duurzame kleding tips

Starten met duurzame kleding? 5x goede tips!

Wil jij graag duurzamer leven? Dat is natuurlijk op verschillende manieren mogelijk. Wat tegenwoordig steeds meer bekendheid krijgt, is duurzame kleding. Wil jij hier ook graag mee beginnen? Dan zijn er een aantal tips die goed van pas komen. Benieuwd naar de tips om te starten met duurzame kleding? Lees snel verder, wij sommen er hieronder vijf voor je op!

1. Koop kleding van duurzaam materiaal

Wil je starten met duurzame kleding? Dan is het goed om op zoek te gaan naar kleding die gemaakt is van een duurzaam materiaal. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan bio-katoen, linnen en bamboe. Tegenwoordig spelen al best veel winkels in op de duurzaamheid trend, waardoor je zeker op zoek kunt gaan naar kleding van een natuurlijk, duurzaam materiaal. Duurzame kleding kopen voor heren? Van herensokken tot een mooi overhemd: je hebt genoeg mogelijkheden.

2. Een goede basis samenstellen

Als je graag wilt beginnen met duurzame kleding, is het goed om eerst een goede basis samen te stellen. Maar hoe doe je dit? Je kunt dit doen door de kledingstukken te verzamelen die je eigenlijk altijd kunt dragen. Bijvoorbeeld kledingstukken in een effen kleur en tijdloze T-shirts. Doordat deze kledingstukken in ieder seizoen van pas kunnen komen, ben je duurzaam bezig en zorg je ervoor dat ze goed gebruikt worden. Bovendien kun je basis kledingstukken goed laten terugkomen in verschillende outfits, dus je hoeft echt niet telkens hetzelfde te dragen. Je kunt hiermee juist lekker afwisselen!

3. Denk na voordat je een kledingstuk koopt

Als jij duurzaamheid belangrijk vindt, is het niet verstandig om in de wilde weg zomaar nieuwe kleding te kopen. Koop juist minder kleding en kijk naar wat je allemaal nog in je kledingkast hebt liggen. Als je wel van plan bent een kledingstuk te kopen, denk hier dan goed over na. Heb je het echt nodig? Past het bij je stijl en is het te combineren met de andere kledingitems in je kledingkast? Denk je dat je het lang door kunt dragen? Het is van belang dat je 100% achter je keuze staat. Als je er dus van overtuigd bent, mag je dit kledingstuk natuurlijk gewoon kopen. Je hebt een weloverwogen keuze gemaakt en wilt er alles aan doen om het zo lang mogelijk mee te laten gaan. Op deze manier ben je ook al duurzaam bezig, dus dit is goed!

4. Kleding een tweede kans geven

Zeg je starten met duurzame kleding, dan zeg je kleding een tweede kans geven. Wellicht is een kledingkast detox iets voor jou. Als je niet meer blij bent met een bepaald kledingstuk, hoef je niet meteen weg te gooien. Misschien kun je hier namelijk iemand anders wel blij mee maken. En ook als een bepaald kledingstuk schade heeft, betekent dit niet dat het meteen weggegooid moet worden. Je kunt namelijk ook proberen om deze schade te repareren bij bijvoorbeeld een kleermaker. Hierbij is vaak veel mogelijk, dus het is zeker de moeite waard om te proberen. Zo ben je meer bewust bezig en doe je er alles aan om zo goed mogelijk bezig te zijn met duurzame kleding.

5. Wees niet te streng voor jezelf

Dat je wilt beginnen met duurzame kleding is natuurlijk al fantastisch, want zo draag jij je steentje bij aan een beter milieu. Echter is het ook weer niet de bedoeling dat je te streng wordt voor jezelf. Dat jij meer bezig gaat zijn met duurzame kleding, betekent dan ook echt niet dat je nauwelijks meer nieuwe kleding mag kopen. Bouw het langzaam op, dan zal het je steeds makkelijker afgaan om duurzame keuzes te maken. Wees niet te streng, want dan maak je het alleen maar lastiger voor jezelf!

Deze tips kun je in gedachten houden als je graag wilt starten met duurzame kleding. Het zal lang niet altijd even makkelijk zijn, maar je weet waar het voor doet! Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol in ons leven, dus het is zeker goed om hier je steentje aan bij te dragen.

Geef een reactie