Tandenfee ideeën - 10 leuke tanden fee tradities voor tanden wisselen

Tandenfee tradities, ervaringen en leuke ideeën voor het wisselen van tanden

Het eerste wiebeltandje van je kindje, dat is weer een nieuwe mijlpaal. Ik heb het over tanden wisselen. Meestal gebeurt dat bij kleuters van rond een jaar of 6, maar het kan ook eerder of later. De meeste kinderen vinden dat best spannend of eng. Je kunt je kindje daar met speciale thema boekjes over wiebeltanden op voorbereidden, of het verhaal van de tandenfee vertellen. Met hulp van een aantal lezers en volgers hebben wij een paar leuke tandenfee ideeën op een rijtje gezet.

De tandenfee

Het zal hier niet zo heel lang meer duren voordat de tandenfee voor het eerst bij ons op bezoek komt. De eerste wiebeltand bij mijn vijfjarige dochter is namelijk een feit. En dat vind ze zo leuk! Het liefst zit ze de hele dag aan haar tand te wiebelen. Toch weet ik nog van de jongens dat het soms wel een paar weken duren voordat een tandje echt los komt. Wij zijn in ieder geval vast voorbereidt op de komst van de tandenfee met haar verrassingen. 😉

En dat is best grappig. Mijn zoontjes vroegen namelijk nooit of de tandenfee langskwam en hier hebben we ook nooit iets mee gedaan. Zij verkochten hun eerste tandje aan opa en oma. Ik heb het er mijn dochter ook nooit over gehad. Totdat zij er begin dit jaar thuis over begon. Ze zag vriendjes en vriendinnetjes uit haar klas die ’s ochtends in de morgenkring trots vertelden dat ze een tand eruit hadden en dat de tandenfee langs was geweest. Daar was ze best jaloers op. Toen ze voor het carnavalsfeest op school verkleed mochten wilde ze maar één ding: tandenfee worden. Met een elfenkostuum, toverstafje en wat schmink heeft ze de hele dag met een big smile rondgelopen. Helemaal in haar sas!

Tandenfee ideeen tradities verkleden
Mijn dochter verkleed als tandenfee tijdens carnaval op school

Het verhaal

Maar waar komt deze fee nu eigenlijk vandaan? De tandenfee is een wereldwijde traditie, bestaat al generaties lang en is een sprookjesverhaal. Wanneer kinderen een tand of kies verliezen kunnen zij hem onder hun kussen of bij de poot van hun bed neerleggen. ’s Nachts komt de tandenfee langs om het tandje te verruilen voor een muntstukje of klein cadeautje. Dit verhaal wordt vaak vertelt aan kinderen die in de fase zijn waarbij hun melkgebit wisselt. Voor kinderen is het een sprookje, in werkelijkheid nemen de ouders het tandje weg en worden de tandjes vaak als herinnering bewaard in een tandendoosje.


Dag van de tandenfee: 22 augustus 2020

Jaarlijks op 22 augustus is het ‘Tooth Fairy Day’ oftewel ‘Dag van de tandenfee’. De ‘Dag van de tandenfee’ wordt sinds de jaren ’80 gevierd en vooral in Amerika wordt er aandacht aan besteed. Oorspronkelijk is de tandenfee een figuur uit de Britse en Amerikaanse folklore.

Lees ook: 4 manieren om te stoppen met de speen


Tandenfee ervaringen van andere ouders

Een tijdje geleden vroeg ik mijn volgers op Facebook en Instagram of de tandenfee bij hun thuis komt. Daarop kregen we een aantal leuke antwoorden.

Gaby: “Jazeker…. die is een tijdje terug al geweest. Het eerste melktandje was eruit en die moest natuurlijk onder haar kussen. Maar Lynn wilde niet dat de tandenfee het tandje mee zou nemen dus heeft ze er een briefje bij gedaan of ze hem wilde laten liggen. Ze wilde echter wel geld of een cadeautje.”

Sajenna: “Jazeker…tandje gaat onder het kussen en de volgende ochtend ligt er een euro onder… 1 keer was mijn zoontje tandje kwijt geraakt en heeft hij hiervoor een speciaal speldje onder het kussen gekregen… Op Ali Expres kun je een zilver speldje met een tandje eraan en een tandpasta tube bestellen.”

Callista: “Ja, hier komt de tandenfee. De tand gaat onder het kussen, met een briefje erbij of de tandenfee hem niet mee wil nemen, zodat we het tandje in het bewaardoosje kunnen bewaren. En dan laat de tandenfee voor een tandje €0,50 achter onder het kussen en voor een kies €1,-“

Majonne: “Nee, hoewel ik na het lezen van het boek Wiebeltand wel even twijfelde.”

8 x leuke tandenfee ideeën

  1. Leg het muntgeld voor je kindje in een mooi organza- of tandenzakje.
  2. Glitters als fairydust over het muntstukje strooien.
  3. Maak met glitters kleine voetstapjes op het nachtkastje of in de vensterbank
  4. Klein briefje of versje achterlaten namens de tandenfee.
  5. Plaats een droomdeurtje in de slaapkamer van je kindje. Door deze deur zal de tandenfee de weg sneller kunnen vinden.
  6. Voor de eerste melktand een speciaal cadeautje. Bijvoorbeeld de Playmobil tandenfee speelset met tandendoosje.
  7. Print een gratis tandenfee kleurplaat voor je kindje.
  8. Bekijk samen het Peppa Pig tandenfee filmpje op Youtube
Tandenfee ideeën

*De uitgelichte foto van een meisje met melkgebit is van Nina – Shutterstock

4 thoughts on “Tandenfee tradities, ervaringen en leuke ideeën voor het wisselen van tanden

Geef een reactie