speeltips-met-madeliefjes-activiteiten-spelen-zomer

10 Speeltips en activiteiten met Madeliefjes voor kinderen

Kleine witte (en soms roze) madeliefjes in het gras; welk meisje heeft er vroeger niet met deze kleine bloemetjes gespeeld?

Het haalt bij mij veel jeugdherinneringen naar boven, zoals het maken van een bloemenketting of -armband, door gleufjes in de steeltjes te maken met een nagel, en er een een madeliefje doorheen te steken. Dit herhaalde ik tot de ketting of armband groot genoeg was. Zelfs enkelbandjes heb ik ervan gemaakt!

Deze prachtige kleine bloemetjes zijn niet alleen mooi om naar te kijken, maar ze bieden ook talloze mogelijkheden voor spel en creativiteit. In dit artikel geven we je tien inspirerende activiteiten en speeltips met madeliefjes die je kinderen naar buiten zullen trekken, en hun liefde voor de natuur zullen stimuleren. Lees dit blog om te zien hoe kinderen op een geweldige manier met madeliefjes kunnen spelen en wat ze ermee kunnen maken.

1. Bloemenkrans maken met madeliefjes voor in het haar

Een madeliefjeskroon is een tijdloos symbool van de lente en de zomer, en je kinderen zullen er dol op zijn om hun eigen bloemenkrans van madeliefjes voor in hun haar te maken.

Begin met het plukken van een bos madeliefjes, zorg ervoor dat de stelen lang genoeg zijn om gemakkelijk mee te werken. Vervolgens kunnen de kinderen met de stelen van de madeliefjes een cirkel vormen die groot genoeg is om op hun hoofd te passen. Bind de stelen aan elkaar door kleine spleten in de stelen te maken en de volgende madelief door te lussen.

Deze activiteit is niet alleen leuk, maar het verbetert ook de fijne motoriek van je kinderen.

Geen zin om een bloemenkroon met madeliefjes te maken? Je kunt de kleine bloemetjes ook heel leuk in kapsels bewerken. Pluk en steek ze gewoon tussen de haren van je kinderen of maak een mooie vlecht en steek daar wat madeliefjes tussen. Je hebt dan een leuk zomerkapsel!

madeliefjes-speeltips-in-haren-kapsels-zomerkapsel-kinderen

2. Maak een bloementattoo met vaseline en madeliefjesblaadjes

Het idee van een tijdelijke tattoo zal de kinderen zeker aanspreken!

Allereerst, breng je een laagje vaseline aan op het gebied waar ze hun “tattoo” willen. Bijvoorbeeld op hun arm of enkel. Laat ze vervolgens madeliefblaadjes uitkiezen en die op de vaseline plaatsen in welk patroon of vorm dan ook.

De vaseline zal de blaadjes op hun plaats houden en het resultaat is een natuurlijke, tijdelijke tattoo die ze met trots zullen dragen.

3. Het kleuren van madeliefjes met voedingsverf

Een andere geweldige manier om met madeliefjes te spelen, is door ze te kleuren met voedingsverf. Dit is een veilig, niet-giftig materiaal dat vaak wordt gebruikt in de keuken, en het kan fantastische resultaten opleveren.

Knip gewoon de stelen van de madeliefjes af, plaats ze in een glas met water en voeg een paar druppels voedingsverf toe. Laat ze een paar uur staan en kijk hoe de madeliefjes langzaam de kleur van de verf opnemen. De kinderen zullen versteld staan van de veranderende kleuren en leren tegelijkertijd iets over hoe planten water opnemen.

Lees ook: zomerbucketlist ideeën voor kinderen

4. Het bouwen van een madeliefjes mini-tuin en evt zaaien

Met een beetje creativiteit kunnen madeliefjes het middelpunt worden van een betoverende mini-tuin.

