil. Zo bestaan er speciale snowboardbroeken waar een bescherming inzit zodat je kont niet zo snel beurs word door het vallen. Ook zijn polsbeschermers erg handig.

Voor de eerste snowboardlessen van je kinderen zou je eventueel een snowboard, helm en bindingen kunnen huren of lenen. Wil je ze liever direct kopen? Let er dan op dat je goede snowboardbindingen aanschaft.

Kies een beginnersvriendelijk skioord

In Nederland kunnen kinderen leren snowboarden in een indoor skihal. Toch is de ervaring leuker om het op een beginnersvriendelijk skioord te leren, met echte of kunstmatige sneeuw. Het plaatsje Winterberg in Duitsland is een populair skivakantiegebied waar ook kinderlessen in snowboarden worden gegeven. Er zijn daar ook nog veel andere leuke uitjes zoals een wintersportmuseum, een bowlingbaan en de Erlebniskappe met panoramabrug. Een leuke plek voor gezinnen!

Begin met makkelijke hellingen en vermijd steile heuvels en grote sprongen voor beginners

Er zijn speciale (makkelijke) hellingen voor kinderen én beginners. Maak daar de eerste paar keren ook gebruik van. Snowboarden moet je eerst goed onder de knie hebben om van normale en moeilijke hellingen af te gaan. Zeker wanneer het erg druk is op de pistes, stoor je misschien andere skiërs en snowboarders als je voortdurend valt. Lukt het (nog) niet zo goed in een groepsles? Overweeg met kinderen dan eens een-op-een privé snowboardlessen.

Verder is het vooral veel oefenen en plezier hebben!

Zie jij het al zitten om te gaan snowboarden met kinderen?

Geef een reactie