besparen-baby-uitzet

Budget baby uitzet; kosten besparen en gratis babyspullen

Een baby kost geld en dat weten we allemaal. Voor je babyuitzet heb je een babykamer, kinderwagen, Maxicosi, kleding en nog veel meer nodig.. Vandaag deel ik tien tips om kosten op je baby uitzet te besparen en waar je gratis spullen voor de baby kunt scoren. Van tweedehands tot nieuw!

Besparen op baby uitzet

Ik kan mij nog herinneren dat ik op 21e zwanger was van mijn eerste kindje. Op dat moment hadden we niet veel geld en probeerden we zo goedkoop mogelijk de hele baby uitzet bij elkaar te krijgen en te besparen op de benodigdheden voor onze eerste baby. We woonden destijds zelfs nog op kamers en ik had een 0 uren contract. Van mijn ouders mochten we de babykamer bij Ikea uitzoeken en van mijn schoonzus met haar toenmalige vriend een kinderwagen. Wat een bofkontjes waren we! Omdat we op dat moment net een sociale huurwoning konden krijgen en dus ook veel geld kwijt waren aan klussen konden we alle hulp dus goed gebruiken. Voor de aanstaande mama’s en papa’s die het niet al te breed hebben en voor alle (toekomstige) ouders die gewoon willen besparen op hun baby uitzet heb ik een lijstje met bespaartips gemaakt.

Tip: Ben jij zwanger en heb je deze gratis babyboxen al aangevraagd die je in winkels kunt ophalen of thuisgestuurd krijgt?

Babyuitzet bespaar tip 1; koop alleen de nodige dingen voor je baby

Bij de verloskundige, bij de Prénatal en allerlei andere babyspeciaalzaken liggen gratis checklisten voor de babyuitzet. Echt niet alles wat daar op staat hoef je meteen aan te schaffen. Sommige producten heb ik nooit gebruikt (navelbandjes bijvoorbeeld) en vaak staan er extra producten op lijstjes van de winkels om zo meer te verkopen. Die producten zijn leuk om te hebben maar niet echt nodig. Een Tummytub bijvoorbeeld, sommige baby’s vinden dat helemaal niet prettig en dan zit jij daar straks met zo’n dure emmer.. Juist, mijn kraamverzorgster heeft ons eerste kindje eens in een normale nieuwe emmer gewassen en dat ging ook prima.

Babyuitzet bespaar tip 2; leen babyspullen van familie of vrienden of huur ze

Als je zwanger bent en in de zomer gaat bevallen is de kans klein dat je 2 kruiken nodig hebt. Soms zijn ze niet  eens nodig als je baby zichzelf goed op temperatuur kan houden. Een wiegje heb je meestal ook niet lang nodig. Vraag eens rond bij familie en vriendinnen of je deze dingen kunt lenen. Ook zag ik laatst op Marktplaats dat wiegjes te huur aan worden geboden. Als ik dit eerder had geweten had ik bijvoorbeeld de gave rotan Celine wieg of Leander hangwieg gehuurd. Deze kosten nieuw een paar honderd euro en kun je voor een paar tientjes een paar weken huren. Borstkolven, babybadjes, draagdoeken en draagzakken zijn ook online te huren of bij kraamwinkels.

Babyuitzet bespaar tip 3; ga naar babybeurzen

Bij beurzen zoals de Negenmaandenbeurs, We are Pregnant, en het In de wolken festival, kun je soms leuke gratis kleine babyspullen scoren bij verschillende standhouders. Vaak wordt er gevraagd om een mailadres achter te laten en dan krijg je als dank een gratis goodiebag of andere handige babyspulletjes zoals lepeltjes, spenen, slabbers, flesjes, badeentjes etc. Overal zijn er aanbiedingen op de beurzen van babykleding tot kinderwagens en babykamers met korting. Het is allemaal wel erg verleidelijk om op zo’n beurs te kopen dus als je echt wilt besparen op de baby uitzet kun je het beste van te voren een lijstje maken met de dingen die je nog nodig hebt.

