Tips voor gezellige warme woning

Tips voor een gezellige, warme woning tijdens de wintermaanden

De dagen worden korter, het weer wordt grauwer en het wordt steeds vroeger donker. De winterjas en handschoenen kunnen weer uit de kast getrokken worden en de teenslippers maken plaats voor de warme huissokken. Voor de meeste mensen betekent dit vaak maar één ding – we gaan weer richting de gezelligste tijd van het jaar, de wintermaanden. Want zeg nou eerlijk, de warme zomeravonden waarop je nog lang in de tuin met vrienden en een wijntje in de hand kunt kletsen zijn onwijs gezellig maar wat is er fijner dan op de bank te zitten inclusief warme deken, kaarsjes en een kop thee? Mocht je toch nog niet helemaal overtuigd zijn, dan geven we je graag een paar tips om jouw woning zowel gezellig, als warm winterklaar te maken.

Jouw woning sfeervol aankleden

Een gezellige woning, welke echt voelt als thuiskomen nadat je een dag buiten de deur bent geweest en waar het fijn is om vrienden en familie te ontvangen. Hoe creëer je dit tijdens de wintermaanden? 

Wellicht een van de belangrijke zaken is verlichting. Niet alleen in de vorm van gezellige waxinelichtjes en kaarsenstandaards, maar ook in de vorm van (opbouw)spots en wandlampen. Ondanks dat dit door vele mensen nog steeds wordt onderschat, is goede verlichting in een ruimte namelijk key. Kies voor led lampen met een dimfunctie om extra sfeer aan te brengen of om er zo voor te zorgen dat je verschillende lampen apart van elkaar kunt instellen. Kan je die ene hoek net iets beter uitlichten dan de ander. Naast verlichting zijn accessoires ook een mega belangrijke factor als het aankomt op het aanbrengen van sfeer in je woning. We kunnen ons voorstellen dat je in de zomer behoefte hebt aan frisse, lichte kleuren maar verander dit tijdens de wintermaanden eens in kleuren als (roest)bruin, groen en misschien wel aubergine of bordeauxrood. Wij durven te wedden dat het gelijk warmer aanvoelt. Maak de rest van de ruimte af met een mooi plaid op de bank, een mooie bos (kunst?)bloemen en een grote groene plant en je wilt de deur hierna stiekem nooit meer uit. 

Praktische tips om er warm bij te zitten

Naast een gezellige woning, is een goed verwarmde woning ook een must. Dit is voor sommige mensen iets minder makkelijk te bereiken dan het kopen van een paar accessoires, maar we geven je graag een aantal tips hoe je makkelijk en goedkoop jouw huis net iets warmer kunt krijgen deze winter. Vergeet niet dat dit uiteindelijk valt of staat met de mate waarop jouw huis geïsoleerd is. Heeft jouw woning bijvoorbeeld nog enkel glas, dan kan het verstandig zijn om dit te vervangen voor ten minste dubbel glas.

Het plaatsen van een radiator ventilator

Onze eerste tip voor een warmere woning is het plaatsen van een radiator ventilator. Dit is een kleine, simpel te monteren ventilator die past op elk type radiator en het proces van stijgende warme lucht versneld. Doordat de verwarming meer warmte afgeeft en het huis hierdoor sneller verwarmd, kan je de temperatuur uiteindelijk zelfs lager zetten. Een radiator met ventilator geeft namelijk bij een lagere temperatuur evenveel warmte af als een radiator zonder ventilator.

Slim omgaan met je gordijnen

Gordijnen zijn niet alleen gezellig, je kunt er ook gemakkelijk op een natuurlijke manier de ruimte mee isoleren. Open de gordijnen overdag zodat de warmte van de zon de woning in kan en sluit ze zodra het donker wordt. Op deze manier hou je de kou buiten en de warmte binnen, zonder dat je er al teveel extra voor hoeft te doen. Ideaal!

Alternatieven voor het plaatsen van dubbelzijdig glas

Heeft jouw woning enkel glas, maar vind je de investering van dubbelzijdig glas te groot? Er zijn (tijdelijke) alternatieven om jouw woning iets beter te isoleren en hierdoor net iets warmer te krijgen. Kies er bijvoorbeeld voor om isolerend raamfolie te plaatsen, of plak eventuele kieren af met tochtstrips. Heb je nog geen gordijnen in de ruimte, dan is dit – zoals eerder genoemd – ook een goed middel om de warmte binnen te houden. Kortom, er zijn diverse betaalbare opties om je huis winterklaar te maken.

Zit jij er al warm en sfeervol bij, of is er werk aan de winkel?

Geef een reactie