tuin-kindvriendelijker-maken

Zo maak je je tuin kindvriendelijker

Kinderen spelen steeds minder buiten. Dit weten we al jaren, maar wat kunnen we er aan doen? Als ouder is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je tuin een veilige en leuke plek is, waar je kinderen graag zijn. Door bepaalde aanpassingen in de tuin te maken, kun je stimuleren dat een kind meer gaan buitenspelen. Gelukkig zijn er een aantal eenvoudige stappen die je kunt nemen om je tuin kindvriendelijker te maken. In dit artikel hebben we een aantal makkelijke en handige ideeën op een rijtje gezet die jouw tuin kindvriendelijker maken, zodat jouw kinderen meer buiten kunnen gaan spelen!

Verwijder gevaarlijke objecten

De eerste stap bij het kindvriendelijk maken van je tuin is om ervoor te zorgen dat er geen gevaarlijke objecten in de buurt zijn. Denk aan scherpe gereedschappen, giftige planten, schadelijke chemicaliën en andere potentieel gevaarlijke voorwerpen. Denk hierbij ook aan scherpe randjes en houtsplinters. Zorg ervoor dat kinderen zich nergens aan kunnen verwonden. Jij als ouder zult er namelijk niet altijd zijn om een oogje in het zeil te houden, dus is het van belang dat je je kind met een gerust hart alleen kan laten. 

Een leuke speelplek

Kinderen houden natuurlijk van spelen en hebben veel fantasie. Echter kunnen ze dat niet zonder iets om zich mee te vermaken. Overweeg daarom om speeltoestellen zoals een schommel, glijbaan of klimrek aan te schaffen om kinderen aan te moedigen om buiten te spelen. Daarnaast is buitenspeelgoed ook altijd leuk. Dit zorgt ervoor dat er buiten dingen zijn die kinderen binnen niet hebben, waardoor er dus voor ze meer reden is om naar buiten te gaan. 

Maak een moestuin

Een moestuin kan een geweldige manier zijn om kinderen kennis te laten maken met de natuur en hen te leren over waar eten vandaan komt. Door hun eigen groenten en fruit te verbouwen, leren ze verantwoordelijkheid en geduld. Het kan ook een leuke activiteit zijn om samen te doen, waarbij kinderen kunnen helpen met het planten, water geven, onkruid wieden en oogsten van de gewassen. Het zien van de resultaten kan kinderen trots en voldoening geven, en hen ook nog eens aanmoedigen om gezonder te eten. 

Creëer een water speelgebied

Kinderen zijn dol op water en spelen graag in de buurt van water. Overweeg om een klein zwembadje, een waterspeeltuin of een watertafel toe te voegen aan de tuin. Zorg er wel voor dat kinderen altijd onder toezicht staan en dat het watergebied veilig is. Het moet dus niet te diep zijn, zeker als je kind niet kan zwemmen. Ook is het van belang om tegen je kind te communiceren dat het water niet drinkbaar is. 

Een overgang tussen huis en tuin

Tot slot is het belangrijk om ervoor te zorgen dat kinderen gemakkelijk toegang hebben tot de tuin. Een tuinkamer kan hierbij ideaal zijn, omdat het de perfecte overgang tussen binnen en buiten biedt. Kinderen kunnen genieten van het buitenleven en frisse lucht, terwijl ze toch beschermd zijn tegen de elementen en eventuele gevaren van de buitenwereld. Daarnaast biedt een tuinkamer voldoende ruimte om speelgoed en spelletjes op te bergen en te spelen, zonder dat het in huis hoeft te liggen. Bovendien kunnen ouders een oogje in het zeil houden terwijl de kinderen spelen in de tuinkamer. 

Kortom, het kindvriendelijk maken van je tuin kan eenvoudig zijn en leidt tot meer plezier voor zowel kinderen als ouders. Het is ook een geweldige manier om buitenspelen te stimuleren, en daarnaast kinderen kennis te laten maken met de natuur.

Als je niet zeker weet waar je moet beginnen, is het altijd een goed idee om advies te vragen aan een professional op het gebied van tuinontwerp. Zij kunnen je helpen bij het maken van een plan dat bij jouw specifieke behoeften past en ervoor zorgen dat je tuin veilig, tijdloos, en leuk is voor kinderen van alle leeftijden.

Lees ook:

Geef een reactie