wat-doen-met-oud-brood-tips-recepten

Wat kun je doen met oud brood?

Brood is een basisvoedsel in veel huishoudens, maar vaak blijven er restjes over die we vaak (te snel) weggooien. Wanneer een broodzak niet goed dicht zit, kan het brood snel uitdrogen. Droog brood noemen we ook wel: oud brood. In plaats van het weg te gooien, zijn er veel manieren en recepten om “oud brood” te hergebruiken en er heerlijke en voedzame maaltijden van te maken. Hieronder delen we een aantal goede tips!

Paneermeel maken met oud brood

Een van de meest bekende manieren om oud brood te hergebruiken is om er paneermeel van te maken. Verkruimel het brood gewoon in kleine stukjes en pulseer in een keukenmachine tot het de gewenste consistentie heeft. Paneermeel kan bijvoorbeeld worden gebruikt bij recepten als gehaktballen, kipfilet en als topping voor ovenschotels of als een verdikkingsmiddel voor soepen en stoofschotels.

Oud en nieuw hapjes makkelijk - Party Gehaktballetjes
Gehaktballen paneren met oud brood

Croutons maken met oud brood

Croutons kun je ook maken door oud brood te gebruiken. Snijd het brood in kleine blokjes van ongeveer 2 cm breed en meng met olijfolie, zout en eventuele gewenste kruiden. Bak in een oven van 220 graden gedurende 18-12 minuten, of totdat het goudbruin is. Let hierbij op dat ze niet tegen elkaar kleven. Croutons kunnen worden gebruikt als een topping voor salades of als snack op zichzelf.

Broodpudding maken met oud brood

Broodpudding is een klassiek dessert dat perfect is voor het gebruik van oud brood. Week het brood gewoon in een mengsel van melk, eieren, suiker en eventuele gewenste smaakstoffen, en bak vervolgens totdat het stijf is. Een broodpudding recept kan zoet of hartig worden gemaakt, afhankelijk van uw voorkeuren.

Panzella: Italiaanse broodsalade maken van oud brood

Broodsalade, ook wel panzanella genoemd, is een traditioneel Italiaans gerecht waarbij je oud brood kunt hergebruiken. Meng blokjes brood met tomaten, uien en eventuele andere gewenste groenten. Doe er een eenvoudige vinaigrette bij en laat het even staan ​​voordat u het serveert.

Panzella – Foto van Pexels

Tosti’s of sandwiches maken met oud brood

Brood dat droog is is nog goed te gebruiken om tosti’s mee te maken. Met een contactgrill kun je elk sneetje brood apart krokant laten worden en vervolgens beleggen met je favoriete sandwich recept.

Wentelteefjes maken met oud brood

Wentelteefjes zijn in principe gewoon sneetjes (oud) brood die in een mengsel van eieren, melk en (optioneel) kaneel worden gedoopt en vervolgens in boter of olie gebakken. Eenvoudig toch? Het leuke aan wentelteefjes is dat je er eigenlijk alles mee kunt toppen wat je lekker vindt. Zoals fruit, stroop, kaas of (voor de liefhebbers) bacon!

Oud brood composteren

Als al het andere niet lukt, denk dan nog eens na voordat het in de prullenbak belandt. Oud brood kan je namelijk ook op de composthoop in je tuin gooien. Het breekt af en voegt waardevolle voedingstoffen aan je tuingrond toe.

Conclusie

Met deze tips en trucs maak je van oud brood heerlijk en voedzame maaltijden. Het bespaart je niet alleen geld, maar vermindert ook voedselverspilling. Dus de volgende keer wanneer je met oud brood zit, bedenk dan dat het in veel recepten een waardevol ingrediënt kan zijn.

Geef een reactie