Tips om een kindvriendelijke en veilige tuin te creëren

Als ouder ben je altijd bang dat jouw kind iets overkomt. Zeker de eerste jaren ben je constant op je hoede. Kinderen zijn immers op ontdekkingstocht en als de deur even openstaat lopen ze zo naar buiten. De kans is groot dat ze eens ongemerkt meelopen als jij de restjes van gisteravond in de gft gaat gooien. Wil je je geen zorgen maken over dat je kind eens mee naar buiten loopt? Lees hier hoe je jouw tuin veilig kindvriendelijk maakt.

Houd ze veilig binnen je tuin met hekwerk

Kleine kinderen zijn van alles aan het ontdekken. De kans is groot dat zij het liefst zo de wijde wereld in willen trekken, de tuin uit. Mijn kinderen liepen ook een keer de straat op zonder dat ik het meteen door had. Gelukkig wonen we in een rustige buurt, maar toch.. Dit is de eerste en gelijk meest belangrijke tip: scherm je tuin af. Door je tuin te omheinen met hekwerk hoef je niet constant op te letten of je kinderen de weg op lopen en het kan er ook nog eens erg leuk uit zien. Kies voor lagere hekken om nog een blik op de wereld te houden. Kies voor grote hekken om je kind te laten genieten van een privé omgeving waar hij of zij heerlijk kan spelen, bijvoorbeeld een schutting. Voor ieder soort hekwerk zijn leuke hangplantjes te kopen om het geheel wat op te vrolijken.

Kies niet voor tegels in de achtertuin

Tegels zijn natuurlijk enorm makkelijk in de tuin. Ze zorgen ervoor dat er geen begroeiing komt en het ziet er lekker strak uit. Toch kunnen kinderen zich gemakkelijk bezeren aan de tegels. Als ze vallen, vallen ze hard. In plaats daarvan kan je bijvoorbeeld voor kunstgras kiezen. Dit is ook onderhoudsvrij, maar laat kinderen zachtjes vallen. Wil je toch graag tegels? Zorg dan dat er geen kleine objecten op staan, zodat ze er niet makkelijk over struikelen.

Kindvriendelijke garagedeur

Veel huizen hebben een garage. Hier is vaak veel gereedschap. Dit is niet erg veilig voor de kinderen. Vandaar dat het verstandig kan zijn om een goede, kindvriendelijke garagedeur aan te schaffen die ervoor zorgt dat de kinderen niet zomaar de garage in kunnen lopen.

Creeër een (klein) speelplekje in de tuin

De kans is groot dat jij niet wilt dat je tuin een kinderspeelparadijs wordt. Reserveer daarom een klein stukje van de tuin waar de kinderen in alle rust kunnen spelen. Hier kan je bijvoorbeeld een klein speeltoestel en kunstgras plaatsen. Zo hebben de kinderen hun eigen plek om zich uit te leven, maar kunnen jij en je partner ook gewoon relaxen op jullie eigen plek. Wanneer je kinderen weten waar ze mogen spelen zullen ze ook eerder naar die plek terug komen, zo verlies je ze niet uit het oog.

Ook leuk om te lezen: Top 10 leukste buitenspeelgoed.

Stevige potten en hoge planten

Kindjes houden vaak geen rekening met de uren die jij in tuinieren hebt gestoken. Het heeft dus niet altijd zin om mooie plantjes te planten in de aarde. Het is veel verstandiger om grote, robuuste potten te kopen en hier planten in te doen, of om deze op te hangen aan het hek. Zo weet je zeker dat je kind hier niet over struikelt én dat ze heel blijven.

Heb jij je tuin kindvriendelijk en veilig ingericht?

One thought on “Tips om een kindvriendelijke en veilige tuin te creëren

Geef een reactie