Sponsballen-waterbommetjes-maken-knutselen-diy

Sponsballen: Je eigen DIY Waterbommen maken voor een Watergevecht

Tijdens de zomerhitte is er weinig zo verfrissend als een goed watergevecht: een klassieke manier om af te koelen in de zomer, door samen te komen en veel plezier te maken met water. Maar dit jaar gaat het watergevecht naar een nieuw niveau. En hoe, vraag je? Door zelfgemaakte sponsballen, ook bekend als DIY waterbommen, te introduceren.

In dit artikel ontdek je hoe je deze kleurige sponsballen kunt maken en zul je binnen no time klaar zijn voor het ultieme watergevecht. Leuk voor op je lijstje met DIY zomerprojecten en geschikt voor veel waterplezier, voor zowel met kinderen als volwassenen !

Sponsballen maken

Het concept van sponsballen voor een watergevecht is eenvoudig. In plaats van spelletjes met waterpistolen of waterballonnen, gebruik je sponsballen. Deze sponsballen zijn makkelijk te maken, herbruikbaar en – een groot voordeel – je hoeft niet constant waterballonnen te vullen en knopen te leggen.

Sponsballen maken stond op onze bucketlist met zomeractiviteiten voor kinderen, en kunnen we nu afstrepen. Mijn kinderen vinden het geweldig om met dit eigengemaakte waterspeelgoed te spelen, in het zwembad of gewoon zo voor een watergevecht met elkaar.

Wat heb je nodig om deze Sponsballen/Waterbommen te maken?

sponsballen-waterbommen-maken-benodigdheden-zomer-knutselen-waterspeelgoed

Je hebt niet veel nodig voor het maken van deze sponsballen/waterbommen:

  • 1 pak kleurrijke (schuur)sponzen
  • 1 park kleurrijke sponsdoeken
  • Schaar
  • Elastiekjes of koord/touw

Wij gebruikten schuursponzen en sponsdoeken van de Lidl. Je kunt deze artikelen natuurlijk ook kopen bij de Action of andere supermarkten in het schoonmaakschap.

DIY Sponsballen; Stap-voor-stap uitleg hoe te maken

Koop de sponzen

Je hebt ongeveer 1 schuursponsje en een paar stroken sponsdoek nodig voor elke sponsbal. Kies voor kleurrijke sponzen om het watergevecht nog leuker te maken!

Knip de sponzen

Knip de sponsdoeken in repen van ongeveer 2 cm breed. Deze hebben wij in de lengte nog eens gehalveerd zodat de stroken niet te lang zijn. Het is verstandig om de harde toplaag van de schuursponzen af te knippen. De spons kan anders veel te hard aankomen bij een watergevecht. Ook deze sponsen knippen we in reepjes. Het hoeft niet perfect te zijn, het gaat meer om het plezier dan de perfectie.

sponsballen-waterbommetjes-maken-knutselen-diy-zomer-speelgoed-watergevecht

Stapel de sponzen

Neem de reepjes sponzen en sponsdoeken en leg deze als een soort bloem/ster op elkaar. Mix en match kleuren voor een levendig effect.

Bind de sponzen samen

sponsballetjes-maken-sponsbal-diy-waterbommen-knutselen-zomer-afkoelen-activiteit

Bind een elastiekje/koord of stukje touw strak om het midden van de spons-stapel. Verdeel vervolgens de spons stukken een beetje zodat ze uitwaaieren, wat resulteert in een bal-achtige vorm.

Dompel de sponsbal in water

sponsballen-maken-knutselen-waterspeelgoed-diy-afkoelen-waterbommetjes-watergevecht

Nu is je sponsbal klaar voor actie! Herhaal totdat de sponsrepen op zijn. Dompel de sponsballen die je hebt gemaakt in een emmer water en je bent klaar voor het watergevecht.

Het is zo eenvoudig dat het bijna onmogelijk is om te stoppen met het maken van deze waterbommetjes. Voordat je het weet, heb je een hele voorraad voor je zomer watergevecht.

Lees ook: Dit zijn de leukste spelletjes met waterballonnen

Watergevecht spel-ideeën met Sponsballen

Naast het feit dat het maken van sponsballen of DIY waterbommen een van de leukste en lowbudget zomeractiviteiten met kinderen is, voegen ze een heel nieuw element toe aan je watergevechten. Ze absorberen water als een spons – letterlijk – en zorgen ervoor dat je tegenstanders een flinke splash krijgen als je ze raakt.

sponsballen-maken-knutselen-diy-waterbommen-waterspeelgoed-zwembadspeelgoed

Enkele strategieën die je kunt proberen zijn:

  1. Snel vuren: Omdat je niet telkens hoeft te stoppen om een nieuwe waterballon te vullen, kun je een constante stroom van waterbommen afvuren op je tegenstanders.
  2. Dubbelspel: Twee sponsballen in één hand houden betekent dubbel zoveel natte verrassingen voor je tegenstanders.
  3. De Sponsbom: Als je echt een statement wilt maken, waarom probeer je dan niet een gigantische sponsbal te maken? Voeg meer sponzen toe (of maak een hele grote door de sponsrepen niet te halveren tijdens het maken van sponsballen) en maak een super-sponsbal!

Begin vandaag nog met sponsballen maken voor je volgende watergevecht!

Geef een reactie