Sporten tijdens de zwangerschap: waar moet je aan denken?

Sporten tijdens de zwangerschap: waar moet je aan denken?

Er is helemaal niets op tegen als je graag zou willen blijven sporten tijdens de zwangerschap. Sterker nog: dit wordt juist aanbevolen door experts. Als je actiever blijft tijdens de zwangerschap, kan dit voordelen bieden bij de bevalling en het herstel ná de zwangerschap. Daarom is het juist goed om lekker te blijven bewegen. Logischerwijs zal je tijdens de zwangerschap wel op enkele dingen moeten letten. Je lichaam kan mogelijk anders reageren op bepaalde situaties. Het is goed om minder je grenzen op te zoeken en enkel nog te doen waar jij je goed bij voelt. In dit artikel geven we enkele tips om verantwoord te blijven sporten tijdens de zwangerschap.

De juiste begeleiding

Wanneer sporten echt een belangrijk deel uitmaakt van jouw leven, wil je dit natuurlijk niet laten liggen tijdens de zwangerschap. Dat hoeft gelukkig ook niet. Wel is het belangrijk om de juiste begeleiding in te schakelen. Gelukkig is dit bij vrijwel iedere sportschool in Amersfoort (en de rest van Nederland) gewoon mogelijk. Er zijn altijd wel deskundigen beschikbaar die ervaring hebben met zwangeren of zelf ook tijdens de zwangerschap hebben getraind. Zij kunnen samen met jou een verantwoord trainingsplan opstellen en waar nodig bijsturen.

Je kunt meer dan je denkt

Vroeger werden vrouwen vaak beschermd tijdens de zwangerschap. Veel mensen hadden het idee dat een zwangere vrouw zo min mogelijk moest doen. Inmiddels is hier echter wel op terug gekomen. Je kunt veel meer dan je denkt. Het is hierbij met name belangrijk om naar je eigen lichaam te luisteren. Het is ook afhankelijk van hoe actief je was voor de zwangerschap. Iemand die al jaren aan krachttraining doet, kan ook in de zwangerschap bijvoorbeeld vaak met gemak grote gewichten tillen. Dit terwijl iemand die nog nooit in haar leven aan krachttraining heeft gedaan, de gewichten tijdens de zwangerschap beter kan laten liggen.

Luister naar je gevoel, ga niet over je eigen grenzen heen en ontdek wat er mogelijk is om fit te blijven.

Let op je lichaamstemperatuur

Het is tijdens het sporten natuurlijk wel belangrijk om op de conditie van je eigen lichaam én die van je baby te letten. Zo mag je lichaamstemperatuur in de zwangerschap bijvoorbeeld niet te hoog worden. Dit kan de bloedstroom naar de placenta doen afnemen. Iets wat je uiteraard wil voorkomen. Daarom is het tijdens het sporten belangrijk om zowel op de hartslag als de lichaamstemperatuur te letten. Merk je dat deze te hoog worden? Probeer dan iets minder intensief te trainen. Pas je training telkens aan op hetgeen wat jouw zwangere lichaam kan hebben.

Situaties waarop je beter niet kunt sporten

Sporten kan in principe de hele zwangerschap door. Er zijn echter ook situaties waarbij dit minder verstandig is. Bijvoorbeeld wanneer je vliezen gebroken zijn, bij bloedverlies, hartkloppingen en vroegtijdige samentrekkingen van de baarmoeder. Wanneer je verloskundige of gynaecoloog aangeeft dat het niet verantwoord is om te sporten, moet je dit ook zeker niet meer doen. Hun advies is leidend hierin.

Lees ook:

Geef een reactie