Kinderen leren het klokkijken vaak thuis of op school. Meestal leren ze vanaf groep 3 of 4 hoe ze de klok moeten lezen, maar je zou kinderen ook eerder kunnen motiveren om ze op spelenderwijze te leren klokkijken. Bijvoorbeeld door samen spelletjes te spelen, oefenen met een houten speelgoedklok, een app op je telefoon of tablet of door een boekje over klokkijken voor te lezen. In deze blogpost vertel ik jullie over de leukste manieren om je kindje te leren klokkijken.
Leren klokkijken met speelgoed
Houten oefenklok
Is jouw kindje heel erg bezig met de tijd en vraagt hij vaak hoe laat het is? Dan is een houten oefenklok leuk speelgoed. Met deze houten klok kun je de vaardigheid om te leren klok kijken spelenderwijs samen oefenen. Deze houten klok is zeer stevig en kan wel tegen een stootje.
Leren klokkijken met een app op telefoon of tablet
Zet de klok app
Leren klok kijken kan tegenwoordig ook met een app! De Zet de Klok app is samen met een lerares in het basisonderwijs ontwikkeld. Met veel verschillende spelletjes voor zowel de analoge als de digitale klok beleeft je kind veel plezier aan deze educatieve klokkijk app! Klik hier voor meer info.
Leren klokkijken met spelletjes
Loco – Ik leer klokkijken
Loco; wie kent het niet van vroeger? Leg de platte gekleurde stenen op de goede manier neer en controleer de antwoorden om de doos in zijn geheel op zijn kop te draaien. Het bestaat nog steeds! Leer ook klokkijken met Loco. Met dit Loco boekje oefenen kinderen de basisbegrippen van de tijd. Ze leren spelenderwijs tijden herkennen, zowel analoog als digitaal. Daarnaast zijn er puzzels waarin dag & nacht en de seizoenen voorkomen, en begrippen rond tijd geleerd worden. Dit oefenboekje is te gebruiken bij de Loco maxi basisdoos, deze moet je apart aanschaffen.
Ravensburger – Hoe laat is het?
Het ontbijt is om 7 uur in de morgen. Kun jij de wijzers van de klok op die tijd zetten?
Met dit spel van Ravensburger krijgen kinderen begrip van tijd en leren ze spelenderwijs klokkijken. Aan de hand van verschillende spelvormen begrijpen ze stap voor stap hele uren, halve uren en minuten. En ook het verband tussen de tijd en het deel van de dag. De grote klok met zijn beweegbare wijzers en de vele kaarten met de verschillende tijden maken leren klokkijken leuk en spannend. Het spel is ontwikkeld voor kinderen van 4-9 jaar.
Clementoni – Hoe laat is het?
Kinderen leren tijdstippen, in analoog en digitaal formaat weergegeven, te verbinden met verschillende activiteiten en specifieke momenten in hun dag. Op de achterkant van elke kaart staat een kleurcode waarmee je kunt controleren of de juiste tijd bij de afbeelding is gevonden. De kaart vermeldt ook hoe je de weergegeven tijd op de goede manier uitspreekt.
Leren klokkijken met kinderboeken
Ik kan al klokkijken
Klokkijken is voor jonge kinderen knap moeilijk. Dit vrolijke, inventieve boek maakt het een stuk leuker en gemakkelijker om deze nieuwe vaardigheid onder de knie te krijgen.
Oefenen met de klok
Dit kleurrijke boekje van uitgeverij Deltas staat boordevol oefeningen en spelletjes over klokkijken, de analoge en digitale tijd, tijdlijnen, de 24 uurstijd en nog veel meer. Met de snelle quizjes na elk hoofdstuk kan je kind zijn kennis op een leuke manier testen. Voor kinderen van 8 tot 11 jaar.
Dit zijn allemaal leuke manieren om het klok kijken te leren. Net als veters strikken blijft het natuurlijk een kwestie van oefenen totdat je kind het klokkijken onder de knie heeft. Ik ben heel benieuwd welke manier van oefenen jullie het meest aanspreekt. Laat je een reactie achter?