In onze vrije tijd gaan wij er graag op uit. Naar een dierentuin, een leuk park of naar het bos. Als je in de regio Utrecht woont dan kan ik je het Tweetakt Festival aanraden. Festival Tweetakt is een kunstzinnig festival voor jong en oud, dat plaatsvindt in Utrecht en op Fort Ruigenhoek, waar wij zijn geweest. Een unieke locatie voor zo’n kindvriendelijk festival!
Over Tweetakt
Festival Tweetakt is een kunstenfestival voor iedereen, dat plaatsvindt in Utrecht van vrijdag 30 maart t/m zondag 15 april op de Neude en in diverse Utrechtse theaters, en t/m 10 juni elke zondag op Fort Ruigenhoek. Met theater- en dansvoorstellingen, muziekoptredens, beeldende kunst, interactieve installaties en games, en een beetje stand-upcomedy. Door jonge talenten en ervaren makers, uit Utrecht, uit Nederland en België, maar ook van ver daarbuiten. En geschikt voor alle leeftijden, van kleuters tot jongeren tot opa en oma.
Over Fort Ruigenhoek
Het fort is in de jaren 1869-1870 gebouwd aan de rand van het dorp Groenekan in de gemeente Utrecht. Het fort had als doel de toegang via de Ruigenhoeksedijk af te sluiten en de kade te verdedigen. Momenteel is het fort eigendom van Staatbosbeheer en onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het ligt op een afgesloten eiland met oude bomen, heuvels, avontuurlijke paadjes, geheime sluiproutes en heel veel dieren. Op bepaalde dagen is het fort geopend voor publiek, bijvoorbeeld tijdens het Tweetakt Festival.
Dit kun je zien en doen op Fort Ruigenhoek tijdens het Tweetakt Festival
In, op en rond het groene fort is vooral veel spannende beeldende kunst voor alle leeftijden te vinden: in alle hoeken en gaten staan grote sculpturen, interactieve installaties, videokunst en games. De werken zijn gemaakt door zowel jonge als ervaren kunstenaars. Speciaal voor Tweetakt gemaakte nieuwe werken van o.a. Melanie Bonajo, Doris Jongerius, Rudy Simon, Jeroen Diepenmaat, Oscar Peters, Catinka Kersten en Felix van Dam worden aangevuld met bestaande werken van deze en andere makers waaronder Hund & Horn, Laura Jatkowski, Flora Reznik, Makino en Sander Bos.
Hoe vonden wij het?
Voor ons was het best een eindje rijden maar we hebben een topdag gehad! Bij de kassa kreeg ik een plattegrond mee en een informatie boekje. Kinderen konden een speurtocht volgen om de verloren muts van een kabouter terug te vinden. Ik was alleen met mijn dochter en we besloten om zelf op eigen houtje een beetje rond te gaan kijken wat er allemaal te doen en te zien was. Het was die dag 24 graden en binnen in het fort was het aangenaam koel voor deze zomerse temperaturen.
Workshops
Wij namen als eerste een kijkje in de gebouwen en hallen. Mijn dochter wilde graag meedoen aan de workshop ‘Dobbers maken’. Buiten voor het fort drijft ook een hele grote dobber (gemaakt door Felix van Dam). Bij deze workshop kun je er eentje maken voor jezelf of voor het dobbermuseum; een stuk touw waar al verschillende gemaakte dobbers aanhingen. Met verschillende materialen kon je aan de slag. Mijn dochter verfde twee piepschuim bolletjes die we daarna op een stokje hebben geprikt. Je kon de dobber ook nog versieren met touw, stofjes en stiften.
Daarnaast waren er nog twee workshops. Je kon een achtbaankarretje maken die je mag laten rijden op de houten achtbaan van Oscar Peters, The Great Outdoors (zie de uitgelichte foto). Ook kon je meewerken aan een ministad.
Nog méér te doen voor kinderen
Er is echt van alles te zien en te doen. Buiten stond een zwembad voor kleurige ballen. Mijn dochter dook er meteen in. Ook mag je op sommige heuvels van het fort klimmen. Check je kinderen en jezelf na de tijd wel even op teken na afloop.. Ook het kunstwerk ‘De drie olifanten van Catinka Kersten’ was erg in trek bij de kinderen. Ze zijn reuzegroot en de kinderen mochten erop zitten, erover heen lopen of op springen.
Aan de lekkere trek is ook gedacht. Er waren mensen die een picknickmand meenamen van huis en op een kleedje in het gras zaten maar er is ook een eetcafé waar je allerlei lekkers en wat drinken kunt kopen.
Wij hebben ons drie uurtjes vermaakt op het Tweetakt Festival in Fort Ruigenhoek. Mocht je in de omgeving Utrecht wonen dan kan je ik echt aanraden om er eens een kijkje te nemen. Zo kun je je kinderen op een leuke en laagdrempelige manier kennis laten maken met kunst.
Kinderen van 0 t/m 3 jaar mogen gratis naar Fort Ruigenhoek, kinderen van 4 t/m 17 jaar betalen € 5,- en volwassenen € 8,-. Tickets zijn te koop aan de kassa of online te bestellen. Kijk voor meer informatie en het volledige programma op de website van het Tweetakt.
Ga jij ook naar het Tweetakt Festival, of ben jij er al geweest?