vluchttas-voor-bevalling-thuis-ziekenhuis-wat-inpakken-wanneer-klaar-hebben

Vluchttas voor bevalling; wanneer klaar hebben en wat inpakken?

Het is eindelijk zo ver: de uitgerekende datum nadert en je bevindt je middenin de laatste voorbereidingen voor de bevalling. Een belangrijk onderdeel van deze voorbereidingen is het klaar hebben van je vluchttas met de inhoud die nodig is voor tijdens en na de bevalling.

Maar wat neem je nou eigenlijk mee in die tas? Wanneer moet je de vluchttas klaar hebben staan voor de bevalling? En heb je ook een vluchttas nodig als je thuis wilt bevallen? In dit artikel geven we antwoord op deze vragen en helpen we je om je vluchttas zo goed mogelijk in te pakken.

Het belang van een goede vluchttas

Vooropgesteld, waarom is het zo belangrijk om een vluchttas te hebben? Of je nu thuis of in het ziekenhuis bevalt, een vluchttas is altijd nodig. Zelfs bij een thuisbevalling kan het voorkomen dat je onverwachts toch naar het ziekenhuis moet. En in zo’n stressvolle situatie wil je niet op het laatste moment nog een tas moeten inpakken. Door van tevoren een vluchttas met inhoud klaar te hebben staan, kun je op het moment suprême direct vertrekken en je volledig concentreren op de bevalling.

Wat zit er in de vluchttas voor de aanstaande moeder en wanneer klaarzetten?

Het is raadzaam om de vluchttas rond de 37e week van je zwangerschap klaar te hebben, het liefst al een week eerder. Maar wat moet je precies inpakken voor jezelf? Hier zijn de essentiële items die er in moeten zitten:

Documenten

Je zorgpas, identiteitsbewijs en geboorteplan horen thuis in de vluchttas. Het is ook handig om de telefoonnummers van je zorgverleners en naaste familie bij de hand te hebben.

Kleding

Neem comfortabele kleding mee voor tijdens en na de bevalling, denk aan een nachtjapon, warme sokken, een badjas, ondergoed en comfortabele outfits voor na de bevalling. Vergeet ook niet een paar slippers of makkelijke schoenen.

Verzorgingsproducten

Basisproducten zoals een tandenborstel, tandpasta, deodorant, shampoo, zeep, lippenbalsem, en eventueel make-up mogen niet ontbreken. Voor de bevalling zelf kan een haarband of klem ook erg handig zijn om je haren uit je gezicht te houden.

Zwangerschaps- en kraamartikelen

Denk aan zoogcompressen, kraamverband en eventueel een voedingsbh als je van plan bent om borstvoeding te geven.

Ontspanning en entertainment

Een bevalling kan lang duren, dus het is fijn om iets mee te hebben ter ontspanning. Denk aan een boek, tijdschrift of tablet. Een oplader voor je telefoon of tablet is ook een must!

Wat zit er in de vluchttas voor de baby?

Uiteraard zijn er ook een aantal essentiële items die je voor je baby moet meenemen in de vluchttas:

Kleding

Pak minstens drie setjes babykleding in verschillende maten in. Beval je tussen de 37 en 42 weken dan draagt je kindje afhankelijk van zijn/haar lengte maat 50, 56 of 62. Vergeet ook de mutsjes niet!

Luiers

Het ziekenhuis zal waarschijnlijk luiers verstrekken, maar het is altijd goed om er een paar extra mee te nemen.

Dekentje

Een warm dekentje of een omslagdoek is onmisbaar om je baby na de geboorte lekker warm te houden.

Autostoeltje

Hoewel dit niet in de vluchttas gaat, is het belangrijk om er een bij de hand te hebben voor de rit naar huis.

Extra items voor je partner

Ook je partner zal waarschijnlijk bij je blijven gedurende de bevalling. Het is daarom handig om ook voor hem of haar een tas in te pakken. Hierin kunnen zaken zoals kleding, toiletartikelen, snacks en entertainment niet ontbreken.

Voorkom stress en pak je vluchttas op tijd in

Het inpakken van de vluchttas is een belangrijke stap in de voorbereiding op de bevalling. Door hier goed over na te denken en dit op tijd te doen, kun je een hoop stress voorkomen. Zorg dat je alles hebt wat je nodig hebt om je comfortabel en op je gemak te voelen tijdens deze bijzondere gebeurtenis.

Het is tenslotte jouw moment. Dus pak die vluchttas in met alles wat je nodig hebt om jezelf op je gemak te voelen en voor te bereiden op de komst van je kleintje. Elke bevalling is anders, dus zorg ervoor dat jouw tas past bij jouw unieke behoeften en wensen. Veel succes en een prachtige bevalling toegewenst!

Gastblogger Sandy vertelt in deze blog wat er in haar vluchttas zat.

Geef een reactie