Verlovingsring links of rechts dragen

Aan welke hand wordt een verlovingsring gedragen?

Heeft jouw partner je ten huwelijk gevraagd? Gefeliciteerd! Het pronkstuk van de verloving is vaak de verlovingsring. Als je een verlovingsring krijgt (of geeft) vraag je je waarschijnlijk af aan welke hand een verlovingsring gedragen zou moeten worden. Vanzelfsprekend zijn hier geen regels voor en ben je hier volledig vrij in. Hieronder vertellen wij je graag aan welke hand een verlovingsring vaak gedragen wordt én waarom.

Verlovingsring welke hand?

De traditie schrijft in diverse culturen andere gebruiken en regels voor. Zo horen de trouw- en verlovingsring, volgens sommige tradities en religies, om de vierde vinger van de rechterhand. Echter, kunnen we stellen dat mensen in westerse landen hun verlovingsring om de ringvinger van de linkerhand dragen. Tijdens de bruiloft verhuist de verlovingsring even naar de rechterhand, maar na de bruiloft kunnen de verlovings- en trouwring prima samen gedragen worden aan je linker ringvinger.

Waarom wordt de verlovingsring links gedragen?

In westerse landen wordt de verlovingsring over het algemeen links gedragen. Dit is niet zonder de reden. Onder de oude Egyptenaren en Romeinen had de linker ringvinger namelijk een speciale betekenis. In die tijd geloofde men dat vanuit de link ringvinder een ader helemaal doorliep naar het hart – ook wel de “Vena Amoris” genoemd. De verlovingsring dragen aan de linker ringvinger symboliseert hierdoor de directe verbinden met het hart, de plaats van alle gevoelens en liefde. Deze symbolische betekenis heeft tot de dag van vandaag stand gehouden in diverse westerse landen.

Verlovingsring en trouwring op elkaar afstemmen

Na de bruiloft wordt de verlovingsring vaak samen gedragen met de trouwring. Ondanks dat vrijwel alle soorten ringen met elkaar gecombineerd kunnen worden, is het vaak wel het mooist als beide ringen op elkaar afgestemd zijn. Hierdoor creëer je namelijk een mooie eenheid en kunnen beiden ringen elkaars uitstraling versterken. Ga je zelf een verlovingsring kopen, of heb jij het idee dat je partner een verlovingsring gaat kopen, overweeg dan eens om te kijken naar een verlovingsringen set.

Hoe draag je andere ringen?

Het zou goed kunnen dat jij naast een verlovings- en/of trouwring ook andere ringen draagt. Veel vrouwen willen zich niet beperken tot een verlovingsring en een trouwring. Je kunt jouw verlovings- en trouwring ook prima combineren met andere ringen. Let hierbij wel op dat meerdere ringen elkaar niet gaan overschaduwen, dit zou natuurlijk zonde zijn. Veel vrouwen dragen andere ringen vaak om de middelvinger om de rechterhand. Maar, ook hier geldt dat er geen regels zijn en je hier volledig vrij in bent.

Tip! Check ook eens onze tips over hoe je een kindvriendelijke bruiloft kunt organiseren.

Geef een reactie