leren fietsen zonder zijwieltjes tips

Met 3 simpele tips jouw kind leren fietsen zonder zijwieltjes

Leren fietsen. Het is een zeer grote mijlpaal in de ontwikkeling van jouw kind. Weer een stap naar zelfredzaamheid, weer een stap naar groter worden. En in een fietsland zoals Nederland hoort leren fietsen dan ook bij de opvoeding. Is jouw kind er echt aan toe om te leren fietsen zonder enige ondersteuning? Dan is het natuurlijk fantastisch om hiermee aan de slag te gaan. Is dit echter de allereerste keer dat je een kind leert fietsen? Dan vraag je je vast af hoe je dit precies moet aanpakken. Een kinderfiets heb je, je kind is er ook klaar voor, maar wat nu? Gelukkig zijn er verschillende eenvoudige manieren waarop je jouw kind vliegensvlug kunt leren fietsen. We hebben 3 tips voor jou op een rijtje gezet.

1. Is je kind er echt aan toe?

Voordat je je kind kunt leren fietsen zonder zijwieltjes, moet hij of zij er echt aan toe zijn. Net als bij alles in het leven van je kind, zal deze eerst het vertrouwen en het begrip moeten krijgen om dit te kunnen laten slagen. Denk maar eens terug aan de tijd dat je kind leerde lopen. Natuurlijk kon je dit stimuleren, maar je kind bepaalde zelf wanneer het er aan toe was om los te laten. Zo werkt het ook met fietsen.

Het is van tevoren niet te zeggen wanneer je kind hier aan toe zal zijn. Het ene kind fietst met drie jaar zo weg en het andere kind heeft hier nog moeite mee bij de leeftijd van zeven jaar. Er is geen goed of fout. Het hangt volledig van het kind af. Gemiddeld is een kind vijf als het leert fietsen. Later of vroeger kan dus ook. Let vooral op de signalen die je kind afgeeft. Heeft het er zelf over dat hij wil leren fietsen? Is er meer evenwichtsgevoel? Kan hij goed luisteren als hij op een fiets met zijwieltjes rijdt? Stopt hij bijvoorbeeld netjes als je dit roept? Dit zijn allemaal signalen dat het tijd is om te leren fietsen.

2. De juiste fiets gebruiken

Het is heel lastig om te leren fietsen als je dit op een verkeerde fiets doet. Hierbij is het met name belangrijk om naar de hoogte van de fiets te kijken. Als je kind moeilijk met de voeten op de grond komt en het lastig vindt om zelf op te stappen, zal dit het leren fietsen al extreem bemoeilijken. Kies daarom voor een kinderfiets waar hij of zij heel gemakkelijk zelf op weet te stappen.

Het is tevens verstandig om voor die eerste ritten een oudere (tweedehands) fiets te gebruiken. Gewoon om het te leren. Als je kind het goed onder de knie heeft, kan je hem vervolgens altijd nog belonen met een mooie, nieuwe fiets.

3. Vasthouden en af en toe loslaten

Je kind moet het vertrouwen krijgen dat hij het wel zelf kan. Laat dan ook niet direct los zodra de zijwieltjes zijn verwijderd, maar blijf bij hem. Hou hem de eerste ritjes nog goed vast en geef het aan als je hem loslaat. Zo creëer je vertrouwen. Laat steeds kort los en grijp dan weer vast. Als je merkt dat het goed gaat, kun je steeds langer loslaten. Blijf hierbij wel naar je kind luisteren. Is hij het zat of vindt hij het nog te spannend? Stop dan even. Overhaast het niet. Dat werkt enkel averechts.

Ik hoop dat jullie wat aan deze tips hebben, voor je het weet is je kind er al aan toe om alleen naar school te fietsen. 😉

* De stockfoto is van Pexels.

Geef een reactie