voordelen-nadelen-open-keuken

Voor- en nadelen van een open keuken

Een open keuken in huis vonden wij even wennen. In ons vorige huis hadden wij namelijk een hele mooie landelijke en dichte keuken, aansluitend met een deur aan de woonkamer en gang. Geen last van etensluchtjes in de woonkamer. 😉 Het mooie granieten keukenblad uit de vorige keuken mis ik overigens wel een beetje. Nu hebben wij een kunststof keukenblad die aan vervanging toe is vanwege krassen en beschadigingen. Als we de keuken gaan verbouwen, dan wil ik zo’n mooi granieten aanrechtblad als deze bijvoorbeeld. Ik zie mijn droomkeuken al helemaal voor me.

In onze huidige woning hebben wij de keuken van de vorige bewoners overgenomen. Deze open keuken staat bijna midden in de woonkamer en omdat het niet helemaal onze smaak is, zijn we nu aan het sparen voor een nieuwe keuken. Vandaag ga ik jullie vanuit mijn ervaring vertellen over de voor- en nadelen van een open keuken.

Open keuken

Een open keuken is een trend aan het worden. Toen wij twee jaar geleden besloten om te verhuizen keken wij naar zowel bestaande woningen als nieuwbouwprojecten, kavels en de mogelijkheden om zelf een huis te bouwen. Het viel ons op dat veel woningen een open keuken óf de mogelijkheid hebben om er een open keuken van te creëren. Uiteindelijk hebben wij ons droomhuisje gevonden in Duitsland, met een grote open keuken! Slik, of valt het wel mee, zo’n open keuken?

Voordelen open keuken

  • Een open keuken is gezelliger voor je visite. Je hoeft niet meer de kamer uit om koffie te zetten, iets te drinken of lekkers te pakken.
  • Je kunt tijdens het koken een oogje in het zeil houden op spelende kinderen. Ideaal als de kinderen nog jong zijn, in de box liggen of tv kijken.
  • Het voelt minder eenzamer om te koken dan in een dichte keuken. Je keuken is nu een leefruimte en met een open keuken heb je vaak meer ruimte.

Nadelen open keuken

  • In een open keuken blijven geuren na het bakken langer in de woonruimte hangen. Tip: meteen na het koken of bakken even een paar minuten de ramen open om te ventileren. Etensgeuren trekken dan sneller weg.
  • Geluid van de vaatwasser, afzuigkap of magnetron kunnen storen.
  • Omdat je een open keuken niet kunt afsluiten voor kinderen, moet je bij het aanschaffen van een keuken rekening houden met goede kinderbeveiliging op de oven, de kookplaat en op de bestek/messen lade om eventuele ongelukjes te voorkomen.

Ervaring met een open keuken

Een open keuken is zo’n gek idee nog niet! Gezien wij de woonkamer, eetkamer en keuken in één ruimte hebben van zo’n 40m2 is het nu echt een grote leefkamer. En uit ervaring kan ik zeggen dat het heel gezellig is! Terwijl mijn kinderen ’s middags hun huiswerk maken smeer ik een boterhammetje voor ze, of ik pak ondertussen de vaatwasser in en uit. Bij ons vorige huis met een dichte keuken was ik tijdens verjaardagen de hele tijd heen en weer aan het lopen. Van de woonkamer naar de keuken en andersom, om iedereen van eten en drinken te voorzien. Zo blijft er minder tijd over om met iedereen een praatje te maken en dat gaat in een open keuken natuurlijk veel makkelijker.

Ook hebben we sinds onze verhuizing minder stookkosten omdat je bij een gesloten keuken de keuken apart moet verwarmen. En de geurtjes? De frituurpan komt er hier niet in, en de pannenkoekenlucht blijft wel even hangen, maar eigenlijk valt het best mee als je na het gebruik van de oven of de kookplaat even gaat ventileren. Ik zal ook eens een blog gaan schrijven over hoe onze huidige keuken eruit ziet en wat onze wensen voor een nieuwe keuken zijn. Lijkt jullie dat leuk?

Hebben jullie een open keuken?

Open keuken: alle voordelen en nadelen in een overzicht

*De uitgelichte stockfoto van een keuken is komt van Shutterstock / JR-stock

6 thoughts on “Voor- en nadelen van een open keuken

  1. Onze keuken bevindt zich in het verlengde van de woonkamer. Dus niet echt een open keuken, maar ook geen dichte keuken. Ja hoe noem je dat nou precies… ik denk dat je gewoon moet gaan voor wat het beste bij jouw levensstijl past 🙂 als je veel kookt is een open keuken beter, omdat je dan meer interactie houdt met je gezin.

Geef een reactie