waterballonnen-spelletjes

10 leuke spelletjes met waterballonnen

Waterballon spelletjes zijn vermakelijke en leuke activiteiten bij warm weer en uiterst geschikt voor een kinderfeestje in de zomer. Kinderen zijn vaak wel in voor een waterballonnen gevecht… maar je kunt waterballonnen ook voor andere spelletjes gebruiken.

Wat dacht je bijvoorbeeld van een kruiwagenrace? Wij hebben voor jullie 10 leuke spelletjes en activiteiten met waterballonnen op een rijtje gezet. Have some fun in the sun!

Waterballon spelletjes

In de meeste gevallen worden felgekleurde waterballonnen gebruikt voor een watergevecht, om naar elkaar te gooien. Jong en oud hebben er plezier aan tot ze opgeruimd moeten worden… Maar dat is een zaak voor later. Het is helaas niet zo duurzaam, dus als jullie leuke alternatieven hebben voor waterballonnen, laat je tip dan vooral achter in de reacties onder deze blog.

Lees ook: sponsballen maken als alternatief voor waterballonnen

Het vullen van waterballonnen kost enige tijd maar je hebt ook zelfsluitende waterballonnen in bundels; de zogenaamde magische waterballonnen of Bunch O Balloons waarmee je er meerdere tegelijkertijd kunt vullen. Ze zijn te koop in bijna elke speelgoedwinkel en anders wel in online webshops te bestellen.

Bij een waterballongevecht ben je al snel door je hoeveelheid waterballonnen heen. Wel leuk maar eigenlijk ook zonde dat je er zo snel mee uitgespeeld bent. Met onderstaande spelletjes heb je er in ieder geval iets langer plezier van. 😉

Vul alvast een voorraadje waterballonnen met water voor deze spellen:

Eierrace met waterballonnen

Bijna iedereen kent de klassieke eierrace (of eierlopen) met eieren. Zoek een paar pollepels bij elkaar en spreek een start- en finishlijn af. Leg een waterballon op elke lepel en lopen maar. Ze mogen natuurlijk niet vallen want dan moet je weer opnieuw beginnen. Om het wat uitdagender te maken kun je eventueel een hindernisparcours uitstippelen.

Waterballonnen piñata

Piñata’s stuk slaan op kinderfeestjes zijn nog steeds populair. Koop of maak een stevige piñata en vul deze met snoepzakjes en waterballonnen. Dan kan het watergevecht meteen beginnen als de piñata stuk is. Succes!

Kruiwagenrace

Voor dit waterballonnen spel heb je twee kinder-kruiwagentjes nodig, 4 emmers en een flinke hoeveelheid gevulde waterballonnen. Maak twee lijnen (ik noem ze even voor het gemak lijn A en lijn B) met een afstand van ongeveer 10 meter of langer. Dit spel speel je met zijn tweeën of met twee teams.

Vul twee emmers bij lijn B met hetzelfde aantal waterballonnen. Dit mogen er best 20 of 30 per emmer zijn. Zet twee lege emmers bij lijn A. Elk team heeft dus een lege en een gevulde emmer met waterballonnen. De emmers blijven gedurende het spel op hun plek staan.

Het spel gaat als volgt. De teams starten bij lijn A met een lege emmer en een lege kruiwagen. Tel af en geef het startschot. De kinderen rennen met hun lege kruiwagen van lijn A naar lijn B om daar zoveel mogelijk waterballonnen in hun kruiwagentje te doen. Daarna moeten ze zo snel mogelijk weer terug om de lege emmer te vullen. Maar let op de ballonnen die eraf vallen moeten ze laten liggen. Het team die na een bepaalde tijd (3 minuten bijvoorbeeld, afhankelijk van het aantal waterballonnen) de meeste ballonnen in de emmer op lijn A heeft, heeft gewonnen.

Leuk waterspelletje; kruiwagenrace met waterballonnen – Foto kruiwagen is van Kikovic / Shutterstock

Waterballonestafette zonder handen

Trek een start- en finishlijn. Het is de bedoeling dat de waterballonnen per stuk van de ene kant naar de andere kant komen zonder daarbij de handen (en tanden) te gebruiken. Je speelt het spel samen dus de waterballon dien je bijvoorbeeld tussen twee ruggen te verplaatsen.

Stoelendans

De stoelendans is een grappig spelletje met waterballonnen en leuk voor een kinderfeestje in de zomer. Iedereen gaat in een kringetje staan en je zet de muziek aan. De ballon gooi of geef je zo snel mogelijk over en als de muziek stopt dan moet degene die de waterballon in de hand heeft erop gaan zitten.

Stopdans

Bij dit spel gaat iedereen achter elkaar staan met een beetje ruimte ertussen. Het is een andere variant op de stoelendans. De waterballon geeft de een onder zijn benen door de ander geeft het weer boven het hoofd door. Dit doe je weer op de muziek en degene die de ballon vast heeft op het moment dat de muziek stopt krijgt de waterballon over zijn of haar hoofd stuk geknepen. Oops!

10-leukste-spelletjes-met-waterballonnen
Stopdans met waterballonnen – Foto waterballonnen spel is van Ramona Heim / Shutterstock

Kegelen

Knip 2 of 3 vuilniszakken om hier een kegelbaan van te maken. Plak ze aan elkaar. Zet aan het einde een paar lege PET flessen en maak de baan een beetje nat met water zodat de ballonnen beter glijden. Kegelen maar!

Kwallen trappen

Dit is een een leuk waterspel voor de kleine kinderen. Baken een ruimte af met lint of leg een flink aantal gevulde waterballonnen in een leeg zwembadje. Blinddoek de kinderen met theedoeken en laat ze samen kwallen trappen.

Verfbommen maken

Heb je resten stoepkrijt over? Los stoepkrijt op kleur op in verschillende bakjes met water. Vul daarna de waterballonnen met met dit mengsel en wat water. Gooi ze kapot op straat of op de stoep en er ontstaan de mooiste kunstwerken!

Watergevecht

Blijven er na deze spelletjes nog waterballonnen over dan kun je ze opmaken voor een watergevecht of gooi ze in het zwembad als je een poolparty voor kinderen organiseert.

Lees ook:

Waterballon spelletjes; 10 leuke spelletjes met waterballonnen

*De uitgelichte afbeelding met waterballonnen is van Sirle Kabanen / Shutterstock. Dit blog bevat een affiliatie linkje. Voor meer info zie onze disclaimer.

7 thoughts on “10 leuke spelletjes met waterballonnen

Geef een reactie