Babyuitzet bespaar tip 4; check de aanbiedingen in reclamefolders

Misschien is dit niet de leukste manier om te besparen want er gaat wel tijd in zitten. Maar als je het goed doet kun je zeker besparen op luiers. Nu is het ook weer niet de bedoeling om van een merk een hele voorraad luiers of pampers te kopen want elke baby is anders en de ene luier is de andere luier niet. Check vooral ook de reclamefolders van de LIDL, Kruidvat, Etos, Trekpleister, Zeeman en de Wibra. Zij verkopen soms ook mooie badcapes, verzorgingskussens en schattige of juist stoere (bio) babykleding voor vriendelijke prijsjes.

Babyuitzet bespaar tip 5; probeer goedkope of wasbare luiers

Wasbare luiers zijn eenmalig een grote uitgave maar het loont zich zeker. Je hebt minder afval in de container en als je een compleet pakket koopt dan ben je meteen klaar tot je kindje uit de luiers is. Misschien is het ook handig om het eerst met een of twee luiers te proberen om te kijken of het wel wat voor je is. De wasmachine zal natuurlijk wel vaker draaien. Ook kun je kijken naar goedkope luiers. Zoek aanbiedingen of probeer de LIDL, Aldi luiers of de Babylove luiers uit Duitsland eens.

Babyuitzet bespaar tip 6; koop tweedehands of gebruikte babyartikelen

Je kunt ook zeker op de babyuitzet besparen als je gebruikte spullen koopt. Een babykamer of kinderwagen gaat vaak een tweede ronde (of meerdere) mee als de vorige eigenaren er zuinig op zijn geweest. Een Maxicosi koop je het liefst niet tweedehands omdat je niet zeker weet of er ongelukken mee zijn gebeurd, een showroommodel is natuurlijk wel een optie. Op Marktplaats, Ebay of in Facebookgroepen kun je vaak leuke lokale babyspullen kopen voor leuke prijsjes. Loop ook regelmatig even de kringloopwinkel binnen. Daar kom je soms ook leuke pareltjes tegen!

Babyuitzet bespaar tip 7; gratis babyspullen via de weggeefwinkel of weggeefhoek

Van een bekende die in Zwolle woont kreeg ik de tip over een weggeefwinkel. Hier kunnen mensen hun spullen brengen en je mag er ook zo spullen gratis meenemen. Ook zijn er op Facebook weggeefhoeken of ruilhoeken uit bijna elke woonplaats/regio. Zo heb ik er eens een standaard voor een hemeltje voor boven het ledikant op kunnen halen. Helemaal gratis!

Babyuitzet bespaar tip 8; vraag spullen voor je baby cadeau aan de kraamvisite

Het is wel jammer als iedereen die op kraamvisite komt alleen maar knuffeltjes en kleertjes meeneemt die je misschien niet eens mooi vindt. Je kunt online wenslijstjes maken maar je kunt ook de kraamvisite vragen om een nuttig cadeau die nog op je lijstje staat. Ook cadeaubonnen zijn natuurlijk erg handig om te vragen als je al het nodige al denkt te hebben. Vaak kom je er later toch nog achter dat je van iets te weinig hebt aangeschaft of dat je toch een ander flesje of speentje nodig hebt.

Babyuitzet bespaar tip 9; geef jezelf op als testouders

Er zijn verschillende babyzaken die testouders zoeken om bepaalde producten voor hun te testen. Hier wordt dan om een eerlijke mening gevraagd en het product mag je meestal gratis houden. Een winkel waar ik mij ooit eens als testouder heb ingeschreven is Blabloom.

Babyuitzet bespaar tip 10; doe mee aan winacties op blogs en social media van babymerken

Als laatste tip natuurlijk ook wel een hele goeie.. doe mee aan winacties voor babyspullen. Je kunt het zo gek niet bedenken maar je kunt zo’n beetje je hele babyuitzet bij elkaar winnen. Volg hiervoor Nederlandse of Belgische mamabloggers, familybloggers of pagina’s van babymerken en houdt ze goed in de gaten. Ook op Volgmama verloten we natuurlijk wel eens babyartikelen. Volg jij ons al op Facebook, Instagram en Twitter?

Wat heb jij gedaan om geld te besparen op de babyuitzet?

*De foto van baby met spullen is van FamVeld via Shutterstock.

One thought on “Budget baby uitzet; kosten besparen en gratis babyspullen

Geef een reactie