vermaak-tijdens-zomervakantie-tips

Vermaak tijdens de zomervakantie: 5 tips

Over een paar weken is het alweer zo ver: dan begint de zomervakantie. Veel mensen gaan er met de kinderen lekker tussenuit twee of drie weken lang. Met de tent of caravan, of in een huisje of hotel? Naar het buitenland, of ontdekken wat Nederland voor moois te bieden heeft? Het kan allemaal.

Veel ouders hebben alleen nog wel iets meer te regelen dan alleen de vakantievoorbereidingen. Aangezien de meeste basisscholen zes weken lang zomervakantie hebben, zijn de kinderen voor en/of na de vakantie nog enkele weken vrij. En dat terwijl jullie als ouders waarschijnlijk weer moeten werken. Hoe je de kinderen kunt vermaken? Hieronder vind je handige tips.

1. Regel vooraf een oppas of speeldagen

Spontaan op korte termijn een playdate regelen is vanwege de vele mensen die op vakantie zijn niet heel gemakkelijk in de zomer. Informeer daarom vooraf bij andere ouders, wanneer zij op vakantie gaan. Buiten de tijd dat ze weg zijn, kunnen jullie vast een paar speeldagen van de kinderen afspreken. Daarnaast kun je ook vragen of opa en oma op bepaalde (vaste) dagen iets met de kinderen willen gaan doen.

2. Zorg voor voldoende kinderspeelgoed

Verveelt je kind zich? Dat is op zich helemaal niet verkeerd, omdat kinderen dan juist nieuwe dingen gaan ontdekken.

Maar wil je stress voorkomen omdat je met hangerige kinderen én een deadline qua werk zit? Doe dan vooraf inspiratie op, en maak een lijstje met wat je kind leuk zou vinden om te doen. Zandbakspeelgoed, waterspeelgoed, actief buitenspeelgoed of lekker buiten knutselen? Zorg dat je alvast wat extra kinderspeelgoed in huis hebt, voor de momenten dat dit echt beter uitkomt. 

Extra tip: vergeet niet om een opbergbox aan te schaffen om nieuw kinderspeelgoed in op te bergen. Leer je kind ook aan het speelgoed hier direct na het spelen of aan het eind van de dag in op te bergen. Zo hoef jij niet na je werkdag thuis nog eens aan de slag met de bende opruimen. 

3. Naar buiten!

Veel kinderen brengen tegenwoordig dagelijks meer tijd door op hun telefoon of tablet of achter hun computer of de tv dan goed voor ze is. De zomervakantie is de tijd bij uitstek om dit te verminderen, en ze te laten (her)ontdekken hoe leuk buiten spelen is. Een waterfeest met buurtkinderen, lekker het bos in? De buitenlucht is hartstikke gezond, en bovendien stimuleer je de creativiteit. 

4. Speelweek

Veel gemeenten organiseren een speelweek waarbij kinderen een aantal dagen allerlei leuke activiteiten ondernemen samen. Soms gratis, soms tegen een kleine vergoeding. Informeer op school, of zoek online of dit ook bij jou in de buurt het geval is.

5. Uit logeren

Veel kinderen vinden het tot slot erg leuk om te logeren bij opa en oma, een vriendje/vriendinnetje of neefje/nichtje. Normaal kan dit niet altijd gemakkelijk worden geregeld, omdat er ook in het weekend dingen gepland zijn. De zomervakantie is daarom dé tijd om een logeerpartijtje te regelen. 

Er zijn natuurlijk nog 1001 dingen die je kunt doen in de zomervakantie. Bovenstaande tips bieden inspiratie om zelf nog enigszins aan werk toe te kunnen komen, en je kind ook een leuke tijd te bezorgen. Zo maak je er echt een geweldige tijd van waarover ze nog lang kunnen navertellen na afloop van de zomervakantie!

Lees ook:

Geef een reactie