weerribben-met-kinderen-bezoeken-tips

Nationaal Park De Weerribben met kinderen bezoeken (Tips)

Nationaal Park De Weerribben staat bekend om zijn prachtige natuur. Het is een leuke bestemming voor gezinnen die op zoek zijn naar avontuurlijke en educatieve activiteiten.

In dit artikel delen we de leukste dingen om te doen in Nationaal Park De Weerribben met kinderen, zodat jullie gezin een onvergetelijke ervaring kan beleven.

1. Kanoën door de natuur

Nationaal Park De Weerribben is doorkruist met een uitgebreid netwerk van gezinsvriendelijke kanoroutes. Een van de beste manieren om het park te verkennen is per kano. Huur een familiekano en peddel rustig door de waterwegen, omgeven door riet en waterlelies. Kinderen zullen genieten van het avontuur en de kans om wilde dieren zoals vogels en vissen van dichtbij te zien. Vergeet je verrekijker niet!

2. Bezoekerscentrum De Wieden

Breng een bezoek aan Bezoekerscentrum De Wieden, gelegen in Sint Jansklooster, waar educatie en plezier samenkomen. Hier kunnen kinderen deelnemen aan interactieve tentoonstellingen en activiteiten die hen meer leren over de flora en fauna van het park. Het centrum organiseert regelmatig educatieve workshops voor kinderen en natuurexcursies, waardoor het een ideale tussenstop is voor gezinnen.

3. Uitkijktoren: De watertoren in Sint Jansklooster

Vanaf een hoogte van 46 meter biedt de watertoren in de Weerribben een glimp van de eeuwenoude middeleeuwse verkaveling met talloze sloten en smalle percelen, die ontstaan zijn tijdens de ontginning van het veenmoeras. Verderop strekt zich een landschap uit met een verscheidenheid aan grote en kleinere plassen, een direct gevolg van de turfwinning.

Met vooraf reserveren via de site van Natuurmonumenten, is het mogelijk om de watertoren aan de rand van De Wieden te beklimmen en het adembenemende uitzicht te bekijken! De torenwachters geven je een dan een rondleiding en vertellen je meer over De Wieden en de watertoren.

4. Laarzenpad: gezinswandeling door de Weerribben-Wieden met natuureducatie

Het Laarzenpad slingert door het weelderige landschap van Nationaal Park Weerribben-Wieden, waar je de natuur van dichtbij kunt ervaren. Deze avontuurlijke wandeling voert je langs de prachtige rietlanden, ribben en weren van het gebied.

Halverwege steek je met een pontje het water over, waardoor je vanuit het pittoreske dorp Kalenberg een rondje kunt lopen. Het Laarzenpad heeft een lengte van ongeveer 3,5 kilometer en is deels voorzien van bruggetjes en vlonders. Het overige deel van de route betreed je met je laarzen door de zachte moerasgrond, wat vooral voor kinderen een avontuurlijke ervaring is!

Let op: Tijdens het broedseizoen, van 15 maart tot 15 juli, is het pad gesloten. Het startpunt ligt aan de parkeerplaats bij Kalenbergkruispunt: Berkenlaan/Nieuweweg – Kalenberg

6. Fluisterbootje of sloep huren

Giethoorn met zonsondergang

Een unieke manier om de wateren van Nationaal Park De Weerribben te verkennen, is door een fluisterbootje of Weerribben sloep huren te overwegen.

Deze elektrisch aangedreven boten zorgen voor minimale verstoring van de natuur en bieden gezinnen de kans om dichtbij moeilijk bereikbare plekken te komen.

5. Picknick in de natuur

Neem een picknickmand mee en geniet van een ontspannen lunch te midden van de natuurpracht. Er zijn speciale picknickplaatsen in het park waar gezinnen kunnen ontspannen en de omgeving in zich op kunnen nemen. Kinderen kunnen spelen en ontdekken terwijl ouders genieten van een rustig moment.

7. Een dagje Giethoorn met museumbezoek

Op slechts een steenworp afstand van Nationaal Park De Weerribben ligt het pittoreske dorpje Giethoorn, ook wel bekend als het “Venetië van het Noorden”. Maak een daguitstapje naar Giethoorn en geniet van een boottochtje door de karakteristieke grachten en langs de charmante boerderijen met rieten daken.

Breng ook een bezoek aan de verschillende musea in Giethoorn, zoals het Museum Giethoorn ’t Olde Maat Uus, waar kinderen meer kunnen leren over de geschiedenis en cultuur van dit unieke waterdorp.

8. Exotische dieren bekijken in Dierenpark Taman Indonesia

Een andere leuke activiteit voor gezinnen in de buurt van Nationaal Park De Weerribben is een bezoek aan Dierenpark Taman Indonesia in Kallenkotte. Dit exotische dierenpark neemt bezoekers mee op een reis door de Indonesische archipel, waar ze een verscheidenheid aan bijzondere dieren kunnen bewonderen, zoals Aziatische kleurrijke vogels. Kinderen kunnen ook deelnemen aan educatieve activiteiten en genieten van de speeltuin en picknickplaatsen.

9. Pantropica – voorheen De Orchideeën Hoeve in Luttelgeest

orchideeenhoeve-met-kinderen

Voor een betoverende ervaring kunnen gezinnen een bezoek brengen aan Pantropica in Luttelgeest, op korte afstand van Nationaal Park De Weerribben. Deze prachtige tropische tuinen zijn gevuld met duizenden kleurrijke orchideeën, exotische vogels en vlinders.

Kinderen zullen gefascineerd zijn door de mogelijkheid om tropische dieren van dichtbij te zien. Daarnaast zijn er speel- en ontdekmogelijkheden voor kinderen, zoals een vlindertuin en een avontuurlijke speeljungle. Ook kun je hier heerlijk een hapje eten en iets drinken.

Met deze activiteiten wordt een bezoek aan Nationaal Park De Weerribben met kinderen een onvergetelijke ervaring. Ontdek de schoonheid van de natuur, leer samen, en creëer blijvende herinneringen in dit betoverende wetlandgebied. Veel plezier!

Geef een reactie