Medicijnen-vergoeden-zorgverkering-zorgverzekeraar-hoe-werkt-dat

Hoe werkt het vergoeden van medicijnen door je zorgverzekering?

Medicijnen, iedereen gebruikt ze weleens. Paracetamol en ibuprofen koop je gewoon bij de drogisterij of in de supermarkt, maar er zijn ook medicijnen die alleen op recept van de huisarts verkrijgbaar zijn. Heb je zo’n medicijn voorgeschreven gekregen? Dan kun je deze bij de apotheek afhalen.

Soms moet je zelf (deels) betalen, maar er zijn ook medicijnen die volledig vergoed worden door je zorgverzekering. Daarom wil je misschien weten hoe het vergoeden van medicijnen door je zorgverzekering werkt. In deze tekst vertellen wij je hoe het zit.

Basisverzekering en voorgeschreven geneesmiddelen

Ben je 18 jaar of ouder en woon of werk je in Nederland? Dan ben je volgens de wet verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Je moet minimaal de basisverzekering afsluiten.

Hiermee ben je onder meer verzekerd voor de huisarts, ziekenvervoer, verloskundige zorg, kraamzorg en medisch specialisten. Voorgeschreven geneesmiddelen vallen ook binnen de dekking van de basisverzekering. Dit houdt in dat je verzekeraar de kosten voor medicijnen veelal vergoedt.

Medicijnen worden niet standaard vergoed

Als de huisarts je een medicijn voorschrijft, denk je misschien dat deze kosten vergoed worden. Hier valt wat voor te zeggen, want dit zit immers in de basisverzekering. Toch vergoedt een verzekeraar de kosten niet altijd. Verwacht bijvoorbeeld niet dat je verzekeraar bijdraagt aan medicijnen die niet in Nederland verkocht worden. Deze medicijnen staan hier immers niet geregistreerd.

Er zijn overigens wel uitzonderingen. Zo betaalt een verzekeraar wel mee als je aan een ziekte lijdt waar in Nederland geen behandeling voor is en het niet-geregistreerde medicijn de enige oplossing is. Dit is ook het geval als je ziekte zeldzaam is en maar bij 1 op de 150.000 inwoners voorkomt of er geen ander gelijkwaardig medicijn beschikbaar is dat wel in Nederland geregistreerd is.

Goedkoopste medicijn wordt vergoed

Van veel medicijnen zijn verschillende varianten verkrijgbaar. De meeste verzekeraars vergoeden alleen het goedkoopste medicijn dat de werkzame stof bevat die de huisarts voorschrijft. Als je een duurdere variant wilt, moet je de kosten vaak zelf betalen. Dit is alleen niet het geval als je bijvoorbeeld allergisch bent voor een stof in het medicijn dat je verzekeraar vergoedt. Je verzekeraar dekt dan ook de kosten voor een duurder medicijn zonder deze stof.

Eigen bijdrage en eigen risico

Bij een zorgverzekering aanvragen kom je zowel de termen ‘eigen bijdrage’ als ‘eigen risico’ tegen. Veel mensen denken dat dit hetzelfde is, maar dat is niet het geval. Voor medicijnen kan een verzekeraar een eigen bijdrage in rekening brengen. Dit doen ze omdat soortgelijke medicijnen in prijs van elkaar kunnen verschillen.

De overheid bepaalt dan wat de maximale vergoeding voor medicijnen is uit de basisverzekering. Als een medicijn meer kost, moet je het verschil bijbetalen. Daarnaast betaal je eigen risico voor medicijnen die de basisverzekering vergoedt als dit nog niet ‘op’ is. Het kan voorkomen dat je zowel een eigen bijdrage als eigen risico betaalt voor medicijnen.

Medicijnen voor je kind

Niet alleen jij kunt medicijnen nodig hebben, maar dat geldt net zo goed voor je kind. Als je kind jonger dan 18 jaar is, is hij meeverzekerd op jouw zorgverzekering. Kosten voor de tandarts worden bijvoorbeeld vergoed, ook als je zelf geen aanvullende tandartsverzekering hebt. Aan medicijnen voor je kind kunnen wel kosten verbonden zijn. Het kan zijn dat je een medicijn voor je kind geheel zelf moet betalen, maar je verzekeraar kan ook een bijdrage leveren of het medicijn volledig vergoeden.

Geef een reactie