Laat de kinderen een plekje in de tuin kiezen waar ze hun mini-tuin willen maken. Ze kunnen de ruimte vullen met madeliefjes, andere bloemen, stenen, takjes en wat ze verder nog kunnen vinden. Wellicht heb je al veel madeliefjes in je eigen tuin, zo niet, kun je ze ook zelf zaaien. Dit is ook een leuke activiteit voor kinderen.

Deze activiteit stimuleert niet alleen de verbeelding, maar biedt kinderen ook de mogelijkheid om hun eigen kleine ecosysteem te creëren en te onderhouden.

5. Madeliefjes fotograferen

Laat kinderen hun artistieke talenten verkennen door mooie foto’s te maken van madeliefjes.

Ze kunnen close-ups nemen van de bloemen, foto’s maken van madeliefjes in verschillende lichtomstandigheden of hun vrienden en familie fotograferen met madeliefjes.

Dit is niet alleen een creatieve activiteit, maar het helpt kinderen ook om aandacht te besteden aan de schoonheid van de natuur.

spelen-met-madeliefjes-lente-zomer-bloemen-in-de-natuur-tips-activiteiten

6. Schilderen of stempelen met madeliefjes

Gebruik madeliefjes als een natuurlijke verfkwast. Dip de bloemen in niet-giftige verf en laat de kinderen hun eigen kunstwerken maken op papier. Ze kunnen experimenteren met verschillende kleuren en patronen om hun unieke meesterwerken te maken.

activiteiten-spelen-verven-stempelen-met-madeliefjes-bloemen
knutselen-spelen-met-madeliefjes-bloemen-tips-ideeen-activiteiten

7. Knutselen met madeliefjes op een steen

Laat de kinderen stenen verzamelen en deze versieren met madeliefjes. Ze kunnen de madeliefjes aan de stenen plakken met een veilige lijm en zo hun eigen kunstwerken creëren.

Dit is een leuke activiteit voor kinderen om hun creativiteit te uiten en iets tastbaars te maken dat ze kunnen houden of cadeau kunnen geven.

8. Madeliefjes drogen

Het drogen van madeliefjes is een prachtige manier om de schoonheid van deze bloemen te behouden. Leg de madeliefjes tussen twee vellen papier en plaats er een zwaar boek bovenop.

Na een paar dagen zullen de bloemen droog zijn en kunnen worden gebruikt om kaarten, bladwijzers (lamineren) of zelfs sieraden te maken. Dit is niet alleen een leuke activiteit, maar het leert kinderen ook hoe ze de natuur kunnen waarderen en behouden.

9. Theekransje met madeliefjes

madeliefjes-spelen-speeltips-activiteiten-peuters-kleuters-zomer-lente

Organiseer een theekransje in de tuin en gebruik madeliefjes als tafeldecoratie. De kinderen kunnen helpen bij het versieren en het instellen van de tafel, en genieten van een speciale middag met hun vrienden of familie.

Ander idee voor een theekransje met madeliefjes: Indien je een speelgoed theesetje hebt is het voor kinderen ook erg fantasierijk om hier madeliefjes-thee mee te maken of bijvoorbeeld taartjes. Speel als ouder mee, dat vinden de kinderen vaak geweldig!

10. Drijvende madeliefjes

drijvende-madeliefjes-in-water-rustgevend-voor-kinderen-speeltip-bloemen-zomer

Vul een brede kom of bak met water en laat de kinderen madeliefjes op het oppervlak plaatsen om te zien hoe ze drijven. Dit is een rustige en meditatieve activiteit die kinderen helpt om zich te verbinden met de natuur en te ontspannen na een drukke dag.

Met deze tien speelideeën met madeliefjes, hebben je kinderen een heleboel activiteiten om uit te kiezen. Of ze nu hun creatieve kant willen verkennen, plezier willen hebben met vrienden, of gewoon willen genieten van de schoonheid van de natuur, er staat vast iets leuks tussen!

Geef een reactie